Ένα κλειδί καμένου σπιτιού στην Ορά προσφέρθηκε συμβολικά στην πρόεδρο της Κομισιόν

Ένα κλειδί καμένου σπιτιού στην Ορά προσφέρθηκε συμβολικά στην πρόεδρο της Κομισιόν

Ένα  κλειδί σπιτιού, που καταστράφηκε κατά την πυρκαγιά του περασμένου Σαββατοκύριακου , πρόσφερε ως συμβολικό δώρο στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ( Κομισιόν)  Ούσρουλα  φον ντερ Λάιεν  ο κοινοτάρχης Οράς, Άριστος Μιλτιάδους . Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε : «από τον κοινοτάρχη πήρα ένα  υπέροχο συμβολικό δώρο, ένα κλειδί, και, όταν πάω στο σπίτι μου, θα το δείξω στα παιδιά μου και θα τους πω ότι υπάρχει στην Κύπρο μια πόρτα που περιμένει αυτό το κλειδί για να ανοίξει και για αυτό τον λόγο θα επιστρέψω». 

Η  Ούσρουλα  φον ντερ Λάιεν, η οποία έφθασε το απόγευμα στην Λευκωσία για να παραδώσει αύριο την Έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο, επισκέφθηκε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη την περιοχή, που πλήγηκε από την καταστροφική πυρκαγιά.

Εξέφρασε την ολόθερμη  αλληλεγγύη της ευρωπαϊκής οικογένειας προς την Κύπρο για τη δοκιμασία ,που περνά από τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς σε ορεινές περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας.  

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Οράς η κυρία φον ντερ Λάιεν είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ομάδα Πυροσβεστών και μελών του Τμήματος Δασών,  οι οποίοι έδωσαν ανάμεσα σε άλλους τη μάχη με τις φλόγες κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Σε ομιλία της ανέφερε: «Είναι τιμή για μένα να είμαι μαζί σας σήμερα. Έρχομαι με πόνο ψυχής, αλλά και με πλήρη σεβασμό. Με πόνο ψυχής, διότι άκουσα ότι χάσατε τέσσερεις νέους ανθρώπους κατά την πυρκαγιά. Πρέπει να είναι τρομερό, και οι σκέψεις μου, αλλά και η καρδιά μου είναι με την οικογένεια και τους φίλους τους, αλλά και στην κοινότητα. Είδαμε το καταστροφικό μένος της πυρκαγιάς, το είδατε εσείς εδώ,  αλλά το είδαμε και εμείς στην Ευρώπη, και η Ευρώπη σάς ένιωσε και στέκεται δίπλα σας».

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι είναι εντυπωσιακό που βλέπει το πώς η Κοινότητα Οράς  στέκεται αλληλέγγυα και μοιράζεται τις έγνοιες, τον φόβο, αλλά την ίδια ώρα δίνει ο ένας στον άλλο ελπίδα και δύναμη για να ξεπεράσουν μαζί την καταστροφή.

«Η Ευρώπη είναι στο πλευρό σας και θα είναι και όταν αποκαταστήσετε την περιοχή», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε κινητοποίησε  άμεσα το πρόγραμμα διάσωσης . Ελπίζω, είπε ,  τα αεροπλάνα να βοήθησαν και εξήρε  την απόφαση, που έλαβε νωρίτερα χθες το Υπουργικό Συμβούλιο να κατανέμει  από το Σχέδιο Ανάκαμψης ποσό 18 εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλισμό, που θα πάει στην Πυροσβεστική και σε μέσα κατάσβεσης.  

«Αυτό που βλέπω εδώ είναι ότι θα τα καταφέρετε και το δάσος θα ξαναγεννηθεί και θα έχουμε την ελπίδα και την πεποίθηση πως το δάσος θα ξαναγεννηθεί ως είχε», κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η  παρουσία της προέδρου «δεν είναι παρά η απτή απόδειξη της σημασίας, που αποδίδεται στα προβλήματα που τα κράτη μέλη μπορεί να αντιμετωπίζουν» . Η   καταστροφή,  της οποίας  όλοι γίναμε μάρτυρες –  περισσότερο εσείς οι κάτοικοι – ευαισθητοποίησε, είπε,  την ΕΕ και, ιδιαίτερα την πρόεδρο της Επιτροπής, για αυτό και είναι παρούσα εδώ.

Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε θερμότατα την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη  των κατοίκων της περιοχής και τη δική του,  ιδιαίτερα για την ευαισθησία και το ενδιαφέρον της να μεταβεί στην Κοινότητα Οράς.

 ΦΩΤΟ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Share this post