Ένας νεκρός από COVID-19 και 787 (!) νέα κρούσματα

Ένας νεκρός από COVID-19 και 787 (!) νέα κρούσματα

Tο Υπουργείο Υγείας ανακοινώνωσε  ότι σήμερα, 5 Ιουλίου 2021:

– Ένα άτομο έχει αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 380.

– 88 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 23 σε σοβαρή κατάσταση.

– Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 43,678 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

– 787 (ποσοστό θετικότητας: 1,80%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 78,809.

Ακολουθούν αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα.

Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:

Το ένα άτομο που απεβίωσε με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορά σε:

– Γυναίκα, ηλικίας 69 ετών, που κατέληξε στο American Medical Center μετά από μεταφορά της από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η ασθενής δεν ήταν πλέον ενεργό περιστατικό COVID-19 (είχαν παρέλθει οι 21 ημέρες που ένα περιστατικό θεωρείται ενεργό), εξ ου και μεταφέρθηκε στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο.

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 380, εκ των οποίων:

– 254 άντρες (67%), και

– 126 γυναίκες (33%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 77,3 έτη.

Β. Νοσηλευόμενοι:

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 88 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 23 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Από τους 23 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι εννέα είναι διασωληνωμένοι, οι τέσσερις νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 10 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν τρεις χιλιάδες διακόσια-τριάντα-επτά νέα κρούσματα, από τα οποία το πενήντα-πέντε τοις εκατόν, αφορά ηλικίες είκοσι-πέντε ετών και κάτω, την ώρα που το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρεί με αργούς ρυθμούς.

 

Μέχρι την Παρασκευή, μόλις το 52,4 τοις εκατόν ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό σχήμα, ενώ η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τα κίνητρα που δόθηκαν θα ενθαρρύνουν τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους, να εμβολιαστούν.

Σήμερα δημοσιεύτηκε το διάταγμα, με το οποίο παραχωρείται άδεια στους εργαζόμενους κατά την ημέρα του εμβολιασμού τους.

Το ίδιο ισχύει και για τους γονείς ή νόμιμους κηδεμόνες ανήλικου, εφόσον θα συνοδεύσουν το παιδί τους για εμβολιασμό.

Ανακοινώθηκε, επίσης, το πρόγραμμα επιχορηγημένων διακοπών από τις δέκα-πέντε Ιουλίου μέχρι τις τριάντα-μία Αυγούστου. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ή έχουν αναρρώσει από τον ιό μέχρι και 180 ημέρες πριν από την παραμονή τους στο κατάλυμα.

 

Στο διάταγμα αναφέρεται ότι “επειδή, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ότι μέχρι την 3η Ιουλίου 2021, ποσοστό 65,2% έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου και ποσοστό 52,4% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό σχήμα, ενώ ταυτόχρονα, από τις 28 Ιουνίου 2021 μέχρι τις 4 Ιουλίου 2021 καταγράφηκαν 2,923 κρούσματα, ενώ ο μέσος όρος των νοσηλευόμενων καθημερινά κυμαίνεται μεταξύ 50 έως 70 ασθενών την ημέρα και δεδομένου ότι κατά την πιο πάνω περίοδο καταγράφηκε ένας θάνατος ασθενούς με τελική αιτία θανάτου την ασθένεια COVID-19, καθώς και ότι το ποσοστό θετικότητας των διαγνωστικών εξετάσεων για την ασθένεια του Κορωνοϊού COVID-19, κυμαίνεται κοντά στο 1%”, εκδίδονται Κανονισμοί για τις Επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου.

 

Συγκεκριμένα, ο Κανονισμός 2.2 του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματος (Αρ. 26) του 2021, τροποποιείται με τη διαγραφή της φράσης «5η Ιουλίου 2021» (πρώτη γραμμή) και αντικατάστασή της με τη φράση «8η Ιουλίου 2021».

 

“Όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, δύνανται να απουσιάζουν από την εργασία τους καθόλη την ημέρα του εμβολιασμού τους, χωρίς η εν λόγω ημέρα να αφαιρείται από την άδεια αναπαύσεως του εργαζόμενου και νοουμένου ότι προσκομίζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού”, προστίθεται.

 

Νοείται , όπως αναφέρεται, ότι, εάν πρόκειται για εμβολιασμό με εμβόλιο δύο δόσεων, ο παρόν Κανονισμός ισχύει και για τις δύο ημέρες του εμβολιασμού.

 

Νοείται περαιτέρω ότι, ο παρόν Κανονισμός ισχύει και στις περιπτώσεις γονέα/νόμιμου κηδεμόνα ανήλικου τέκνου, εφόσον ο γονέας/νόμιμος κηδεμόνας συνοδεύσει το ανήλικο τέκνο του για εμβολιασμό και νοουμένου ότι προσκομίζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού του ανηλίκου.

Η επιδημιολογική κατάσταση μέχρι τέλος Ιουνίου 2021 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post