Ένας παλιός εφιάλτης του ΝΑΤΟ επιστρέφει
Πιθανός πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Toυ Ted Galen Carpenter*
Πιθανόν” εκτιμά ο αμερικανός αναλυτής Ted Galen Carpenter το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Σε επίκαιρη ανάλυση , με τίτλο: “Ένας παλιός εφιάλτης του ΝΑΤΟ επιστρέφει: Πιθανός πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”, ο Carpenter σημειώνει:
“Οι Η.Π.Α. και άλλοι δυτικοί ηγέτες ανησυχούν εδώ και πολύ καιρό για το τι πρέπει να κάνουν, εάν μια ένοπλη σύγκρουση ξεσπούσε ποτέ μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ. Οι ταχέως αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που αφορούν κυρίως μια θαλάσσια διαμάχη για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλους πόρους κάτω από την ανατολική Μεσόγειο, έφεραν ξανά αυτόν τον εφιάλτη στην επιφάνεια. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, προειδοποίησε και τις δύο κυβερνήσεις στα τέλη Αυγούστου για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση. «Η φωτιά “παίζει” και οποιαδήποτε μικρή σπίθα θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή», τόνισε.
Ο Carpenter επισημαίνει ότι η “καρδιά” της Συνθήκης του ΝΑΤΟ είναι το άρθρο 5, το οποίο διακηρύσσει ότι μια επίθεση σε οποιοδήποτε μέλος της Συμμαχίας θα θεωρείται επίθεση σε όλους. Προφανώς, παρατηρεί, αυτή η προσέγγιση “δεν θα λειτουργούσε, εάν δύο μέλη του ΝΑΤΟ κατεέφευγαν πήγαν σε πόλεμο μεταξύ τους (εναντίον ο ένας του άλλου). “Ακόμη και το ξεκαθάρισμα ποια χώρα ήταν ο επιτιθέμενος και ποια το θύμα θα μπορούσε να είναι αρκετά προκλητικό”, τονίζει και συνεχίζει:
Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας του ΝΑΤΟ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος μιας ενδοκοινοτικής σύγκρουσης ήταν πάντα αυτός που αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία. Παρόλο που και οι δύο χώρες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το 1952, η αμοιβαία συμμετοχή σε αυτήν την εταιρική σχέση ασφαλείας δεν διέλυσε τους αιώνες της εχθρότητας μεταξύ των δύο πληθυσμών.
Η Αθήνα και η Άγκυρα έχουν σχεδόν συγκρουστεί σε διάφορες περιπτώσεις, “ιδιαίτερα όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Ελληνική Κύπρο το 1974, προχώρησε στην κατάληψη σχεδόν το 40% του νησιού και έδιωξε τους Ελληνοκύπριους από αυτό το έδαφος. Η κατοχή συνεχίζεται μέχρι σήμερα”.
Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξαν ένοπλες συγκρούσεις, αλλά, όπως έχω γράψει αλλού, παρόμοια παιχνίδια εναέριου «εκφοβισμού», που περιλαμβάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα είναι εξαιρετικά απερίσκεπτα. Ένα τέτοιο επεισόδιο μεταξύ των αεροπλάνων των ΗΠΑ και της Κίνας το 2001 οδήγησε σε σύγκρουση στο αέρα που σκότωσε τον Κινέζο πιλότο και δημιούργησε μια άσχημη διπλωματική διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Το μόνο που θα χρειαζόταν είναι ένας εσφαλμένος υπολογισμός από έναν Έλληνα ή Τούρκο πιλότο για να προκαλέσει μια παρόμοια (ή χειρότερη) κρίση μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.
Κατά τον Carpenter “η περίπτωση της Κύπρου δείχνει ποια θα ήταν η αντίδραση της Ουάσιγκτον στο ξέσπασμα μιας ελληνοτουρκικής ένοπλης σύγκρουσης. Υπό την καθοδήγηση του υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν και τις δύο χώρες για να περιορίσουν τη διαμάχη τους και ο Κίσινγκερ χρησιμοποίησε τη μέγιστη δύναμη για να κάνει τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να υιοθετήσουν την ίδια θέση. Ωστόσο, η στάση του Κίσινγκερ δεν ήταν καθόλου ουδέτερη. Παρόλο που η Τουρκία ήταν ο επιτιθέμενος, οι Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα τάχθηκαν υπέρ της θέσης της Άγκυρας. Η οργή του Κογκρέσο ανάγκασε την κυβέρνηση Φορντ να επιβάλει κυρώσεις κατά της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά ο Λευκός Οίκος κινήθηκε αδυσώπητα για να αμβλύνει αυτά τα μέτρα το συντομότερο δυνατό. Αυτή η προσέγγιση συνεχίστηκε υπό τη διοίκηση του Τζίμι Κάρτερ, και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι περιορισμοί ήταν αποτελεσματικοί.
Η απάντηση της Ουάσιγκτον αντανακλούσε την πεποίθηση ότι η Τουρκία ήταν πολύ πιο σημαντική σύμμαχος από την Ελλάδα όσον αφορά στρατηγικά ζητήματα. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η στάση των ΗΠΑ έχει αλλάξει. Ακόμα κι αν μια κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα συμμεριζόταν τον φαινομενικό θαυμασμό του Ντόναλντ Τραμπ για τον αυταρχικό πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο η ασφάλεια όσο και οι οικονομικοί υπολογισμοί θα ωθούσαν την Ουάσιγκτον προς αυτό το συμπέρασμα.
Υπάρχει, ωστόσο, μια σημαντική διαφορά μεταξύ της κυπριακής κρίσης και μιας πιθανής νέας αντιπαράθεσης μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. Οι βασικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ιδίως η Γαλλία και η Ιταλία, δεν είναι ευχαριστημένες με την ολοένα και πιο αντιδημοκρατική διακυβέρνηση του Ερντογάν και τη συμπεριφορά της κυβέρνησής του, συχνά υπέρ της Ρωσίας, σε θέματα ασφάλειας. Επιπλέον, η Γαλλία αμφισβήτησε ανοιχτά τις εδαφικές αξιώσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, και στα τέλη Αυγούστου, τα γαλλικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη συμμετείχαν σε μια κοινή στρατιωτική άσκηση με την Ελλάδα και την Κύπρο για να μεταδώσουν ένα αμβλύ μήνυμα δυσαρέσκειας στην Άγκυρα. Η Ουάσιγκτον μπορεί να τα βρει πολύ πιο σκούρα σήμερα να σύρει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να υιοθετήσουν στάση υπέρ της Τουρκίας σε περίπτωση ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, από ό, τι το 1974.
Η προοπτική ενός πιθανού Ελληνοτουρκικού πολέμου υπογραμμίζει ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών ως ηγέτη μιας στρατιωτικής συμμαχίας σχεδόν 30 μελών”.
*Ο Ted Galen Carpenter είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου του Τέξας στη διπλωματική ιστορία των ΗΠΑ. Σήμερα είναι ανώτερος συνεργάτης για μελέτες άμυνας και εξωτερικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Cato. Ο Carpenter διετέλεσε διευθυντής μελέτης εξωτερικής πολιτικής του Cato από το 1986 έως το 1995 και αντιπρόεδρος για μελέτες άμυνας και εξωτερικής πολιτικής από το 1995 έως το 2011. Είναι συγγραφέας 12 και πλέον βιβλίων. Επίσης, συνεργάζεται με το National Interest και το American Conservative. Είναι μέλος στα διοικητικά συμβούλια της Mediterranean Quarterly και στο Journal of Strategic Studies και συγγραφέας περισσότερων από 800 άρθρων και πολιτικών μελετών. Τα άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στους New York Times, το Washington Post, το Wall Street Journal, τους Los Angeles Times, τους Financial Times, Foreign Affairs, Foreign Policy, the National Interest, World Policy Journal και πολλές άλλες εκδόσεις. Είναι συχνός επισκέπτης σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, την Ανατολική Ασία και άλλες περιοχές.
*Την ανάλυση του στο πρωτότυπο ( αγγλικά) διαβάστε την στον σύνδεσμο:
https://www.cato.org/blog/old-nato-nightmare-returns-possible-war-between-greece-turkey
*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους