Εμβληματικό έργο η συντήρηση της Σαλαμίνας

Εμβληματικό έργο η συντήρηση της Σαλαμίνας

Εργασίες σε δεκάδες εκκλησίες και τζαμιά απο την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. 

Εμβληματικό έργο η συντήρηση στον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας, που ολοκληρώθηκε τέλος Νοεμβρίου ενώ σε εξέλιξη αλλά και υπό προγραμματισμό βρίσκονται εργασίες σε δεκάδες εκκλησίες και τζαμιά σε ολόκληρη την Κύπρο, μέσω της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Το μέλος της Επιτροπής, Σώτος Κτωρής ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι οι εργασίες στην αρχαία Σαλαμίνα διήρκησαν 8 μήνες, έγινε με δικοινοτική συνεργασία συντηρητών και αρχαιολόγων και συντηρήθηκαν τα μωσαϊκά, όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα και οι βασιλικές του Αγίου Επιφανίου και της Καμπανόπετρας. «Είναι μνημεία εξαιρετικής σημασίας, που μαρτυρούν την λαμπρότητα της αρχαίας πόλης της Κωνσταντίας και κυρίως της θέσης της ως της πιο σημαντικής κυπριακής πολλής της προ – βυζαντινής περιόδου. Είναι ένα εμβληματικής σημασίας έργο, το οποίο κατέστη δυνατό να συντηρηθεί μέσω της συνεργασίας Ε/κ και Τ/κ συντηρητών και αρχαιολόγων»

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και μνημείο

Βασιλική Καμπανόπετρας ( ( ΦΩΤΟ: Σ. Κτωρής)

Ο κ. Κτωρής είπε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα που έχει κάνει η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή, καθότι μαρτυρούν την ιστορία του νησιού και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας.

Σε εξέλιξη και αναμένεται να αποπερατωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, συνέχισε, είναι η εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου στα Γέναγρα, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Βατυλή.

Άγιος Συνέσιος, Ριζοκάρπασο ( ΦΩΤΟ : Αρ. Βικέτος)

Επίσης, η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας και της Παναγίας της Τράπεζας στην Αχερίτου, η εκκλησία του Προφήτη Ηλία στους Στύλους Αμμοχώστου, του Ζουχουρί τεκκέ στη Λάρνακα, η εκκλησία του Αγίου Συνεσίου στο Ριζοκάρπασο,η εκκλησία της Πανάγιας της Κυράς στην Κώμη Κεπήρ.

Μπορεί να είναι εικόνα ουρανός

Οθωμανικά χαμάμ Λάρνακας ( ΦΩΤΟ: Σ. Κτωρής)

Η Τεχνική Επιτροπή έχει ήδη επικυρώσει προσφορές, είπε, για τα ακόλουθα έργα: το  τζαμί της Ορούντας και οθωμανικά χαμάμ στη Λάρνακα. Στο τελικό στάδιο αξιολόγησης των προσφορών για τα έργα βρίσκονται: η β φάση του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, η εκκλησιά του Αγίου Αντωνίου στο Μάσσαρι, η εκκλησία της Παναγιάς της Χρυσελεούσης στην Σύσκληπο, ο προμαχώνας Τζιάμπουλατ, στα ενετικά τείχη της Αμμοχώστου και ο. Άγιος Γεώργιος στα Άρδανα.

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο Σώτος Κτωρής, για το 2022 αναμένεται η Τεχνική Επιτροπή να προχωρήσει με την προκήρυξη προσφορών των οποίων η μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί  για την Παναγιά Κανακαριάς στην Λυθράγκωμη, τον Άγιο Γεώργιο στις Γούφες, την εκκλησία της Παναγιάς στην Γύψου, το τζαμί στο Καλό Χωριό Λάρνακας, το τζαμί στα Λεύκαρα, το τζαμί στο Μαρώνι, η β φάση για την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στο Νέο Χωριό Κυθρέας, δύο οθωμανικές βρύσες στη Λάρνακα, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Πραστειό, τον Άγιο Γεώργιο στο Σπαθαρικό.

Ο κ. Κτωρής ανέφερε ότι η Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά προγραμματίζει εργασίες στους αρχαιολογικούς χώρους των Σόλων και το Βουνί (ανακτορικό σύμπλεγμα) ενώ εργασίες επείγουσας φύσεως αναμένεται να γίνουν σε μια σειρά από εκκλησίες και τζαμιά των οποίων η κατάσταση είναι σε κρίσιμο σημείο, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση ή η επιπλέον επιδείνωσή τους.

Σε εξέλιξη, πρόσθεσε ,  βρίσκονται μελέτες για αρκετά έργα της Επιτροπής, οι οποίες υλοποιούνται μέσα από δικοινοτική συνεργασία μελετητών και αφορούν το τζαμά στην Τέρρα, την Αυδήμου και στ’ Αλέκτωρα, τον Άγιο Σέργιο και Βάκχο στην Νέτα της Καρπασίας,την Αγιά Παρασκευή στην Αμμόχωστο, τον Άγιο Ιωάννη στο Αργακι, τον Άγιο Γεώργιο στο Φλαμούδι, στον Άγιο Γεώργιο στα Λιμνιά, τον Άγιο Ηλία Αμμοχώστου, ο Πύργος Ντιαμέντε στα ενετικά τείχη Αμμοχώστου.

 

Share this post