Ένατη μέρα από τον σεισμό, οι διασώστες παραμένουν στο καθήκον, αλλά οι ελπίδες πλέον ελάχιστες

Ένατη μέρα από τον σεισμό, οι διασώστες παραμένουν στο καθήκον, αλλά οι ελπίδες πλέον ελάχιστες

 

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Παραμένουν και σήμερα στα χαλάσματα του Μάρας και της Αντιόχειας οι διασώστες, ψάχνοντας για επιζώντες ανάμεσα σε τσιμέντα, τούβλα και χώμα. Το έργο τους καθίσταται πλέον άθλος καθώς είναι στατιστικά   σχεδόν απίθανο να υπάρχουν επιζώντες που έχουν τη δύναμη να δώσουν σήμα ζωής, όντας παγιδευμένοι εννέα μέρες κάτω ερείπια.

 

Το μοτίβο επαναλαμβάνεται: Οι διασώστες κάνουν έκκληση σε όλους για «απόλυτη ησυχία». Ένας εξ’ αυτών φωνάζει: «Με ακούς; Αν με ακούς φώναξε. Αν δεν μπορείς χτύπα μία πέτρα, χτύπα κάτι δίπλα σου κι ας μην είναι δυνατός ο ήχος. Με ακούς;». Ακολουθεί απόλυτη ησυχία, κατά την οποία οι διασώστες περιμένουν υπομονετικά με τους ανιχνευτές ηχητικών κυμάτων.

Μετά από λίγα λεπτά ο διασώστης επαναλαμβάνει τα ίδια λόγια. Ακολουθεί ξανά σιωπή. Μετά από πολλές δοκιμές εγκαταλείπουν και μεταφέρουν τις προσπάθειες αλλού. Ἐνα αγόρι 13 χρονών ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα 182 ώρες μετά τον σεισμό. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού διήρκησε αρκετή ώρα, κατά την οποία στο χέρι του αγοριού τοποθετήθηκε ορός. Μετά τον απεγκλωβισμό το αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ο πατέρας του  ξέσπασε σε κλάματα… Από τους καταστροφικούς σεισμούς της προπερασμένης Δευτέρας μεγέθους 7,7R και 7,6R έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής 31.643 άνθρωποι. Σπίτια, κτίρια δημοσίων υπηρεσιών, αεροδρόμια, νοσοκομεία, έχουν ισοπεδωθεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Οι ειδικοί κάνουν έκκληση να μην πειραχτούν τα ερείπια ώστε να καταστεί δυνατή η ανάλυση των οικοδομικών υλικών για να διαπιστωθούν τα αίτια της κατάρρευσης κάθε κτιρίου. Ήδη, κάποιοι εργολάβοι έχουν συλληφθεί. Η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων έχει επηρεαστεί, κάτι που αναπόφευκτα θα έχει αντίκτυπο τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία της χώρας, η οποία —σύμφωνα με  όσα ισχύουν σήμερα— βαίνει σε εκλογές.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν κήρυξε στις πληγείσες περιοχές τριμηνιαία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αυτό στην αντιπολίτευση πυροδοτεί συζητήσεις σχετικά με το πώς θα επηρεαστούν οι εκλογές. Οι δε πολίτες, καθώς καταλαγιάζει ‘η σκόνη’ των εξελίξεων, ζητούν τώρα να μάθουν, «γιατί;».

ΦΩΤΟ:  twitter.com/RTErdogan

   35.225 έφτασαν ο νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία από τον φονικό σεισμό της προηγούμενης Δευτέρας, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους απολογισμούς από τις αρχές των δύο χωρών.
Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών 31.643 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD).

Εξάλλου στη Συρία οι αρχές έκαναν λόγο για 3.581 νεκρούς.

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ ανέφερε ότι περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό στη βορειοδυτική Συρία.

Τουρκία: Μια 6χρονη και μια 70χρονη διασώθηκαν έπειτα από 178 ώρες στα ερείπια

Ένα εξάχρονο κορίτσι ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια στην επαρχία Αντιγιαμάν της Τουρκίας, 178 ώρες μετά τον φονικό σεισμό της προηγούμενης Δευτέρας.

Νωρίτερα μία γυναίκα, η Σεράπ Ντονμέζ, βγήκε ζωντανή από τα ερείπια πολυκατοικίας που είχε καταρρεύσει στην Αντάκια (Αντιόχεια), 176 ώρες μετά τον σεισμό. Στην ίδια πόλη της επαρχίας Χατάι, μια 70χρονη γυναίκα, η Νουράι Γκιουρμπούζ, σώθηκε αφού πέρασε 178 ώρες κάτω από τα συντρίμμια

Στο μεταξύ διασώστες στην Καχραμανμαράς δήλωσαν ότι έχουν επαφή με μία ηλικιωμένη γυναίκα, την κόρη της και το μωρό της τελευταίας που βρίσκονται εγκλωβισμένες σε δωμάτιο τριώροφου κτιρίου. Ένας ακόμη άνθρωπος πιθανόν να βρίσκεται σε διπλανό δωμάτιο.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σπάσουν έναν τοίχο για να φτάσουν σε αυτούς, αλλά μία κολώνα τους καθυστερεί. Ισπανοί διασώστες, ο τουρκικός στρατός και η αστυνομία εργάζονται στο κτίριο, το οποίο δεν έχει καταρρεύσει ολοσχερώς.

«Δεν γνωρίζουμε αν είναι ζωντανές. Απλώς εντοπίσαμε θερμότητα με τις θερμοκάμερες, αλλά δεν έχουν κάνει κανέναν ήχο», δήλωσε Τούρκος στρατιώτης στο Reuters.

ΦΩΤΟ:  twitter.com/RTErdogan

Συλλήψεις για τις καταρρεύσεις κτιρίων

Οι αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις  μετά τους δύο μεγάλους σεισμούς, που έπληξαν την περασμένη εβδομάδα τη νότια Τουρκία και τη δυτική Συρία.

Ο Ναζμί Τοσούν, επόπτης κατασκευής και τεχνικός αντιπρόσωπος του συγκροτήματος Emre Apartment, που καταστράφηκε στην επαρχία Γκαζιαντέπ, συνελήφθη σήμερα  στην Κωνσταντινούπολη.

Εισαγγελείς στη Μαλάτια εξέδωσαν επίσης  εντάλματα σύλληψης σε βάρος 31 προσώπων σε σχέση με κτίρια που κατέρρευσαν στην πόλη.

Η αστυνομία συνέλαβε στην “ΤΔΒΚ”  τον Χασάν Αλπαργκούν, αφού μερικά κτίρια, που είχαν οικοδομηθεί από την κατασκευαστική εταιρεία του κατέρρευσαν το σαββατοκύριακο στη νότια επαρχία των Αδάνων, σύμφωνα με δυνάμεις ασφαλείας.

Ο εργολάβος Ιμπραήμ Μουσταφά Ουντσούογλου συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη, αφού διαπιστώθηκε αμέλεια έπειτα από τεχνική εξέταση των ερειπίων κτιρίου διαμερισμάτων στην επαρχία Γκαζιαντέπ.

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε έναν άλλο εργολάβο, τον Μεχμέτ Ερτάν Ακάι, αφού κτίριο που είχε οικοδομήσει κατέρρευσε στη διάρκεια του σεισμού στην Γκαζιαντέπ.

Εισαγγελείς εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Ακάι με κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και παραβιάσεις του οικοδομικού κανονισμού.

Ο Μεχμέτ Γιασάρ Τσοσκούν, ο εργολάβος ενός μεγάλου κτιρίου κατοικιών που κατέρρευσε στην επαρχία Χατάι, συνελήφθη επίσης το Σάββατο.

 

Ολοκλήρωση των επιχειρήσεων διάσωσης

Η φάση των διασώσεων στη Συρία και την Τουρκία «πλησιάζει στο τέλος της» μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, με την έμφαση τώρα να δίνεται στην παροχή καταλύματος, τροφίμων, εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης στους επιζώντες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Αυτό που προκαλεί περισσότερη εντύπωση εδώ είναι ότι ακόμη και στο Χαλέπι, που έχει υποφέρει τόσο εδώ και πολλά χρόνια, αυτή η στιγμή ήταν η χειρότερη εμπειρία που έχουν ζήσει αυτοί οι άνθρωποι», τόνισε ο Γκρίφιθς από το Χαλέπι όπου βρίσκεται.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε επίσης ότι ο οργανισμός θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τις περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση προς τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία.

Ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία σημείωσε μεγάλη αύξηση σήμερα, με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο βορειοδυτικό, ανταρτοκρατούμενο τμήμα της χώρας και περισσότεροι από 7.600 ακόμη έχουν τραυματιστεί. Από την πλευρά της η Δαμασκός έχει ανακοινώσει 1.414 νεκρούς στις περιοχές της Συρίας, που ελέγχει.

Ο Γκρίφιθς επεσήμανε ότι έχει ακούσει συγκλονιστικές μαρτυρίες από επιζώντες στο Χαλέπι: «Άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά τους, κάποιοι που διέφυγαν, άλλοι που έμειναν στο κτίριο. Τα τραύματα των ανθρώπων με τους οποίους μίλησα ήταν εμφανή και αυτά τα τραύματα πρέπει να γιατρέψει ο κόσμος».

Share this post