Ένσταση στην Σύνοδο κατά του κύρους των καταγγελιών Ιερομονάχου σε βάρος της Αδελφότητας της Μονής Αββακούμ.

Ένσταση στην Σύνοδο κατά του κύρους των καταγγελιών Ιερομονάχου σε βάρος της Αδελφότητας της Μονής Αββακούμ.

Ένσταση, που αφορά  στο διαβλητό και στο επιλήψιμο της συμπεριφοράς ιερομονάχου ως κατηγόρου στην υπόθεση της Μονής Αββακούμ υπέβαλε σήμερα (16.7.2024) στην Ιερά Σύνοδο  ο δικηγόρος Ευστάθιος Κ. Ευσταθίου), ενεργώντας εκ μέρους των πελατών του Αρχιμανδρίτη Νεκταρίου Γεωργίου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Πορφυρίου Ττόουλου, Οσιοτάτου Ιερομονάχου Αββακούμ Χριστοφή, Οσιοτάτου Μοναχού Τιμοθέου Φλουρέντζου, Οσιοτάτου Μοναχού Ησαϊα Χριστοφή. Από το γραφείο του κ. Ευσταθίου δόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Επιδόθηκε σήμερα στην Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου και στα μέλη αυτής ένσταση κατά του κύρους των καταγγελιών, που έλαβε μέχρι τις 29/2/2023 ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας από πρώην μέλος της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ. Με την ένσταση ζητείται να απορριφθούν οι συγκεκριμένες καταγγελίες, που οδήγησαν στην παραπομπή τεσσάρων μελών της Αδελφότητας ενώπιον της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης. Οι λόγοι, που στηρίζουν την ένσταση, αφορούν στο διαβλητό και στο επιλήψιμο της συμπεριφοράς του καταγγέλλοντος ιερομονάχου ως κατηγόρου, στοιχεία που δεν πρέπει κατά τους ιερούς κανόνες να έχει όποιος καταγγέλλει κληρικό ή λαϊκό στην εκκλησιαστική δικαιοσύνη.

Παραλλήλως, με την ένσταση που κατατέθηκε, δηλώσαμε ότι επιφυλασσόμαστε για την προσκόμιση στην Ιερά Σύνοδο σημαντικού αποδεικτικού υλικού, τηρώντας όμως απαρεγκλίτως τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, καθόσον πρόκειται για αποδεικτικά στοιχεία με ευαίσθητο περιεχόμενο, των οποίων η δημοσιοποίηση έχουμε την αίσθηση, ότι θα προκαλούσε σκανδαλισμό των πιστών, κάτι που δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση”.

Ο Ευστάθιος Κ. Ευσταθίου

Αν και στην ανακοίνωση δεν κατονομάζεται το πρώην μέλος της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, για το οποίο υποβλήθηκε η ένσταση, όλα δείχνουν ότι αυτός φαίνεται να είναι ο αρχιμ. Βαρνάβας. 

Στις 2 Απριλίου 2024 η εφημερίδα “Πολίτης” σε  ρεπορτάζ του Νέαρχου Κυπριανού έγραφε ότι οι κάμερες παρακολούθησης στην Μονή  έγινε «στο πλαίσιο ευρύτερης εγκυκλίου του μητροπολίτη για τις μονές και εκκλησίες στα όρια της μητροπόλεώς του, με στόχο την αποτροπή κλοπών και διαρρήξεων». Στο ρεπορτάζ , που επικαλείτο πηγές της Μητρόπολης Ταμασσού σημειωνόταν  ότι «οι δύο καταγγελλόμενοι (αρχιμ. Νεκτάριος και Πορφύριος) είχαν πρόσβαση στο σύστημα παρακολούθησης, όπως και ο αρχιμανδρίτης Βαρνάβας, και ότι νόμιμα ο Βαρνάβας εξασφάλισε το υλικό από τις κάμερες, το οποίο στη συνέχεια παρέδωσε στον μητροπολίτη Ταμασσού».

Εξάλλου, σύμφωνα με επιστολή, που είχαν στείλει τότε στην Ιερά Σύνοδο οι  δικηγόροι (Αναστάσιος Βαβούσκος και Ανδριάνα Κλαϊδή) των δύο εν αργία αρχιμανδριτών, «στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, όταν εγκαταστάθηκε αυτό, χωρίς μάλιστα δυνατότητα ηχητικής καταγραφής, πρόσβαση είχαν:

  1. O πρώτος εξ αυτών, ως administrator, ο οποίος είχε πλήρη πρόσβαση
  2. Ο δεύτερος εξ αυτών, ο οποίος μπορούσε να βλέπει και να αναπαράγει καταγραμμένο βίντεο, αλλά δεν μπορούσε να βλέπει τις κάμερες του γραφείου.
  3. Ο πατήρ Βαρνάβας, αδελφός της ιεράς μονής, ο οποίος μπορούσε να βλέπει όλες τις περιμετρικές κάμερες και αυτές που βρίσκονταν εντός της εκκλησίας και στον τάφο. Δεν μπορούσε να βλέπει τις κάμερες του γραφείου και δεν μπορούσε να αναπαράγει καταγραμμένο βίντεο).

Με δεδομένο ότι ουδείς εκ των πελατών μας προσκόμισε τις βιντεολήψεις, ο μόνος ο οποίος απομένει είναι ο πρώην αδελφός της ιεράς μονής π. Βαρνάβας. Ο οποίος, επαναλαμβάνουμε, δεν προέβη με δική του κάμερα στη λήψη των προσκομισθέντων βιντεολήψεων, αλλά περιήλθαν στην κατοχή του με μη νόμιμο τρόπο ή εξασφαλίστηκαν εξ αποστάσεως πάλι με παράνομο τρόπο, αφού δεν είχε τους κωδικούς προσβάσεως». 

Ο Αρχιμ. Βαρνάβας εκτελών χρέη τελετάρχη στις 3 Μαρτίου 2024 (ΦΩΤΟ: ΙΜΤΟ)

Σύμφωνα με πληροφορίες  στην έκτακτη συνεδρίαση της Ι. Συνόδου (8.3.2024) είχε παρουσιαστεί για να ενισχύσει τις καταγγελίες του Μητροπολίτη Ησαΐα ο αρχιμ. Βαρνάβας και ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι και αυτός (ο Βαρνάβας) “είχε τεθεί σε εξάμηνη αργία, χωρίς όμως να αναφέρει τον λόγο”.

 

 

 

Share this post