Ενοχλήθηκε ο ΥΦΕΑΜ της Ελλάδος , Νίκος Χαρδαλιάς, για τον Φάκελο της Κύπρου

Ενοχλήθηκε ο ΥΦΕΑΜ της Ελλάδος , Νίκος Χαρδαλιάς, για τον Φάκελο της Κύπρου

Γιαννάκης Ομήρου: “Εκφράζω την έντονη διαμαρτυρία μου και την βαθιά ανησυχία μου για το γεγονός ότι, το «πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και  της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόσβαση στο υλικό του «φακέλου της Κύπρου»  δεν τηρείται”.

Μια ερώτηση από το ageliaforos.com για τον “Φάκελο της Κύπρου”( πρακτικά της «Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων) προκάλεσε την δυσφορία του υφυπουργού Άμυνας της Ελλάδος , Νίκου Χαρβαλιά. Εξερχόμενος του Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάρβα ,μετά το σημερινό μνημόσυνο για τα θύματα της τουρκικής εισβολής,  ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε στους δημοσιογράφους και στα τηλεοτικά συνεργεία: ότι σαράντα οκτώ χρόνια μετά, η θυσία των πεσόντων είναι η απόλυτη δική μας παρακαταθήκη. «Είναι το δικό μας καθημερινό στοίχημα αφοσίωσης, καθήκοντος, για το γαλάζιο της θάλασσας, του ουρανού μας, της σημαίας μας, της πατρίδας μας να είναι αθάνατοι». Στην συνέχεια ο υφυπουργός επεχείρησε να αποφύγει την υποβολή ερώτησης, λέγοντας περίπου ότι δεν άρμοζε στην περίσταση. 

Τελικά , η ερώτηση έγινε. Διαβάστε την μαζί με την αντίδραση του Έλληνα υφυπουργού:

ageliaforos.com: Το 2016 μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων έγινε αποδεκτό να δοθούν στην Βουλή των Αντιπροσώπων τα πλήρη πρακτικά  της Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων. Προς υλοποίηση  της απόφασης υπογράφτηκε ένα πρωτόκολλο, μεταξύ των τότε προέδρων , Νίκου Βούτση και Γιαννάκη Ομήρου. ( Ο κ. Χαρβαλιάς για  να αποφύγει την συνέχεια και προφασιζόμενος ότι έπρεπε να πάει στον Αρχιεπίσκοπο περίπου μας διέταξε ως να απευθυνόταν- και πάλι δεν ήταν ορθό -σε  στρατιώτη να συντομεύουμε) . Κύριε, υφυπουργέ, συνεχίσαμε, ήρθαν μόνον οκτώ τόμοι των πρακτικών, ενώ δεν είναι βέβαιο τι θα γίνει με τους περίπου  άλλους είκοσι .  Υπάρχουν πληροφορίες ότι θα έρθουνε αποσπασματικά και θα τυπωθούν στο   κυβερνητικό τυπογραφείο  εδώ. Αν αληθεύει η πληροφορία,  γιατί θα έρθουν αποσπασματικά και όχι αυτούσια τα πρακτικά; Μήπως ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Τασούλας θέλει να προστατεύσει το πολιτικό του πατέρα,  πρώην υπουργό Άμυνας ( μετά την μεταπολίτευση  στην Ελλάδα) , αείμνηστο  Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα;

Χαρβαλίας:  “Κανένα σχόλιο”. 

Σημειώνουμε ότι την ερώτηση και την απάντηση την αγνόησε το ημικρατικό ΚΥΠΕ

Μέλος της προσωπικής ασφάλειας του κ. Χαρβαλιά με παρεμπόδισε να εισέλθω για φωτογράφιση στην αίθουσα, που ήταν ο υφυπουργός , ο Αρχιεπίσκοπος και οι άλλοι επίσημοι. Κύπριος  αστυνομικός ανέλαβε να με απωθήσει. Κατεβήκαμε στον προθάλαμο της Αρχιεπισκοπής, όπου υπήρξε έντονη συζήτηση για παρενόχληση της άσκησης της δημοσιογραφικής μου εργασίας. 

Το “κερασάκι” στην τούρτα

Έπινα καφέ στο φυλάκιο στην είσοδο της Αρχιεπισκοπής. Όταν εξήλθαν οι επίσημοι επεχείρησα να μπω στον περίβολο για να θέσω ένα ζήτημα στον αρχηγό του ΓΕΕΦ.Ένας άλλος Κύπριος αστυνομικός με πολιτικά μου έκλεισε το δρόμο, λέγοντας μου ότι παραβίαζα …ιδιωτικό χώρο και πως , αν επέμενα , θα προχωρούσε στην σύλληψη μου. Βεβαίως , ήταν μια απειλή και κατάχρηση εξουσίας . Του είπα ότι , εφόσον θεωρούσε ότι παρανομώ , δεν θα πρόβαλα αντίσταση στην σύλληψη μου, αλλά θα γινόταν καταγγελία στην Ένωση Συντακτών Κύπρου  και σε άλλες διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις. 

Δήλωση Ομήρου

 

Για το θέμα του “Φακέλου της Κύπρου” έκανε γραπτή δήλωση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων , Γιαννάκης Ομήρου, η οποία αυτούσια είναι:

“Ανήμερα της 48ης μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής ως αποτέλεσμα της μεγάλης προδοσίας του χουντικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, είμαι υποχρεωμένος να εκφράσω την έντονη διαμαρτυρία μου και την βαθιά ανησυχία μου για το γεγονός ότι, το «πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και  της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόσβαση στο υλικό του «φακέλου της Κύπρου» και το οποίο συνυπογράψαμε ο υποφαινόμενος και ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης στις 26 Ιανουαρίου του 2016 δεν τηρείται.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα το 2019 και ενώ είχαν ήδη εκδοθεί οκτώ τόμοι με αυτούσιο υλικό από τα πρακτικά της «Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον φάκελο της Κύπρου», ουδεμία νέα έκδοση υπήρξε των εναπομεινάντων 20 τόμων.

Περαιτέρω πληροφορούμαι ότι κατά παράβαση της πρώτης παραγράφου του συνομολογηθέντος «πρωτοκόλλου συνεργασίας» οποιαδήποτε νέα έκδοση δεν θα περιλαμβάνει αυτούσια τα αυθεντικά  πρακτικά της «Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων» αλλά αυτά θα επαναδιατυπώνονται με προφανή τον κίνδυνο παραλείψεων ή αλλοιώσεων με επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.

Θεωρώ ότι η πιστή τήρηση του «πρωτοκόλλου συνεργασίας» Βουλής των Ελλήνων και Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απολύτως επιβεβλημένη για λόγους τερματισμού μιας ιστορικής εκκρεμότητας αλλά και για σφυρηλάτηση της εθνικής ομοψυχίας Κύπρου και Ελλάδας.

Πιο κάτω παραθέτω το ιστορικό για το πως έγινε κατορθωτή η συνομολόγηση του «πρωτοκόλλου για το φάκελο της Κύπρου» καθώς και το αυθεντικό κείμενο του πρωτοκόλλου.

Ο Φάκελος της Κύπρου

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου, μετά τη διερεύνηση του Φακέλου της Κύπρου, υπήρχε μια σκιά στις σχέσεις μεταξύ της Κυ­πριακής και της Ελληνικής Βουλής. Αιτία, η άρνηση της Βουλής των Ελ­λήνων να ανταποκριθεί στο αίτημα της Κυπριακής Βουλής και να της πα­ραδώσει το υλικό το οποίο είχε συλλέξει η «Εξεταστική των πραγμάτων Ε­πιτροπή» της Βουλής των Ελλήνων για την προδοσία της Κύπρου κατά τη διετία 1986-88, παρά τις επανειλημμένες και έντονες οχλήσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μάλιστα, επί των ημερών του αείμνηστου Κυπριανού στην Προεδρία της Βουλής, είχε δημιουργηθεί κλίμα σοβαρής έντασης και δημόσιων αντεγκλήσεων με την Αθήνα για το θέμα αυτό.

Ευρισκόμενος στην Αθήνα το 2015, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Βου­λής, όταν το αντίστοιχο αξίωμα στην Ελληνική Βουλή κατείχε η Ζωή Κων­σταντοπούλου, έθεσα ως στόχο να την πείσω για την ανάγκη να δοθεί τέρ­μα σε αυτή την ιστορική εκκρεμότητα. Πολύ διακριτικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συμφωνήσαμε ότι το θέμα έπρεπε να λήξει.

Δεδομένου ότι σε κοινοβουλευτικά συστήματα τον καθοριστικό λόγο για τις σημαντικές αποφάσεις της Βουλής έχει ο πρωθυπουργός, επιδίωξα να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Του εξήγησα ότι ήταν αδιανόητο να υπάρχουν οποιεσδήποτε αναστολές ή δισταγμοί στο να δοθεί στην Κύπρο το υλικό του Φακέλου, δεδομένου μάλιστα ότι οι όποιοι φόβοι για τυχόν διασάλευση των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είχαν ξεπεραστεί από δημόσιες τοποθετήσεις και ομολογίες Αμερικανών αξιωμα­τούχων. Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε. Κι έτσι, στις 21 Ιανουαρίου 2016, στην Αθήνα, προχωρήσαμε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νί­κο Βούτση στη συνομολόγηση Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, για την ψηφιο­ποίηση και παράδοση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής ολόκληρου του συλλεγέντος υλικού από την «Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή», για τον Φάκελο της Κύπρου.

 

porisma 20220720.png

Ευρισκόμενος στην Αθήνα το 2015, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Βου­λής, όταν το αντίστοιχο αξίωμα στην Ελληνική Βουλή κατείχε η Ζωή Κων­σταντοπούλου, έθεσα ως στόχο να την πείσω για την ανάγκη να δοθεί τέρ­μα σε αυτή την ιστορική εκκρεμότητα. Πολύ διακριτικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συμφωνήσαμε ότι το θέμα έπρεπε να λήξει.

Δεδομένου ότι σε κοινοβουλευτικά συστήματα τον καθοριστικό λόγο για τις σημαντικές αποφάσεις της Βουλής έχει ο πρωθυπουργός, επιδίωξα να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Του εξήγησα ότι ήταν αδιανόητο να υπάρχουν οποιεσδήποτε αναστολές ή δισταγμοί στο να δοθεί στην Κύπρο το υλικό του Φακέλου, δεδομένου μάλιστα ότι οι όποιοι φόβοι για τυχόν διασάλευση των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είχαν ξεπεραστεί από δημόσιες τοποθετήσεις και ομολογίες Αμερικανών αξιωμα­τούχων. Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε. Κι έτσι, στις 21 Ιανουαρίου 2016, στην Αθήνα, προχωρήσαμε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νί­κο Βούτση στη συνομολόγηση Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, για την ψηφιο­ποίηση και παράδοση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής ολόκληρου του συλλεγέντος υλικού από την «Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή», για τον Φάκελο της Κύπρου”.

Ο ΥΠΟΙΚ

Ο ΥΠΟΙΚ , Κωνσταντίνος Πετρίδης ,δήλωσε:  “Η 20ή Ιουλίου είναι μέρα αυτογνωσίας και εθνικής περισυλλογής. Σήμερα είναι η επέτειος μιας αποφράδας ημέρας. Τιμούμε τα θύματα, Ελλαδίτες και Κύπριους, που έπεσαν γι’ αυτόν τον τόπο, αλλά μέχρι σήμερα δεν δικαιώθηκαν», συμπλήρωσε. Την ώρα της δήλωσης του κ. Πετρίδη, ομάδα νεαρών φώναζε συνθήματα κατά της ομοσπονδίας”.

Εν μέσω των συνθημάτων από νεαρούς , που φώναζαν “Η Κύπρος είναι ελληνική” , ο υπουργός Οικονομικών υπέδειξε ότι «σήμερα δεν είναι μέρα των συνθημάτων ή των πολλών λόγων, αλλά της αυτογνωσίας, της εθνικής περισυλλογής, για να δούμε πώς μπορούμε να βγούμε από τα αδιέξοδα. Είναι μεγάλη τιμή που έχουμε την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας ούτως ώστε να μπορούμε μαζί να δώσουμε αυτό το μήνυμα”,  κατέληξε.

 

 

Share this post