Ένας χρόνος από την τραγωδία στα Τέμπη- Μητσοτάκης: Οι ἐνοχοι θα τιμωρηθούν

Ένας χρόνος από την τραγωδία στα Τέμπη- Μητσοτάκης: Οι ἐνοχοι θα τιμωρηθούν

«Έναν χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών, οι πληγές από τον χαμό των θυμάτων της μένουν νωπές, με τον Γολγοθά των δικών τους ανθρώπων πάντα δύσκολο και ανηφορικό. Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος πάγωσε, την ώρα εκείνη, που ο τόπος συγκρούστηκε μετωπικά με τον χειρότερο εαυτό του. Ξέφυγε από τις ράγες τoυ, λυγίζοντας από το βάρος μιας κρυφής πραγματικότητας. Και, σε μία στιγμή, είδε το παρελθόν να παράγει το αδιανόητο στο παρόν», αναφέρει  ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του για την επέτειο του δυστυχήματος στα Τέμπη.

«Σε μία τέτοια μέρα η θλίψη δεν μπορεί να βαφτεί με χρώμα κομματικό. Κι ο σεβασμός στην οδύνη απαιτεί ωριμότητα και σύνεση. Στην υπέρβαση αυτού του εθνικού τραύματος ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος. Μπορεί, όμως, να προσφέρει κάποια ανακούφιση όταν αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού. Όταν σβηστεί κάθε αμφιβολία. Όταν διαψευστούν ακόμη και οι πιο παράλογες φήμες. Και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και αυτό θα γίνει», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός

«Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αλλά και αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός. Γι’ αυτό και μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους από όσους πρέπει να λογοδοτήσουν. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλήθεια, λοιπόν, δεν αργεί. Όπως δεν αργούν και οι προσπάθειες της πολιτείας να θεραπεύσει τις δικές της σοβαρές ελλείψεις.

Υποδεχόμαστε, συνεπώς, τη θλιβερή επέτειο, σκύβοντας το κεφάλι στη μνήμη των 57 αθώων που χάσαμε και στη δοκιμασία των τραυματιών. Με τη σκέψη στις οικογένειες, που έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν τον πόνο τους διαμαρτυρία. Ωστόσο, πρώτη η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διακρίνουμε πίσω από την τραγωδία μία συλλογική αποτυχία. Να βρούμε τον κορμό και τα κλαδιά της και με τόλμη να την ξεριζώσουμε, όχι διχασμένοι, αλλά ενωμένοι.

Αποστολή μας είναι ο πόνος να μετουσιωθεί σε πράξεις. Ώστε οι οργανισμοί που υπηρετούν τον πολίτη να λειτουργούν με ασφάλεια, συνέπεια και επαγγελματισμό. Το Δημόσιο να μην μένει αιχμάλωτο της γραφειοκρατίας, που καθυστερεί κρίσιμα έργα. Και τα δικαστήρια να αποφασίζουν εγκαίρως, ιδίως για υποθέσεις που απασχολούν την κοινωνία.

Ως πρωθυπουργός, ως πολίτης, αλλά και ως πατέρας, συμμετέχω στο πένθος της πατρίδας. Και επαναλαμβάνω τη δέσμευση ότι η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο της διαρκούς εγρήγορσης και της προόδου. Αλλάζοντας το κράτος και βελτιώνοντας την καθημερινότητα. Χωρίς συμβιβασμούς με λάθη του σήμερα και ανατρέποντας παθογένειες του χθες. Μέχρι το «ποτέ ξανά» από σύνθημα να γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα», καταλήγει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός

Μνημόσυνο στον τόπο της τραγωδίας και απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν  σήμερα στην Λάρισα με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, όπου χάθηκαν 57 ζωές.

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των Τεμπών, από την Ολομέλεια της Βουλής

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης, εκφράζοντας όλο το Σώμα, ανέφερε πως «σήμερα, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ως Εθνική Αντιπροσωπεία πενθούμε – όπως πενθεί όλη η Ελλάδα, όλος ο Ελληνισμός. Θρηνούμε την απώλεια 57 συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους αδόκητα και τόσο άδικα».

Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι «η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει τον όρκο που δώσαμε ως βουλευτές και τη δέσμευση που λάβαμε ως Εθνική Αντιπροσωπεία λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα. Δέσμευση για διάγνωση, απόδοση ευθυνών και διόρθωση των διαχρονικών παθογενειών. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς αλλά το χρέος μας αδιαπραγμάτευτο. Πρέπει να χυθεί άπλετο φως. Να υπάρξει ταχύτερη και αντικειμενική κρίση. Οφείλουμε όμως να αφήσουμε απερίσπαστη τη Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της».

Με τις σκέψεις αυτές, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους βουλευτές να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.

Παρελήφθη σήμερα από τη γραμματεία της εξεταστικής επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» η δικογραφία του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Τα μέλη της επιτροπής αναμένεται να λάβουν γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας από αύριο Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024, προκειμένου να αξιολογήσουν τα στοιχεία και να κρίνουν αν και ποιο μέρος αυτών θα περιλάβουν στο υπό σύνταξη πόρισμα τους.

Συγκεκριμένα, η γραμματεία της επιτροπής παρέλαβε το υπ’αριθμ. πρωτ. 48/22.02.2024 έγγραφο του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας, με το οποίο διαβιβάσθηκαν σε ψηφιακή μορφή: 1) μηνυτήριες αναφορές, 2) εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων, 3) πορίσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσυνών, 4) πόρισμα Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, και πρωτοκολλήθηκε (αρ. πρωτ. 131/28.02.2024) ως εισερχόμενο έγγραφο της Εξεταστικής Επιτροπής.

Κατόπιν σχετικής απόφασης της εξεταστικής επιτροπής, οι εκπρόσωποι των κομμάτων έχουν κληθεί να καταθέσουν τα πορίσματά τους στις 8 Μαρτίου, προκειμένου αυτά να συζητηθούν στις 11 Μαρτίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης αυτών των προθεσμιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

***************************************************************

Αντιδράσεις από τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Λαρίσης Ιερώνυμου

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Λάρισας Ιερώνυμου, ο οποίος μετά το πέρας του μνημόσυνου για τα 57 θύματα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ζήτησε από τους συγγενείς των θυμάτων – που δίνουν αγώνα για τη δικαίωση – να σιωπήσουν γιατί «δεν τιμάς τους νεκρούς με θόρυβο, αλλά με σιωπή και προσευχή». «Δεν τον τιμάς με τον θόρυβο»
«Να ξέρετε ότι έναν κεκοιμημένο τον τιμάς πολύ με τη σιωπή και την προσευχή, δεν τον τιμάς με τον θόρυβο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «ακούγονται πολλά λόγια που απλά κουράζουν. Το πολλά λόγια είναι φτώχεια. Τόσα πολλά που δεν νομίζω ότι δικαιώνουν τις ψυχές που έφυγαν», συμπλήρωσε στη συνέχεια ζητώντας από συγγενείς και ακτιβιστές να σταματήσουν τον αγώνα τους.

«Να μην βιαζόμαστε»
Στη συνέχεια ρωτήθηκε για το εάν θεωρεί ότι υπάρχει δικαίωση μέχρι τώρα καθώς δεν έχει γίνει τίποτα προς το παρόν και ο Μητροπολίτης Λάρισας απάντησε:

«Δεν είμαι αρμόδιος επί θεμάτων δικαιοσύνης και κοινοβουλευτικών θεμάτων. Ακούγονται πολλά λόγια και τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Άρα το σπουδαίο είναι να αφήσουμε αυτούς που έχουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα να μιλήσουν, να κάνουν τη δουλειά τους, να μην βιαζόμαστε».


Σε ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου επισημαίνονται τα εξής:

“Με αισθήματα βαθύτατης θλίψης για την θρασύτατη διαστροφή των λόγων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, αναγκαζόμαστε να προβούμε στην διάψευση των δημοσιευμάτων τα οποία παρουσιάζουν τον Μητροπολίτη να συνιστά στους συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών να σιωπήσουν.

Η παρότρυνση του Σεβασμιωτάτου να σιωπήσουν, απευθυνόταν προς όλους αυτούς οι οποίοι έκαναν σπέκουλα πάνω στην θλίψη των συγγενών και στην μνήμη των θυμάτων. Σε όλους αυτούς που απλά σπεύδουν να ταράξουν με ανεύθυνες δηλώσεις τον πόνο των συγγενών και της τοπικής μας κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση κάλεσε να σιωπήσουν όλους αυτούς που, χωρίς σεβασμό και προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την μνήμη των θυμάτων, πορεύονται με μόνο κριτήριο το δικό τους συμφέρον εκμεταλλευόμενοι το όλο γεγονός. Όσοι ξέρουν ελληνικά και άκουσαν την πλήρη δήλωση, κατάλαβαν πολύ καλά τι ήθελε να πει ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος διαμαρτύρεται γιατί κάποια κανάλια αναμετέδωσαν τις δηλώσεις του περικεκομμένες.

Φυσικά και δικαιούνται να μιλήσουν οι συγγενείς των θυμάτων, είναι άλλωστε υποχρέωση τους στη μνήμη των δικών τους ανθρώπων, που πλέον είναι και δικοί μας, καθώς από τον τόπο μας έφυγαν για τον ουρανό.

Ο Σεβασμιώτατος δεν θα πάψει πότε να προσεύχεται για τα θύματα της ανθρώπινης αμέλειας και αδιαφορίας, καθώς αυτό είναι το πρώτιστο καθήκον του, αντιπαρερχόμενος τη μικροπρέπεια όσων, μέσα από τη διαστροφή των λόγων του, θεώρησαν ότι βρήκαν ευκαιρία να τον πλήξουν προσωπικά. Σε απάντηση τους μια μόνο λέξη: «Ντροπή!»”.

Share this post