Ένα βυζαντινό μνημείο 1500 ετών βρέθηκε στο Sultanahmet της Πόλης
Η πιο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, που έγινε μετά τις ανασκαφές του Yenikapı – λιμάνι του Θεοδοσίου – στην Κωνσταντινούπολη.
Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης
Ένα ιδιαίτερα εξέχον ιστορικό μνημείο στην Κωνσταντινούπολη, που υπολογίζεται ότι έχει ιστορία 15 αιώνων, έφεραν στο φως οι ανασκαφές κάτω από το έδαφος του τεμένους Sultanahmet. Πρόκειται για βυζαντινή κατασκευή στην πλατεία του ρωμαϊκού Ιπποδρόμου, σημερινή πλατεία Sultanahmet επί της οποίας βρίσκεται και η Αγιά Σοφιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς η βυζαντινή κατασκευή εκτιμάται ότι είναι η πιο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, που έγινε μετά τις ανασκαφές του Yenikapı – λιμάνι του Θεοδοσίου – στην Κωνσταντινούπολη.
Την είδηση για την ανασκαφή έφερε στην δημοσιότητα με φωτορεπορτάζ ο Murat Bardakçı στον ενημερωτικό ιστότοπο Haber Türk, ο οποίος αναφέρει ότι την ανασκαφή παρακολουθούσε από την αρχή μέχρι το τέλος της ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Gökhan Yazgı. Επικεφαλής της ανασκαφής ήταν η Ayşe Erdoğdu.
Το Haber Türk αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια εργασιών στο πρώην κτήριο της Διεύθυνσης Κτηματολογίου, αρχικά βρέθηκε κρηπίδωμα σε έναν από τους τοίχους του υπογείου, το οποίο προσήλκυσε την προσοχή των αρχαιολόγων. Προχωρώντας σε ανασκαφικές εργασίες βρέθηκαν σταδιακά σε ένα χώρο πλάτους 600 τετραγωνικών μέτρων και ύψους 6 μέτρων και 80 εκατοστών. Το κτίριο της πρώην Διεύθυνσης Κτηματολογίου βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο παλάτι του Ibrahim Pasha, τμήμα του οποίου σώζεται μέχρι σήμερα και χρησιμοποιείται ως Μουσείο Τουρκικών και Ισλαμικών Τεχνών.
Ένα μέρος από τον χώρο της ανασκαφής
Ayşe Erdoğdu, διευθυντής του Μουσείου της Αγίας Σοφίας και επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας
Σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ορισμένων προσθηκών, συνάγεται ότι η αρχική κατασκευή του πέμπτου αιώνα μετατράπηκε σε δεξαμενή τον έκτο ή τον έβδομο αιώνα, ενώ στο δάπεδο υπάρχουν ακόμη και σήμερα στοιχεία υδρορροών.
Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι, με δεδομένο ότι ο περίφημος Ιππόδρομος του Βυζαντίου και το αυτοκρατορικό κατάλυμα βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το κτίριο της Διεύθυνσης Κτηματολογίου και ευρήματα του ανακαλυφθέντος δαπέδου βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το αρχικό δάπεδο του Ιπποδρόμου ( τεσσεράμισι μέτρα κάτω από αυτόν, εκεί που είναι η σημερινή πλατεία Sultanahmet, εικάζεται πως η τοξωτή κατασκευή έχει άμεση σχέση με τον Ιππόδρομο.
Στους τοίχους του κτιρίου τοποθετήθηκαν κανάτες για να παρέχουν τέντωμα σύμφωνα με την τεχνική κατασκευής αιώνων πριν
Επίσης, το ρεπορτάζ δίνει την πληροφορία ότι το πρώην κτήριο της Διεύθυνσης Κτηματολογίου θα μετατραπεί σε «Μουσείο Αγίας Σοφίας», στο οποίο αναμένεται να εκτεθούν αντικείμενα που φυλάσσονταν σε αποθήκες επί αιώνες και δεν έχουν έρθει ποτέ στο φως.
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Gökhan Yazgı
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!
Όπως γράφει το Haber Türk οι μόνες πληροφορίες που υπάρχουν για την βυζαντινή κατασκευή των 1500 ετών είναι ότι χρησιμοποιήθηκε ως «χωματερή» για 15 αιώνες από την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έως τη Τουρκική Δημοκρατία.
Η Ayşe Erdoğdu, διευθύντρια του Μουσείου της Αγίας Σοφίας, ο Δρ Coşkun Yılmaz, διευθυντής της Επιτροπής Πολιτισμού και Τουρισμού της Κωνσταντινούπολης, και ο καθηγητής Erhan Afyoncu, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας στο πάτωμα της βυζαντινής κατασκευής .
Επίσης, προστίθεται στο δημοσίευμα ότι απαντήσεις σε ερωτήματα για τον σκοπό, για τον οποίο χτίστηκε ο χώρος, για το γιατί μετατράπηκε σε δεξαμενή, αν έχει πραγματικά σχέση με τον Ιππόδρομο και πού εκτείνεται ένας διάδρομος, που αργότερα έκλεισε στο έδαφος, θα δοθούν από τις εν εξελίξει έρευνες και μελέτες .
Το βυζαντινό σχέδιο πάνω δείχνει τον Ιππόδρομο , τη στοά του αυτοκράτορα μια δομή με κίονες απέναντι από τη στοά και αυτούς που παρακολουθούν τις δεξιότητες του αναβάτη. Το αν ο πρόσφατα ανακαλυφθείς χώρος με κιονοστοιχία στο Sultanahmet είναι ο τόπος σε αυτή τη μινιατούρα θα αποκαλυφθεί από τις μελλοντικές μελέτες.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Haber Türk