Εν μέσω πανδημίας άρχισε η νέα σχολική χρονιά

Εν μέσω πανδημίας άρχισε η νέα σχολική χρονιά

Μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες από την συνεχιζόμενη πανδημία του COVID 19 και με την λήψη των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας άρχισε σήμερα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης η νέα σχολική χρονιά 2020-2021. 

Ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας,  Πρόδρομος Προδρόμου,  επισκέφθηκε σήμερα το Γ΄ Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Μακεδονίτισσας και το Γυμνάσιο Σταυρού.

Μετά την  επίσκεψή του στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας, ο Υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Ξεκίνησε σήμερα αισίως το σχολικό έτος 2020-21. Περισσότερα από 107.000 παιδιά σε όλες τις βαθμίδες έχουν παρουσιαστεί σε 735 σχολεία. Περισσότεροι από 13 χιλιάδες εκπαιδευτικοί είναι από την πρώτη στιγμή στη θέση τους και έχουν υποδεχθεί τα παιδιά. Το κουδούνι κτύπησε κανονικά σε όλα τα σχολεία το πρωί, εκτός από την Α’ Δημοτικού που είχε ληφθεί μέριμνα να παρουσιαστούν τα παιδιά λίγο αργότερα, για να μπορούν να τα συνοδεύσουν την πρώτη μέρα οι γονείς. Περισσότερα από 7000, 7582 παιδιά της Α’ Δημοτικού που τα έφεραν οι γονείς τους σήμερα για πρώτη φορά, μας δίνουν το στίγμα της υποχρέωσης που έχουμε απέναντι στην κοινωνία και τη νέα γενιά».

Φέτος, επισήμανε ο υπουργός Παιδείας, υποχρέωση του σχολείου, εκτός από το να παρέχουμε ποιοτική εκπαίδευση είναι και το έργο της υγειονομικής ασφάλειας. Έχουμε καταφέρει, με τα σωστά μέτρα, τη διαχείριση της  και τη σωστή στάση των πολιτών, να αντιμετωπίσουμε αρκετά καλά την επιδημία και δώσαμε τη δυνατότητα, εδώ στην Κύπρο, να φοιτούν τα παιδιά μας στα σχολεία με φυσική παρουσία». Τόνισε, παράλληλα, ότι «αυτό προτιμούμε, διότι τίποτα δεν υποκαθιστά τη φοίτηση με φυσική παρουσία» και  πρόσθεσε:  “Θέλουμε να μπορούν τα παιδιά, σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, να επωφεληθούν από τη διδασκαλία, από τη ζωή του σχολείου και από το πολύ καλό εκπαιδευτικό προσωπικό που ξέρουμε ότι έχουμε. Στελεχώνουν τα σχολεία μας περισσότεροι από 13.000 εκπαιδευτικοί, σημείωσε στη συνέχεια ο Υπουργός Παιδείας, και αυτό σημαίνει ότι αναλογεί περίπου ένας εκπαιδευτικός για κάθε οκτώ παιδιά.

Σε ερώτηση αναφορικά με το αίτημα των εκπαιδευτικών για αφαίρεση της μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος, νοούμενου ότι τηρείται η απόσταση των δυο μέτρων, ο κ. Προδρόμου απάντησε  ότι υπάρχει Διάταγμα, το οποίο ισχύει για όλους τους εργαζομένους, το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς. Επομένως, σημείωσε, θα πρέπει να εφαρμόσουμε το Διάταγμα. Δεν τίθεται θέμα να αποφασίσουμε διαφορετικά όσον αφορά μια υποχρέωση που καθορίζεται με Διάταγμα, δηλαδή Νόμο. Εκεί όπου για εκπαιδευτικούς σκοπούς πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό, αυτό έχει διευκρινιστεί.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι: «Έχει γίνει ειδική συνάντηση και με τη δρα Ζωή Δωροθέα Πανά, εκ των μελών της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, η οποία έχει εξηγήσει στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών σε ποιες περιπτώσεις και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ασπίδα προσώπου.  Γνωρίζουμε τις δυσκολίες με τη χρήση της μάσκας, και για τους εκπαιδευτικούς και για τα παιδιά στη Μέση Εκπαίδευση. Είναι όμως ένα μέτρο που πρέπει να εφαρμόσουμε σύμφωνα με τις συμβουλές που μας δίνουν για την ατομική και συλλογική προστασία της υγείας», κατέληξε ο κ. Προδρόμου.

Μήνυμα για την νέα χρονιά

Ο υπουργός Παιδείας , Πρόδρομος Προδρόμου, σε μήνυμα του για την νέα σχολική χρονιά αναφέρει:

Αγαπητοί και αγαπητές εκπαιδευτικοί,

αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,

Αυτή η νέα σχολική χρονιά ξεκινά κάτω από το στίγμα της επιδημίας. Στη χώρα μας όμως, χάρη στη σωστή διαχείριση και την υπεύθυνη στάση της κοινωνίας, έχουμε καταφέρει να την αντιμετωπίσουμε σωστά. Με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να μπορούμε να έχουμε πλήρη φοίτηση, με φυσική παρουσία των μαθητών και μαθητριών στο σχολείο. Πρέπει, λοιπόν, να το διαφυλάξουμε. Θα εφαρμόσουμε με επιμέλεια τους κανόνες ατομικής προστασίας και συλλογικής υγειονομικής ασφάλειας, όπως μας συμβουλεύουν οι Υγειονομικές Αρχές.

Θέλω να εκφράσω τη βεβαιότητα και να μοιραστώ μαζί σας τον στόχο, ο οποίος είναι να εφαρμόσουμε τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα, όπως πράξαμε και το προηγούμενο σχολικό έτος, στην περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, με τη φροντίδα και την επιμέλεια των Διευθύνσεων και των εκπαιδευτικών μας και τη συνετή στάση των μαθητών και μαθητριών. Το σχολείο θα αποδείξει, και πάλι, ότι είναι ένας ασφαλής υγειονομικά χώρος, που λειτουργεί εύρυθμα και αποτελεσματικά και έτσι, απερίσπαστα, θα επιδοθούμε στον κύριο στόχο της μάθησης και της πνευματικής και ψυχικής καλλιέργειας. Γιατί το σχολείο είναι πάντα ο χώρος όπου αποκτούμε πολύτιμες γνώσεις, χρήσιμες ικανότητες και δεξιότητες, αλλά και πλούσιες εμπειρίες.

Μέσα από το Πρόγραμμα του σχολείου μαθαίνουμε τη γλώσσα μας και γνωρίζουμε  την Ελληνική Γραμματεία, η οποία αποτελεί βάση των πανανθρώπινων αξιών. Μαθαίνουμε την Ιστορία μας και ταυτόχρονα καλλιεργούμε και όλες εκείνες τις γνώσεις, αρχές και αξίες που μας επιτρέπουν να είμαστε συνειδητοί Ευρωπαίοι πολίτες, σύγχρονοι, ενεργοί και δημοκρατικοί άνθρωποι. Επίσης, φέρνουμε τους νέους μας σε επαφή με τις κατακτήσεις της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης και τις σύγχρονες μεθόδους μάθησης, αναπτύσσοντας παράλληλα και ατομικές πρακτικές δεξιότητες.

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, ιδιαίτερος στόχος μας θα είναι να τιμήσουμε και να γιορτάσουμε την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική Επανάσταση του 1821, την Παλιγγενεσία του Έθνους μας. Θα είναι αυτή μια ευκαιρία να δούμε συστηματικότερα τις αρχές και αξίες του Ελληνικού Διαφωτισμού, μέσα από τον οποίο ο σύγχρονος Ελληνισμός απολυτρώθηκε από την Τουρκοκρατία και τον απολυταρχισμό και συμπορεύτηκε με το σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο συνεχίζει μια μεγάλη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματός μας. Στοχεύουμε ιδιαίτερα στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, με σχεδιασμό και εφαρμογή σημαντικών και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και καινοτόμων δράσεων για κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, από φέτος εντάσσουμε συστηματικά και την ψηφιακή τεχνολογία στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αναπτύσσοντας και τις κατάλληλες παιδαγωγικές προδιαγραφές. Εφαρμόζουμε ήδη για τον σκοπό αυτό, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης και συμπλήρωσης του τεχνολογικού εξοπλισμού όλων των σχολείων.

Η ευόδωση των προσπαθειών μας εξαρτάται, όμως, σε μεγάλο βαθμό από τη συναίνεση και την αγαστή συνεργασία όλων των εκπαιδευτικών εταίρων. Με αυτή τη συνεργασία, μέσα από συνεχή διάλογο και αξιοποιώντας και εξωτερική επιστημονική τεχνογνωσία και στήριξη, θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την εκπαίδευση και να επιδιώκουμε αποτελεσματικότερα τους μαθησιακούς και διαμορφωτικούς στόχους που πρέπει να επιτύχουμε. 

Αγαπητά μου παιδιά,

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας αρχής. Ξέρω ότι ξεκινάτε με όνειρα και ευγενείς στόχους και έχετε να αντιμετωπίσετε προκλήσεις. Να είστε όμως βέβαιοι ότι θα έχετε τη στήριξή μας. Θα σας συντροφεύουν οι δικές μας προσδοκίες, που συνενώνονται με τις ελπίδες και τις επιθυμίες των γονιών σας για μόρφωση και δημιουργία. Ενώ, στην πορεία αυτή θα σας στηρίξει, θα σας βοηθήσει και θα σας καθοδηγήσει, με τις γνώσεις, την έγνοια και τη φροντίδα του, το πολύ καλό εκπαιδευτικό προσωπικό μας. Το σχολείο είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής σας, αφού σας προσφέρει το μεγαλείο της μάθησης και την ολοκληρωμένη καλλιέργεια της προσωπικότητάς σας. Σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε δίπλα σας σε αυτό το ταξίδι προς την κατάκτηση της γνώσης. Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε τις ευκαιρίες που δικαιούστε. Θα χαμογελάσουμε μαζί, ικανοποιημένοι, όταν θα νιώθετε τη χαρά της επιτυχίας και θα πραγματοποιείτε τους στόχους και τις φιλοδοξίες σας.

Φίλες και φίλοι εκπαιδευτικοί,

Στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, η πολιτεία σας εμπιστεύεται τη δύσκολη αποστολή της εκπαίδευσης και της διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας. Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε ευσυνείδητα στο λειτούργημά σας και θα συμβάλετε στην πρόοδο των παιδιών μας, γιατί έχω εμπιστοσύνη στις γνώσεις, τις ικανότητες, την ευαισθησία, το παιδαγωγικό σας ήθος. Διαπιστώνω καθημερινά τις προσπάθειες και τη συμβολή του καθενός και της καθεμιάς ξεχωριστά. Θέλω να ξέρετε ότι το Υπουργείο αναγνωρίζει τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλετε, ξεπερνώντας ακόμα και έκτακτες δυσκολίες, προκειμένου να μεταδώσετε γνώσεις, να καλλιεργήσετε δεξιότητες, στάσεις και αξίες ζωής, μέσα από ένα σχολείο που θα προάγει τη χαρά της μάθησης, τη συνεργασία και τη δημιουργική έκφραση. Μέσα σε ένα περιβάλλον, όπου θα επικρατεί αλληλοσεβασμός των ανθρώπων και οι όποιες διαφορές αναδεικνύονται σε συλλογικό μας πλούτο.

Αγαπητοί και αγαπητές εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μαθητές και αγαπητές μαθήτριες,

Σας καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να εργαστούμε συνειδητά και υπεύθυνα, για να πετύχουμε τους κοινούς στόχους μας, για την ενίσχυση και συνεχή αναβάθμιση της εκπαίδευσής μας. Εμπνεόμενοι από τα όσα έχουμε μέχρι τώρα πετύχει, με σύμπνοια και πνεύμα συνεργασίας, θα αναζητήσουμε και θα κερδίσουμε ολοκληρωμένη ποιοτική παιδεία που θα μας επιτρέψει να σταθούμε ανταγωνιστικοί μέσα στον σημερινό κόσμο.

Στην αρχή αυτής της νέας σχολικής χρονιάς, εύχομαι ολόψυχα υγεία, πρόοδο και κάθε επιτυχία σε όλους, στον καθένα και την καθεμιά ξεχωριστά”.

Συνάντηση με πρόεδρο ΔΗΣΥ

Ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου,  είχε σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ),  Αβέρωφ Νεοφύτου, στα Γραφεία του κόμματος. Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του κ. Νεοφύτου για την  έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Μήνυμα Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Η Επίτροπος , Δέσπω Μιχαηλίδου , σε γραπτό μήνυμα της αναφέρει:

“Αγαπημένα μου παιδιά,

Η περσινή σχολική χρονιά δεν ήταν όπως την αναμέναμε: ξαφνικά δεν ακούγονταν παιδικές φωνές, τα μαθήματα διακόπηκαν, και οι σχολικές αυλές άδειασαν. Μας τέθηκαν περιοριστικά μέτρα που τάραξαν την καθημερινότητά μας και αυτό για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην υγεία και στη ζωή τόσο τη δική μας, όσο και των άλλων.  Η ευθύνη μας είναι και ατομική και κοινωνική. Ήταν και είναι τεράστια η πρόκληση για όλους μας, να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε και την ίδια στιγμή να εξισορροπήσουμε δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην υγεία, στην εκπαίδευση, στο παιγνίδι και στη συμμετοχή.  Και αυτό γιατί τα δικαιώματά μας συνδέονται μεταξύ τους και εξαρτάται το ένα από το άλλο.

Σας ζητώ λοιπόν, να κρατήσετε τις εμπειρίες της περσινής χρονιάς, γιατί από αυτές μπορούμε να αντλήσουμε πληροφόρηση, διαπιστώσεις και εισηγήσεις, για να διαμορφώσουμε όλοι μαζί καλές πρακτικές που θα μας βοηθήσουν στο μέλλον.

Σας προτρέπω λοιπόν, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να επικεντρωθείτε ομαδικά στην επίλυση των προβλημάτων της σχολικής σας μονάδας. Ζητήστε πληροφόρηση για θέματα που σας αφορούν.  Ανοίξτε διάλογο για τον αντίκτυπο που είχαν τα περιοριστικά μέτρα σε άλλα δικαιώματά σας.  Καθορίστε διαδικασίες για ενεργό εμπλοκή των Κεντρικών Μαθητικών Συμβουλίων και των συμβουλίων των τμημάτων σε όλα τα σχολικά δρώμενα. Το δικαίωμα στη συμμετοχή δεν μπορεί να εφαρμοσθεί χωρίς τη δική σας εμπλοκή. Δικαιούστε να λαμβάνετε πληροφόρηση για θέματα που σας αφορούν, να εκφράζετε την άποψή σας και αυτή να λαμβάνεται υπόψη, αλλά και να ενημερώνεστε για το κατά πόσο και πώς η άποψή σας λήφθηκε υπόψη κατά τη διαδικασία λήψης μιας απόφασης.  Τα εμπόδια που περιορίζουν τη συμμετοχή των παιδιών είναι γνωστά, αλλά όχι ανυπέρβλητα. Η κοινή μας εμπειρία είναι η μόνη ασφαλής οδός για να βρεθούν λύσεις και να παρθούν μέτρα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας.

Φίλες και φίλοι εκπαιδευτικοί,

Η συμμετοχή των παιδιών στα σχολικά δρώμενα χρειάζεται αναπλαισίωση, ώστε από φραστική και συμβολική να μεταλλαχθεί σε ουσιαστική. Παραφράζοντας το ρητό του Ο’ Μάλεϊ «Όσο λιγότερα τα μυαλά, τόσο ακατόρθωτα τα όνειρα», θα τολμήσω να πω ότι «όσο περισσότερα τα μυαλά, τόσο περισσότερο ξεδιπλώνονται τα δικαιώματα».  Όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Αγαπητά παιδιά,

Οι καθημερινές δυσκολίες, δεν πρέπει να σας τρομάζουν.  Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά και όπως κάθε νέα αρχή, φέρει μαζί της αισιοδοξία και ενέργεια. Δυναμώστε τη φωνή σας, ντύστε την με επιχειρήματα και χρώματα.  Κάντε τους ενήλικες να σας ακούσουν, σπρώξετε τους να κάνουν ό,τι απαιτείται από μέρους τους για να σας ενδυναμώσουν να διεκδικήσετε τους στόχους σας.

Θέλω να πιστεύω ότι και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες, με σύμπνοια, αλληλεγγύη θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες και ουσιαστικές λύσεις, που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα για όλα τα παιδιά!

Καλή αρχή σε όλα τα παιδιά!

Καλή αρχή σε όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς!”.

ΦΩΤΟ: Χρ. Αβρααμίδης

Share this post