Εμβόλια και μεταλλάξεις
Σήμερα στην Κύπρο 577 (ποσοστό θετικότητας: 1,26%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.- Ενημέρωση από Ε.Ε. για προστασία από την παραπληροφόρηση
Περίπου 15 μήνες μετά το ξεκίνημά της, η πανδημία Covid-19 συνεχίζει να αναζωπυρώνεται εκεί που οι υγειονομικές αρχές νόμιζαν ότι είχαν αρχίσει να την αφήνουν λίγο-πολύ πίσω τους. Η αιτία είναι οι αναδυόμενες συνεχώς νέες μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού.
Η σύγκρουση ανάμεσα στα εμβόλια και τα νέα πιο μεταδοτικά στελέχη του SARS-CoV-2, θα καθορίσει τι θα συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες στον πλανήτη.
Το διεθνούς κύρους αμερικανικό περιοδικό “Atlantic” αναδεικνύει τρεις απλές βασικές αρχές που ισχύουν σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ εμβολίων και παραλλαγών του ιού. Είναι σημαντικό οι πάντες να τις κατανοήσουν και να τις χρησιμοποιήσουν ως οδηγό για το μέλλον.
1. Τα εμβόλια νικούν ακόμη όλες τις παραλλαγές
Ανέκαθεν τα εμβόλια είχαν να αντιμετωπίσουν παραλλαγές του Covid-19 . Η «βρετανική» Άλφα είχε ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται διεθνώς, όταν άρχισαν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Τα στοιχεία έως τώρα δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι σε γενικές γραμμές αποτελεσματικά κατά των παραλλαγών, μειώνοντας πάνω από 90% τον κίνδυνο των εμβολιασμένων να αρρωστήσουν με συμπτώματα, αλλά επίσης κατά τουλάχιστον 50% την πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους. Στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που ένας εμβολιασμένος αρρωσταίνει με Covid-19, η λοίμωξη είναι συντομότερη, ηπιότερη και με μικρότερο ιικό φορτίο, άρα λιγότερο μεταδοτική.
Μπορεί η «ινδική» παραλλαγή Δέλτα -που είναι κατά 35% έως 60% πιο μεταδοτική από την Άλφα, η οποία ήταν ήδη 43% έως 90% πιο μεταδοτική από τον αρχικό κορωνοϊό της Κίνας- να αλλάξει αυτή την εικόνα; Τα στοιχεία δείχνουν ότι και κατά της Δέλτα ο πλήρης εμβολιασμός αποδεικνύεται αποτελεσματικός. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία από τη Βρετανία, δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είναι κατά 88% αποτελεσματικές στην αποτροπή λοίμωξης με οποιαδήποτε συμπτώματα από τη Δέλτα και κατά 95% στην αποφυγή νοσηλείας.
Όμως η μία μόνο δόση έχει αποτελεσματικότητα μόνο 33% στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης. Στο Ισραήλ, με το υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων (γύρω στο 85% των ενηλίκων), παρατηρείται μια μικρή αύξηση στα νέα κρούσματα από Δέλτα (περίπου το 30% σε πλήρως εμβολιασμένους), αλλά μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα σε εμβολιασμένο δεν έχει οδηγήσει σε βαριά Covid-19, με άλλα λόγια τα εμβόλια πράγματι προφυλάσσουν.
Πιο ασαφές είναι σε ποιο βαθμό ένας πλήρως εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει σε άλλους τον κορωνοϊό. Μια πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής τον κλινικό μικροβιολόγο Ραβίντρα Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, βρήκε περιπτώσεις υγειονομικών στην Ινδία που, παρόλο που είχαν πλήρως εμβολιαστεί με AstraZeneza, μολύνθηκαν από τη Δέλτα και την «πέρασαν» σε άλλους. Αν αυτό ισχύει και για τα mRNA εμβόλια, τότε ίσως ακόμη και οι εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουν να φοράνε μάσκα σε κλειστό χώρο.
2. Η Δέλτα και άλλες παραλλαγές κάνουν «θραύση» στους ανεμβολίαστους
Οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλέστεροι παρά τις παραλλαγές, αλλά οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο από ποτέ εξαιτίας αυτών των παραλλαγών. Ακόμη κι αν «εκμεταλλεύονται» μια έμμεση προστασία χάρη στους εμβολιασμένους που σταδιακά υψώνουν τείχος συλλογικής ανοσίας, οι ανεμβολίαστοι τείνουν να δημιουργούν συνεχώς νέες εστίες της πανδημίας, ακόμη και στο εσωτερικό κοινοτήτων με υψηλά επίπεδα εμβολιασμού.
Ενδεικτικά, στη Βρετανία μετά την εμφάνιση της Δέλτα, παρόλο που ο μισός πληθυσμός έχει πλήρως εμβολιαστεί, τα κρούσματα έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί, ενώ οι νοσηλείες λόγω Covid-19 έχουν περίπου διπλασιαστεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν «δουλεύουν», αλλά απλούστατα ακόμη και χώρες με προχωρημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχουν ακόμη ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων και άρα ευάλωτων ανθρώπων.
Η Δέλτα, όπως δείχνουν και τα στοιχεία από τις ΗΠΑ, εξαπλώνεται ταχύτερα στις περιοχές με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων. Οι παγκόσμιες ανισότητες στους εμβολιασμούς επιτείνουν το πρόβλημα, καθώς από τα τρία δισεκατομμύρια δόσεων που έχουν γίνει παγκοσμίως, περίπου το 70% έχει γίνει σε μόνο έξι χώρες (ενώ η Δέλτα έχει ανιχνευθεί σε πάνω από 85). Μόνο ο ένας στους δέκα κατοίκους της Γης έχει εμβολιαστεί πλήρως και στην Αφρική ο ένας στους 100. Καθόλου τυχαία, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 περισσότεροι άνθρωποι μολύνθηκαν και πέθαναν από τον κορωνοϊό, από όσοι σε όλο το 2020.
Μερικές χώρες (π.χ. Βιετνάμ) αντιμετωπίζουν τριπλή απειλή: επειδή τα πήγαν πολύ καλά απέναντι στον ιό στην αρχή, είχαν ελάχιστα κρούσματα άρα και αμελητέο ποσοστό του πληθυσμού τους με φυσική ανοσία, ενώ παράλληλα δεν έχουν ακόμη επαρκή πρόσβαση σε εμβόλια και επιπροσθέτως πολιορκούνται πια και από τη Δέλτα. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πιθανό ότι, με τόσο γρήγορη εξάπλωση της Δέλτα και άλλων παραλλαγών, είναι θέμα χρόνου σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Γης να μολυνθεί, αν δεν έχει εμβολιαστεί.
3. Όσο δεν πείθονται οι ανεμβολίαστοι, τόσο θα αυξάνεται ο κίνδυνος τα εμβόλια να χάνουν τη μάχη με τις νέες παραλλαγές
Όσο ο κορονοϊός βρίσκει έδαφος να μολύνει και άλλους ανθρώπους, κυρίως ανεμβολίαστους, θα αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσει νέες μεταλλάξεις, πιο πλεονεκτικές για τον ίδιο, ώστε να εξαπλώνεται πιο εύκολα ή να διαφεύγει από τις άμυνες του οργανισμού. Κάπως έτσι εμφανίστηκε η Δέλτα και ίσως τελικά να υπάρξουν παραλλαγές που θα μολύνουν πραγματικά ακόμη και τους εμβολιασμένους.
Όσο αφήνουμε χώρο στον ιό να μολύνει ανθρώπους, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ικανότητας του για ανοσολογική διαφυγή. Η πρώτη ένδειξη ότι αυτό θα έχει συμβεί, σύμφωνα με την επιδημιολόγο Μάγια Ματζούμντερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, θα είναι «όταν εμβολιασμένοι αρχίσουν να αρρωσταίνουν και εισάγονται στο νοσοκομείο με συμπτώματα».
Είναι πάντως απίθανο να είμαστε τόσο ευάλωτοι όσο στην αρχή της πανδημίας, καθώς τα εμβόλια έχουν παράγει διάφορα προστατευτικά αντισώματα και κυτταρική ανοσία στον οργανισμό των εμβολιασμένων, συνεπώς θα είναι δύσκολο για μια παραλλαγή να διαφύγει από όλα αυτά μαζί. «Δεν πρόκειται να υπάρξει ξαφνικά μια παραλλαγή που θα σκάσει μύτη και θα ξεφεύγει από τα πάντα, καθιστώντας άχρηστα τα εμβόλια μας. Θα είναι κάτι σταδιακό. Με κάθε βαθμιαία αλλαγή του ιού, ένα μέρος της προστασίας μας θα χάνεται», εκτιμά ο δρ Γκούπτα του Κέιμπριτζ.
Αν αυτό συμβεί, ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι θα χρειαστούν ενισχυτική δόση. Όμως τον πρώτο λόγο πάλι θα έχουν οι χώρες με δική τους παραγωγή εμβολίων, πράγμα που θα εντείνει περαιτέρω την «ψαλίδα» εμβολιασμένων και μη στον πλανήτη, σύμφωνα με την επιδημιολόγο-λοιμωξιολόγο Μαρία Κερκχόουβ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Δεν είναι απίθανο ότι κάποια στιγμή ο ΠΟΥ, που χρησιμοποιεί πια το ελληνικό αλφάβητο για τις νέες παραλλαγές, θα φθάσει στην Ωμέγα. Το πόσο επικίνδυνη θα είναι αυτή, θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τις αποφάσεις μας και κυρίως από το πόσο γρήγορα και μαζικά θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.
ΠΗΓΗ : ΑΠΕ – ΜΠΕ
Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σήμερα, 4 Ιουλίου 2021:
– Ένα άτομο έχει αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 379.
– 71 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 19 σε σοβαρή κατάσταση.
– Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 45,848 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
– 577 (ποσοστό θετικότητας: 1,26%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 78,022.
Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:
Το ένα άτομο που απεβίωσε με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορά σε:
– Γυναίκα, ηλικίας 93 ετών, που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.
Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 379, εκ των οποίων:
– 254 άντρες (67%), και
– 125 γυναίκες (33%).
Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 77,3 έτη.
Β. Νοσηλευόμενοι:
Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 71 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 19 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.
Από τους 19 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι εννέα είναι διασωληνωμένοι, οι τέσσερεις νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι έξι σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:
Νοσηλευτήριο | Θάλαμος | Αριθμός Ασθενών |
Αμμοχώστου (34 ασθενείς) |
Θάλαμος COVID |
30 |
Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας |
4 |
|
Λευκωσίας (17 ασθενείς) |
Θάλαμος COVID |
3 |
Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας |
1 |
|
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας |
13 (4 εκτός αναπνευστήρα) |
|
Λεμεσού (16 ασθενείς) |
Θάλαμος COVID |
15 |
Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας |
1 |
|
Μακάρειο (4 ασθενής) |
Θάλαμος COVID |
4 |
Γ. Θετικά περιστατικά COVID-19 (PCR test και rapid test αντιγόνου):
Από τις 45,848 διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα οι 6,498 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 39,350 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 577 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:
• 4 κρούσματα από 86 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
• 9 κρούσματα από 3,822 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
• 53 κρούσματα από 2,286 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
• 4 κρούσματα από 54 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
• 5 κρούσματα από 250 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.
• 12 κρούσματα από 311 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια και σε φαρμακεία.
• 490 κρούσματα από 39,039 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
Αναλυτικά, οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) πραγματοποιήθηκαν σήμερα ως ακολούθως:
Επαρχία / Τομέας | Αριθμός τεστ | Αριθμός θετικών | Ποσοστό θετικότητας | |
Λευκωσία |
15,624 |
183 |
1,17% |
|
Λεμεσός |
9,111 |
131 |
1,44% |
|
Λάρνακα |
5,383 |
71 |
1,32% |
|
Πάφος |
4,212 |
27 |
0,64% |
|
Αμμόχωστος |
3,334 |
78 |
2,34% |
|
Οίκοι Ευγηρίας | Λευκωσία |
52 |
0 |
|
Λεμεσός |
22 |
0 |
||
Κλειστές Δομές |
1,185 |
0 |
||
Δειγματοληπτικός Αεροδρόμια |
116 |
0 |
Εξηγήσεις για τα κίνητρα του εμβολιαστικού προγράμματος
Πυλώνας 1: Παραχώρηση κινήτρων για ενθάρρυνση και επίσπευση του εμβολιαστικού προγράμματος
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίσπευση του εμβολιαστικού προγράμματος και για να δοθεί ώθηση στους πολίτες, ιδιαίτερα των νεαρών ηλικιών, να προχωρήσουν σε εμβολιασμό κατά της COVID-19, αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στην παρούσα φάση τα πιο κάτω κίνητρα:
1. Παραχώρηση επιδόματος διακοπών σε εμβολιασμένους από τις 15 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου παραχώρησης επιδόματος διακοπών θα ανακοινωθούν από το αρμόδιο Υφυπουργείο Τουρισμού την Δευτέρα, 5 Ιουλίου.
2. Παραχώρηση πενθήμερης τιμητικής άδειας σε όσους εθνοφρουρούς εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν μέχρι 31η Αυγούστου 2021. Οι τιμητικές ημέρες θα χορηγηθούν στους εθνοφρουρούς της 2020 ΕΣΣΟ όσο και στους στρατεύσιμους της 2021 ΕΣΣΟ. Η απόφαση λήφθηκε μετά από εισήγηση του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη και περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν το επόμενο διάστημα από το Υπουργείο Άμυνας.
3. Με στόχο την ενθάρρυνση των εργαζομένων για εμβολιασμό, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί ότι οι χώροι εργασίας θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, αποφασίστηκε η παραχώρηση ειδικής άδειας κατά τις ημέρες του εμβολιασμού τους, στους εργαζόμενους του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι ημέρες (μία εάν πρόκειται για εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson και δύο εάν πρόκειται για εμβολιασμό με τα εμβόλια της AstraZeneca, της Moderna και της Pfizer/BioNTech) θα είναι επιπλέον και δεν θα αφαιρούνται από την ετήσια άδεια αναπαύσεως του εργαζόμενου.
Η ίδια ρύθμιση θα ισχύει και για τις περιπτώσεις εργαζόμενων γονέων/νόμιμων κηδεμόνων ανήλικου που θα εμβολιαστεί. Νοείται ότι ο γονέας/νόμιμος κηδεμόνας που θα συνοδεύσει τον ανήλικο για εμβολιασμό θα πρέπει να προσκομίζει στην εργασία του αντίγραφο της Κάρτας Εμβολιασμού του παιδιού του για επιβεβαίωση.
Πυλώνας 2: Εξουσιοδότηση Υπουργού Υγείας για συνέχιση της διαβούλευσης με οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και ιδιωτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις
Με βασική επιδίωξη την εξεύρεση επιπρόσθετων κινήτρων για την ενθάρρυνση των νέων ηλικίας 18-30 ετών να εμβολιαστούν, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει τις αμέσως επόμενες μέρες σε διαβούλευση με ιδιωτικούς οργανισμούς και οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου, καθώς και με ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανωμένους φορείς της οικονομίας. Ο Υπουργός Υγείας, αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση, θα θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου στην επόμενη συνεδρία του το πλαίσιο των εισηγήσεων για συζήτηση ή/και λήψη αποφάσεων.
Πυλώνας 3: Αυστηροποίηση των μέτρων σε χώρους συγχρωτισμού και αυξημένου κινδύνου μετάδοσης του ιού, εκεί και όπου έχουν διαφανεί συρροές κρουσμάτων
Από τα δεδομένα της Ομάδας Ιχνηλάτησης καταγράφονται τις τελευταίες μέρες μεγάλες συρροές κρουσμάτων σε χώρους συγχρωτισμού, όπως τα bars, τα clubs, οι χώροι διασκέδασης, κοκ, καθώς και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι, τα πάρτι αποφοίτησης μαθητών και φοιτητών, τα πάρτι γενεθλίων, κτλ. Ενδεικτικά, αλυσίδες κρουσμάτων που συνδέονται με χώρους διασκέδασης αριθμούν πέραν των 50 ατόμων, δυσχεραίνοντας το έργο της ιχνηλάτησης. Σε αρκετές δε περιπτώσεις, δεν υπάρχει η απαραίτητη συνεργασία από πλευράς κρουσμάτων για τη δήλωση των επαφών τους, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και να αυξάνεται η πιθανότητα διασποράς του ιού στην κοινότητα.
Συνεπώς, και για να ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο δημιουργίας μεγάλων αλυσίδων κρουσμάτων, αλλά και για να δοθεί το δικαίωμα σε όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη, να κοινωνικοποιούνται με ασφάλεια, αποφασίστηκαν από το Υπουργικό τα πιο κάτω:
1. Από 9 Ιουλίου, θα απαιτείται η κατοχή SafePass σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει αυξημένο ρίσκο μετάδοσης και συγχρωτίζονται πέραν των 20 ατόμων (π.χ. χώροι εργασίας, μπαράκια, clubs, γάμοι, πάρτι αποφοίτησης και γενεθλίων, κτλ).
Υπενθυμίζεται ότι το SafePass ισχύει για τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω και οι προϋποθέσεις για απόκτησή του είναι η κατοχή πιστοποιητικού ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού σχήματος, είτε η κατοχή αποδεικτικού ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, είτε η κατοχή αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή από rapid test αντιγόνου. Διευκρινίζεται ότι από τις 9 Ιουλίου, και στις περιπτώσεις κατοχής SafePass με αρνητικό αποτέλεσμα από εξέταση PCR ή rapidtest αντιγόνου, αυτό θα πρέπει να έχει ισχύ 72 ωρών.
2. Από 9 Ιουλίου μέχρι 20 Ιουλίου, επιτρέπεται η είσοδος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, σε ποσοστό πληρότητας 50% των γηπέδων μόνο για άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα ή έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου και έχουν παρέλθει 3 εβδομάδες, είτε για άτομα που κατέχουν αρνητικό πιστοποιητικό εξέτασης PCR με ισχύ 72 ωρών, είτε για άτομα που νόσησαν με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες. Το 50% χωρητικότητας με τα ίδια κριτήρια ισχύει σε σινεμά, θέατρα και συναυλίες.
3. Από 21 Ιουλίου, επιτρέπεται η είσοδος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες σε ποσοστό πληρότητας 75% των γηπέδων μόνον για άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα και για άτομα που νόσησαν με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες. Το 75% χωρητικότητας με τα ίδια κριτήρια ισχύει σε σινεμά, θέατρα και συναυλίες.
4. Από 1η Αυγούστου 2021, οι Κύπριοι και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία επιβάτες θα πρέπει να ακολουθούν τα πρωτόκολλα που ισχύουν για όλους τους επιβάτες, εκτός και αν έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου. Συγκεκριμένα, μόνο τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου θα δικαιούνται να διενεργούν μοριακή εξέταση στα αεροδρόμια της Δημοκρατίας κατά την άφιξή τους.
Για παράδειγμα, εάν ένας Κύπριος ή μόνιμα διαμένοντας στη Δημοκρατία θα ταξιδέψει προς την Κύπρο από χώρα της Πορτοκαλί Κατηγορίας (ένα αρνητικό PCR test), θα μπορεί να διενεργήσει PCR τεστ στα αεροδρόμια κατά την άφιξή του, μόνο εάν έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση του εμβολίου ή αν διαθέτει πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες. Εάν δεν ισχύει μια εκ των δύο πιο πάνω προϋποθέσεων, ο επιβάτης οφείλει να προσκομίζει αρνητικό αποτέλεσμα από εξέταση PCRαπό τη χώρα προέλευσής του με ισχύ 72 ωρών.
Αντίστοιχα, οι Κύπριοι και οι μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία επιβάτες που ταξιδεύουν προς την Κύπρο από χώρα της Κόκκινης Κατηγορίας (δύο αρνητικά PCR test), οφείλουν να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα από εξέταση PCR από τη χώρα προέλευσής τους με ισχύ 72 ωρών και να πραγματοποιούν το 2ο κατά την άφιξή τους στα αεροδρόμια της Δημοκρατίας με ιδία έξοδα. Νοείται ότι οι επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση του εμβολίου ή διαθέτουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, μπορούν να διενεργήσουν μία εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στην Κύπρο και τη 2η μετά το πέρας των 72 ωρών από την άφιξη, με ιδία έξοδα.
Από την απόφαση εξαιρούνται τα ανήλικα άτομα ηλικίας 12-15 ετών και τα άτομα 16 ετών και άνω με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν δικαιούνται να εμβολιαστούν.
Πυλώνας 4: Εντατικοποίηση της ενημερωτικής εκστρατείας για διαφώτιση του κοινού για τους εμβολιασμούς, με εστίαση στις νεαρές ηλικίες. Σκοπός της απόφασης είναι να δοθεί έγκυρη ενημέρωση προς τους πολίτες σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, έτσι ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες που υπάρχουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Πυλώνας 5: Αυστηροποίηση των ελέγχων και της εποπτείας της εφαρμογής των πρωτοκόλλων και των υγειονομικών κατευθυντήριων οδηγιών. Οι έλεγχοι από την Αστυνομία και τα αρμόδια Υπουργεία θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα, για να διαπιστωθεί ο βαθμός τήρησης των αποφάσεων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ιδιαίτερα σε χώρους μεγάλου συγχρωτισμού, όπου το ρίσκο μετάδοσης του ιού είναι αυξημένο.
Επιπρόσθετα των πιο πάνω, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση της παροχής του δωρεάν προγράμματος διενέργειας rapid test αντιγόνου από 1η Αυγούστου. Από την απόφαση εξαιρούνται τα ανήλικα άτομα ηλικίας 12-15 ετών και τα άτομα 16 ετών και άνω με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν δικαιούνται να εμβολιαστούν. Διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας θα συνεχιστεί και μετά την 1η Αυγούστου, ωστόσο, πέραν των δύο ομάδων του πληθυσμού που εξαιρούνται, το κόστος για τη διενέργεια των τεστ θα επωμίζεται ο πολίτης. Σημειώνεται ότι παράλληλα με το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, οι πολίτες που επιθυμούν να υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου, εξακολουθούν να έχουν την επιλογή για διενέργεια του τεστ ιδιωτικά στα κλινικά εργαστήρια και τα φαρμακεία που πληρούν τα κριτήρια του Υπουργείου Υγείας (σχετικές ανακοινώσεις με τον κατάλογο εκδίδονται τακτικά). Περισσότερες λεπτομέρειες για το κόστος και τη διαδικασία που θα ακολουθείται θα εκδοθούν τις προσεχείς μέρες.
Τα πιο πάνω θα ρυθμιστούν με Διάταγμα που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες
Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης | Ευρωπαϊκή Επιτροπή (europa.eu)