Ενημερωτική Διημερίδα υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ενημερωτική Διημερίδα υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Αποχαιρέτησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο απερχόμενος πρέσβης της Γαλλίας στην Άγκυρα

Στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, στην ανάγκη τερματισμού κάθε πολεμικής σύγκρουσης και της διαφύλαξης του αγαθού της ειρήνης, καθώς και στη σπουδαιότητα του διαλόγου ως του μόνου μέσου επίλυσης των διαφορών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του, την Πέμπτη, 1η Ιουνίου 2023, κατά την έναρξη των εργασιών διημερίδος που διοργάνωσε στην Πόλη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το “Transatlantic Policy Network on Religion & Diplomacy”.

Την πρώτη ημέρα οι εργασίες της ενημερωτικής συνάντησης πραγματοποιήθηκαν στο Φανάρι και έλαβαν μέρος διπλωμάτες και πανεπιστημιακοί Καθηγητές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στο Δίκτυο.

Ομιλίες απηύθηναν επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του διαχριστιανικού και του διαθρησκευτικού διαλόγου και στις σχετικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτας, ο οποίος μαζί με την διακεκριμένη Πανεπιστημιακό Δρ. Ελισάβετ Προδρόμου, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες της Ορθοδόξου Εκκλησίας για την αντιμετώπιση του διεθνούς προβλήματος των σύγχρονων μορφών εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων (human trafficking & modern slavery) και στις πρωτοβουλίες της Μητρός Εκκλησίας για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το ζήτημα αυτό, καθώς και ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, ο οποίος αναφέρθηκε στο Νομικό Καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σήμερα, Παρασκευή, οι σύνεδροι μετέβησαν στην Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου στεγάζεται η ιστορική Θεολογική Σχολή Οικουμενικού Πατριαρχείου, και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορία και την προσφορά της στα Θεολογικά Γράμματα από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό, Ηγούμενο της Μονής.

Το μεσημέρι, στη Σχολή μετέβη ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο των εν τη Πόλει ΡΚαθολικών κ. Massimiliano Palinuro, και είχε σύντομη συνάντηση και συνέφαγε με τους συνέδρους, καθώς και με όμιλο αποφοίτων της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, οι οποίοι πραγματοποιούν την καθιερωμένη προσκυνηματική επίσκεψή τους στην Πόλη. Το απόγευμα, στην Αίθουσα Τελετών της κλειστής από το 1971 Σχολής, πραγματοποιήθηκε η καταληκτήρια συνεδρία της διημερίδος.

Νωρίτερα σήμερα επισκέφθηκε το  Οικουμενικό Πατριαρχείο ο απερχόμενος Πρέσβης της Γαλλίας στην Άγκυρα,  κ. Hervé Magro, ο οποίος έγινε δεκτός από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Ο  κ. Magro εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πατριάρχη για την επικοινωνία που είχαν κατά την περίοδο της θητείας του στην Τουρκία. 

Ο Παναγιώτατος τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον της Γαλλίας και του ιδίου προσωπικώς για τα ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το ποίμνιό του στην Τουρκία, και του εξέφρασε τις θερμότερες ευχές του για την μελλοντική υπηρεσία του στην Πρεσβεία της Γαλλίας στο Λίβανο. 

_____

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Share this post