Ένας γίγαντας στη Βηρυτό

Ένας γίγαντας στη Βηρυτό

Λίβανος: Πολλοί τραυματίες σε συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς

Έχει ύψος 25 μέτρων, ζυγίζει 35 τόνους και κρατάει ένα λουλούδι. Γεννήθηκε μέσα από συντρίμμια: τα άφησε πίσω της η έκρηξη που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου 2020 σε αποθήκες νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι της Βηρυτού, μαζί με εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους.

Αυτά είναι τα στοιχεία ταυτότητας του «γίγαντα» που φιλοτέχνησε ο Λιβανέζος αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης Ναντίμ Καράμ, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στις οικογένειες των θυμάτων της έκρηξης. 

Το γλυπτό ονομάστηκε «The Gesture» («Η χειρονομία») και αποκαλύφθηκε  στο σημείο της καταστροφής. Κάποιοι το είδαν με συγκίνηση. Κάποιοι άλλοι αισθάνθηκαν θυμό. «Είναι μια ντροπιαστική χειρονομία. Τίποτε δεν πρέπει να γίνει στο λιμάνι μέχρι να επιβληθούν βαριές κυρώσεις στους υπευθύνους», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο Μαζέν Τσιχάμπ, γραφίστας από τη Βηρυτό. 

«Οι δολοφόνοι απολαμβάνουν πλήρη ατιμωρησία και εμείς ήδη προσποιούμαστε πως το γεγονός ανήκει στο παρελθόν, προσπαθώντας να το υπερβούμε μέσω της τέχνης», δήλωσε στο Reuters ο κινηματογραφιστής Ραβάν Νασίφ.

Οργανώσεις όπως η UNICEF, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν επισημάνει ότι οι πληγέντες της έκρηξης εξακολουθούν να βρίσκονται σε ανάγκη, τη στιγμή που υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Αρχές του Λιβάνου είτε γνώριζαν τους κινδύνους από την ύπαρξη νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι είτε παρεμπόδισαν την απόδοση δικαιοσύνης. 

Το λιβανέζικο Κοινοβούλιο ανήγγειλε πριν από μία εβδομάδα την άρση της ασυλίας, όποιου αξιωματούχου βρεθεί εμπλεκόμενος στην υπόθεση.Στο μεταξύ, ο ατσάλινος γίγαντας της Βηρυτού συνεχίζει να παρατηρεί την πόλη αμίλητος. Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτικές εταιρείες και ο δημιουργός του κατηγορήθηκε για σχέσεις με την κυβέρνηση. 

Ο Ναντίμ Καράμ τις απέρριψε και συμπλήρωσε ότι το γλυπτό «αντανακλά τη Βηρυτό μέσα στη θλίψη της και τις πληγές της».

Μάλλον η πιο απαισιόδοξη από όλους ήταν η Παγκόσμια Τράπεζα: «Η οικονομική κρίση του Λιβάνου», τόνιζε με δήλωσή της ένα μήνα πριν, «ίσως καταγραφεί μέσα στις δέκα, μπορεί και στις τρεις πιο σφοδρές οικονομικές κρίσεις διεθνώς μετά τα μέσα του 19ου αιώνα».

Συγκρούσεις Αστυμομίας -Διαδηλωτών

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και σε δεκάδες άλλους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες επί τόπου, αφού τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα κοντά στο κοινοβούλιο του Λιβάνου μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και εκατοντάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Την ώρα που χιλιάδες Λιβανέζοι συγκεντρώνονταν κοντά στο λιμάνι, εκατοντάδες άλλοι κατευθύνθηκαν προς το κοινοβούλιο. Ορισμένοι επιχείρησαν να περάσουν τα συρματοπλέγματα και τα τσιμεντένια μπλοκ που είχαν αποκλείσει τις διάφορες εισόδους του κτιρίου.

Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να διαλύσουν το πλήθος.

Οι αστυνομικοί ξυλοκόπησαν επίσης με τα γκλομπ τους ορισμένους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και έξι από αυτούς νοσηλεύονται.

Σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το σημείο όπου σημειώνονταν ταραχές, τελέστηκε μια λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων της έκρηξης που συγκλόνισε τη Βηρυτό στις 4 Αυγούστου 2020. Ο μαρωνίτης Πατριάρχης Μπεσάρα Μπούτρος Άλι Ράι, τόνισε ότι όλοι οι Λιβανέζοι θέλουν να μάθουν ποιοι ευθύνονται για την τραγωδία. «Η δικαιοσύνη δεν είναι απλώς ένα αίτημα των οικογενειών των θυμάτων αλλά όλων των Λιβανέζων. Θέλουμε να ξέρουμε ποιος έφερε τα εκρηκτικά (…) ποιος επέτρεψε την εκφόρτωσή τους (…) ποιος πήρε ποσότητες (των εκρηκτικών) και πού τις έστειλε», τόνισε στο μήνυμά του προς τους συγκεντρωμένους.

Οι χιλιάδες Λιβανέζοι που συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι τίμησαν την πρώτη επέτειο της τραγωδίας αλλά ζήτησαν και να αποδοθεί δικαιοσύνη, αφού μέχρι στιγμής κανείς υπεύθυνος δεν έχει δικαστεί. Συγγενείς των θυμάτων και ακτιβιστές ζητούν να αρθεί η βουλευτική ασυλία ορισμένων βουλευτών και πρώην υπουργών, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για τον θάνατο των δικών τους ανθρώπων.

Από την έκρηξη, σε μια αποθήκη όπου φυλάσσονταν εκατοντάδες τόνοι νιτρικού αμμωνίου, σκοτώθηκαν 214 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 6.500.

Share this post