Ένας παιδικός σταθμός πρότυπο στην Πόλη

Ένας παιδικός σταθμός πρότυπο στην Πόλη

Ονομάζεται «Δημιουργικό Εργαστήρι της Ομογένειας». Πρόκειται για ένα παιδικό σταθμό στην κυριολεξία πρότυπο, που βρίσκεται στον περίβολο της Αγίας Τριάδας Σταυροδρομίου στην κεντρικότατη πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολής. Φιλοξενεί μικρά παιδιά από δύο έως τεσσάρων ετών, τα οποία προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα. Είναι παιδιά Ομογενών, Ελλαδιτών, Αραβοορθόδοξων και πολλών μεικτών γάμων. Ο αριθμός μπορεί να φτάσει έως τα τριάντα παιδιά.
Το Δημιουργικό Εργαστήρι αποτελεί παρέχει προγράμματα διγλωσσίας, μουσειακής αγωγής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μαγειρικής, φυσικών επιστημών, ψυχοκινητικών δραστηριοτήτων, επισκέψεων και δράσεων στο πεδίο, επετειακών θρησκευτικών εορτών (τήρηση ηθών και εθίμων) και εκδρομών. Τα μικρά νήπια προετοιμάζονται ώστε να αποκτήσουν, τόσο βασικές δεξιότητες ελληνομάθειας όσο και κοινωνικοποίησης, για να ενταχθούν πληρέστερα στην πρωτοβάθμια ομογενειακή εκπαίδευση. Η φοίτηση στο Δημιουργικό Εργαστήρι είναι απαραίτητη και αναγκαία για όλα τα παιδιά που θα ακολουθήσουν την ομογενεικακή εκπαίδευση.

 

 


Το Δημιουργικό Εργαστήρι λειτούργησε για πρώτη φορά το 2007 στην εκκλησιαστική αίθουσα της Κοινότητας του Μεγάλου Ρεύματος. Από το 2010 κι έπειτα φιλοξενείται σε κοινοτικούς χώρους της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου. Υποστηρίζεται οικονομικά και υλικοτεχνικά, κυρίως, από την Κοινότητα Σταυροδρομίου, τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμαίϊκων Κοινοτήτων (ΣΥ.Ρ.Κ.Ι.) , την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινοπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.) και το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Επιπλέον, έχει την αμέριστη ηθική συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Το εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό είναι εξειδικευμένο και με πολύχρονη πείρα στην εκπαίδευση μειονοτήτων. Ακόμη, συνεργάζεται με Ελληνίδα ψυχολόγο, που εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη, για ζητήματα που άπτονται μαθησιακών και άλλων δυσκολιών. Κατά καιρούς φιλοξενεί φυσικούς ομιλητές, που εκπονούν κατάλληλα σχέδια εργασίας θεματικών ενοτήτων, όπως μουσικών, εικαστικών, φυσικών επιστημών κ.ά. Επίσης, το Δημιουργικό Εργαστήρι συνεργάζεται με σχολεία προσχολικής βαθμίδας στην Ελλάδα. Η επικοινωνία των μικρών μαθητών γίνεται διαδικτυακά και εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα συμμετέχουν σε εορταστικές δράσεις.
Η βαθμίδα που εκπροσωπεί ο παιδικός σταθμός (Δημιουργικό Εργαστήρι Αγίας Τριάδας) είναι σημαντική, μοναδική και αποτελεσματική στο χώρο της ομογενειακής εκπαίδευσης και αποτελεί θεμέλιο και φυτώριο μαθητικού κοινού. Η διατήρηση και συνέχιση της λειτουργίας του εγγυάται την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των ομογενειακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι στο Δημιουργικό Εργαστήρι συντελείται ένα θαύμα. Στις διάφορες εκδηλώσεις, που οργανώνονται, οι λιλιπούτειοι μαθητές με τις δασκάλες τους παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα από μουσική, ποιήματα , ζωγραφική και άλλες δραστηριότητες.

 

Το εργαστήριο και τα παιδιά επισκέπτεται συχνά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος δείχνει έμπρακτα την αγάπη του προς τα παιδιά.

Σπουδαία ηθική και υλική συνεισφορά προς το Δημιουργικό Εργαστήρι παρέχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρανουπόλεως , Γερμανός, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου.
Ο Σεβασμιότατος καθημερινά φροντίζει για τη μεσημεριανή σίτιση των μικρών νηπίων και του προσωπικού και στις επίσημες εορτές προσφέρει δώρα και συνδράμει με οικονομική ενίσχυση στη λειτουργία του Δημιουργικού Εργαστηρίου.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Σταυροδρομίου, Γιώργος Παπαλιάρης και τα άλλα μέλη της εκφράζουν ευχαριστίες προς όλους τους φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στην ομαλή λειτουργία του Εργαστηρίου και στο παιδαγωγικό του έργο .

Για το έργο, που επιτελείται αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο του ΣΥ.Ρ.Κ.Ι) , Αντώνη Παριζιάνος, στον πρόεδρο της Κοινότητας Σταυροδρομίου, Γιώργο Παπαλιάρη και τα άλλα μέλη της Κοινότητας και στις ακάματες δασκάλες.

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Share this post