Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού – Covid-19 και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας

Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού – Covid-19 και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας

Η νέα χρονιά βρίσκει τη χώρα μας σε μια δυσμενή επιδημιολογική κατάσταση σε ότι αφορά την εξάπλωση της νόσου Covid-19 και των μεταλλάξεων της, αναφέρει σε ανακοίνωση του 0 Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και διαβεβαιώνει ότι  ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημονικών φορέων και οργανισμών και για ακόμη μία φορά συστήνει τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, ως την βέλτιστη πρακτική πρωτογενούς πρόληψης της νόσου.

Στην ανακοίνωση του ο ΠΙΣ επισημαίνει:

*Ο Covid-19 είναι ένας επικίνδυνος ιός που περνά τη βιολογική του εξέλιξη. Η επιστημονική κοινότητα βασίζεται στην τεκμηριωμένη γνώση και έχει τη δυνατότητα μέσα από τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, να αξιοποιεί αυτή τη γνώση για την αναχαίτιση του ιού μέσα από την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

*Είναι γεγονός ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους «Όμικρον» έχει ανεβάσει κατακόρυφα τα κρούσματα και έχει σκορπίσει ανησυχία εντείνοντας την ανάγκη για ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας.

*Παρά το γεγονός ότι το στέλεχος «Όμικρον» φαίνεται να είναι λιγότερο παθογόνο, η ραγδαία εξάπλωση και αναπαραγωγή του δυνητικά μπορεί να παράξει νέα παραλλαγή με απρόβλεπτες συνέπειες και ίσως πιο νοσογόνες.

*Ο εμβολιασμός είναι μία συνολική προσπάθεια και πέραν από ατομική είναι και κοινωνική ευθύνη η οποία όταν συνδυαστεί με την σωστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας δημιουργεί μία ισχυρή ασπίδα προστασίας.

*Σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε, ιδιαίτερα στα παιδιά. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ενθαρρύνει πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από τις Επιστημονικές Εταιρείες ως προς την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος και με την ευκαιρία αυτή συγχαίρει τόσο την Παιδιατρική Εταιρεία για τις πρόσφατες δράσεις της όσο και την Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία για την ξεκάθαρη επιστημονική της τοποθέτηση ως προς την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του Covid-19 για έγκυες, θηλάζουσες και για όσες γυναίκες επιθυμούν να καταστούν έγκυες.

*Τέτοιες προσπάθειες τιμούν την επιστήμη και την ιατρική κοινότητα της Κύπρου και συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία της υγείας των πολιτών και της δημόσιας υγείας.

Ο ΠΙΣ εύχεται σε όλες και όλους ένα ευτυχισμένο και υγιές Νέο Έτος 2022.

Share this post