Ένα Noratlas θυμίζει την συμφορά του 1974

Ένα Noratlas θυμίζει την συμφορά του 1974

Μνήμες της φοβερής νύχτας της 21ης προς την 22α Ιουλίου 1974, όταν από λάθος της κυπριακής αεράμυνας καταρρίφτηκε ένα αεροσκάφος Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ-4», αναβίωσαν σήμερα στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος πρόσφερε στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα Noratlas «52-133», παρόμοιο με το «ΝΙΚΗ-4». Το αεροσκάφος τοποθετήθηκε κοντά στον χώρο όπου είχε καταρριφθεί το «ΝΙΚΗ-4» και όπου υπάρχει μεγάλη επιτύμβια πλάκα με τα ονόματα των τεσσάρων μελών του πληρώματος και των 29 καταδρομέων της Α’ Μοίρας Καταδρομών της Ελλάδας, που σκοτώθηκαν πριν προλάβουν να πολεμήσουν στην τουρκική εισβολή. Κάτω από το σημείο της επιτύμβιας πλάκας ήταν μέχρι πέρσι θαμμένα η άτρακτος του «ΝΙΚΗ-4» και τα οστά πολλών από τους άνδρες, που μετέφερε.
Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέσυρε τις σημαίες τις Κύπρου και της Ελλάδος από το Noratlas «52-133», κάνοντας συμβολικά τα αποκαλυπτήριά του. Δίπλα του βρισκόταν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.
Παρόντες στην τελετή ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Βαρεμένος, ο πρέσβης της Ελλάδας, Ηλίας Φωτόπουλος, υπουργοί βουλευτές και άλλοι επίσημοι. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία αεροπόρων και καταδρομέων, που ήλθαν το 1974 στην Κύπρο από την Ελλάδα και, όπως κάθε χρόνο, συγγενών πεσόντων και αγνοουμένων αξιωματικών και οπλιτών.
Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και λαού για τη θυσία αεροπόρων και καταδρομέων για προάσπιση της ελευθερίας της Κύπρου και συγγνώμη, γιατί έχασαν την ζωή τους από φίλια πυρά.
Το Noratlas «52-133» θα αποτελεί, επεσήμανε, «από τούδε και στο εξής υπόμνηση του χρέους, που έχουμε απέναντι στις παρούσες και τις μέλλουσες των γενεών, για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου».
Το σύνολο της αποστολής (σ.σ: 13 αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην Λευκωσία) των Ελλήνων καταδρομέων, «ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, επιβεβαιώνοντας την ιστορική συνέχεια, το βάρος του εθνικού δεσμού και την αδελφική σχέση που συνδέει Ελλάδα και Κύπρο», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απευθυνόμενος στο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη , είπε: «Μια ακόμα υπόσχεση, την οποία δώσατε και δώσαμε από κοινού γίνεται πραγματικότητα. Το Noratlas- 4 δεν βρίσκεται θαμμένο κάτω από τον τύμβο της Μακεδονίτισσας, από προσχώσεις που έκαναν κάποιοι θέλοντας να σβήσουν την ιστορία».
Ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε πως οι θυσίες των καταδρομέων, αλλά και των πληρωμάτων των Noratlas αποτελούν παραδείγματα για τους σημερινούς αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, που συνεχίζουν το έργο τους. Επίσης, επεσήμανε πως η πολεμική αεροπορία συνεχίζει την παράδοση αυτών που θυσιάστηκαν το 1974 και για αυτό ποτέ και κανένας δεν θα μπορεί να ξανά απειλήσει τον ελληνισμό. «Μαχόμαστε υπέρ πίστεως και πατρίδος και αυτό μας κάνει ανίκητους» κατέληξε.
Στην τελετή μίλησε ο υποπτέραρχος ε.α της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ανδρέας Στραβοπόδης, ο οποίος το 1974 ήταν κυβερνήτης του «ΝΙΚΗ 9». Ο κ. Στραβοπόδης, αναφέρθηκε στην θυσία αεροπόρων και καταδρομέων. Ιδιαίτερα, απευθύνθηκε στους αεροπόρους του «ΝΙΚΗ 4» και υποσχέθηκε πως κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι συνάδελφοι τους θα δίνουν ραντεβού στο τόπο της θυσίας μέχρι οι φυσικές τους δυνάμεις να τους εγκαταλείψουν. Τότε, όπως είπε, «η σκυτάλη θα περάσει στα παιδιά τους, τα οποία θα συνεχίσουν να δίνουν το “παρών” τους σε μια απλή ένδειξη τιμής και σεβασμού της θυσίας τους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Δ. Σπυρίδων, Α. Βικέτος)

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης, Γραφείο Τύπου Κυπριακής Δημοκρατίας

Share this post