Εμιλύ Γιολίτη: «Ως πολιτεία και ως κοινωνία έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε και να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε τις γυναίκες”

Εμιλύ Γιολίτη: «Ως πολιτεία και ως κοινωνία έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε και να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε τις γυναίκες”

Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη, στο πλαίσιο της πλήρους συμμόρφωσης με το εκτενές και σύγχρονο κατευθυντήριο πλαίσιο, που θέτει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά από χρόνια κύρωσης της, από τη Δημοκρατία, και πολύμηνες διαβουλεύσεις, ολοκληρώθηκε ο νομοτεχνικός έλεγχος  και σύντομα το νομοσχέδιο οδηγείται στη Βουλή για έγκριση. Εξάλλου, η Υπουργός Δικαιοσύνης, γράφει στο προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter ότι έχει στα χέρια της τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

 

Πλήρη εφαρμογή της ισότητας των φύλων προτείνει ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λ. Χριστοφόρου

Με παρεμβάσεις του στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα προς την αρμόδια Επίτροπο Helena Dalli, ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, ζήτησε να υιοθετηθεί η Ισότητα των φύλων σε όλα τα επίπεδα. Επίσης εισηγείται νομοθετική ρύθμιση, από την Ε.Ε., που θα επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν εφαρμόζουν την ισότητα των φύλων.

 

Σε παρέμβαση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Λευτέρης Χριστοφόρου τόνισε:

«Η ισότητα των φύλων είναι κατοχυρωμένη στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες από το 1957. Το άρθρο 153 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε. επιτρέπει στην Ε.Ε. να δρα στον ευρύτερο τομέα των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης σε θέματα εργασίας και απασχόλησης και το άρθρο 19 δίνει τη δυνατότητα θέσπισης νομοθεσίας για την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων, περιλαμβανομένων των διακρίσεων λόγω φύλου.

Η Ε.Ε. έχει τεράστια ευθύνη για το γεγονός ότι δεν κατόρθωσε να μειώσει σημαντικά το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η Ε.Ε. οφείλει άμεσα να λάβει αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα για μηδενική ανοχή σε όσους παραβιάζουν το θέμα της αρχής της ισότητας των δύο φύλων. Επίσης, η Ε.Ε. οφείλει να ενισχύσει προγράμματα και πολιτικές ισότητας των δύο φύλων, με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Πιστεύω ότι είναι προσβλητικό και αποτελεί ντροπή για όλους, μετά από έξι και πλέον δεκαετίες που οι φωτισμένοι πατέρες της Ε.Ε. θέσπισαν αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα να αγωνιζόμαστε για την κατοχύρωση των αυτονόητων ίσων δικαιωμάτων των γυναικών και για την εφαρμογή της ισότητας των φύλων. Επειδή όμως η περίοδος των λόγων και των υποσχέσεων παρήλθε χωρίς να επιτευχθεί ο στόχος, θεωρώ ότι απαιτείται δυναμική παρέμβαση.

Η πρόταση μου είναι ξεκάθαρη και απλή. Όπως πρόσφατα εφαρμόσαμε στην Ε.Ε. τη σύνδεση της χρηματοδότησης των χωρών με το κράτος δικαίου, κατά ανάλογο τρόπο να εφαρμοστεί αυτό και για τον πλήρη σεβασμό της ισότητας των φύλων σε όλα τα επίπεδα.

Να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση από  την Ε.Ε., ούτως ώστε να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα σε χώρες μέλη και στον ιδιωτικό τομέα, που δεν εφαρμόζουν πλήρως την Ισότητα των Φύλων».

Ο γ.γ.του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος συναντήθηκε  με τις εργαζόμενες γυναίκες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας , δήλωσε:

Η ΓΟΔΗΣΥ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Δήλωση Αναπλ. Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίας Βασιλειάδου, για την ημέρα της γυναίκας

Δώστε στις γυναίκες αυτό που τους αξίζει

 

 

To Δίκτυο Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών σε ανακοίνωση του αναφέρει:

“Η 8η του Μάρτη, καθιερωμένη ως ημέρα της γυναίκας «γιορτάζεται» και φέτος, πλήρως αποπολιτικοποιημένη και με τρόπο εντελώς αποστασιοποιημένο από τους φεμινιστικούς αγώνες και τον διαθεματικό φεμινισμό.

Ισχυροί άντρες θα μας μοιράσουν λουλούδια βουτώντας το χέρι στο πανέρι, απαιτώντας από εμάς να το κρατάμε. Θα απλώσουμε ξανά πράσινες τσόχες και ρίχνοντας τα ζάρια θα ευχηθούμε στους εαυτούς μας καλές πεντάρες.

Ως Δίκτυο γυναικών δεν ξεχνάμε ποτέ τον κοινωνικό πόλεμο που μαίνεται ενάντια στις ζωές μας, στα ανθρώπινα δικαιώματά μας, αναγνωρίζοντας πως κάθε μια από εμάς δίνει τη δική της μάχη αλλά θυμούμενες πως δεν ξεκινάμε όλες από το ίδιο σημείο, ούτε και με τα ίδια πολεμοφόδια. Η μετανάστρια που ζει στα Κυπριακά σπίτια υπό την ρατσιστική «προστασία» μας, πιθανό να μη φτάσει ποτέ το «γυάλινο ταβάνι» – ούτε για να το καθαρίσει. Μια προσφύγισσα, έγκλειστη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, δεν θα το αντικρύσει ποτέ γιατί της εμποδίζει τη θέα το πανί της σκηνής της, ενώ μια ντόπια γυναίκα της υπαίθρου, κακοποιημένη για χρόνια από τον άντρα της και πλήρως απαξιωμένη από τους θεσμούς που υποτίθεται θα τη μεριμνούσαν για την κοινωνική της ασφάλεια, δεν θα μπορέσει ποτέ να προστατεύσει το παιδί της από το να «αυτοκτονήσει».

Ως Δίκτυο γυναικών δεν συμμετέχουμε σε επετειακά πανηγυράκια, αρνούμενες να θέσουμε τα σώματά μας στη διάθεση αυτών που θέλουν για άλλη μια χρονιά να τα καπηλευτούν χτίζοντας καριέρες με το αίμα των θυμάτων και των αγωνιστριών των φεμινιστικών κινημάτων. Οι βαλίτσες που ανοίχτηκαν τον κόκκινο Απρίλη δεν μας αφήνουν περιθώρια για πολιτικό λόγο που συναρθρώνεται με προεκλογικούς τακτικισμούς ή πολιτικό λόγο που συγκολλάται ευέλικτα στις νεοφιλελεύθερες ρητορικές της κυβερνητικότητας. Οι βαλίτσες ξέβρασαν μαζί με τα πτώματα των θυμάτων, όλη την μπόχα του βαθιά συστημικού ρατσισμού και μισογυνισμού που καμιά διακήρυξη για δήθεν ισότητα, συνοδευόμενη από ένα εύοσμο λουλούδι, δεν μπορεί πλέον να τη σκεπάσει.

Τα συνθήματα και οι ρητορικές των τελευταίων ημερών ηχούν σαν κατευναστικά επιθέματα και παραθέματα από άλλες εποχές: λόγος παλαιωμένος και ξύλινος, που όσο κι αν τον τραβήξουν δεν φτάνει να καλύψει τις πλέον ανοιχτές πληγές της κυπριακής κοινωνίας. Λόγος δήθεν για τα δικαιώματα της γυναίκας, με ύφος ποιμαντορικό από τους αυτοδιορισμένους σωτήρες μας, που στο όνομα του σωτηριολογικού τους καθήκοντος να σώσουν τις γυναίκες-θύματα, δεν θα διστάσουν να περάσουν ισοπεδωτικούς, νόμους-σκούπα, όπως αυτόν για την ποινικοποίηση της πορνείας. Με πρόσχημα την προστασία των γυναικών-θυμάτων του τράφικινγκ, παράγουν κυρίαρχο λόγο με πρόσημο μοραλιστικό για «παρεκκλίνουσες» συμπεριφορές ενώ την ίδια ώρα οι θεσμοί και το κράτος δεν έχουν πολιτική ένταξης στην εργασία θυμάτων τράφικινγκ (για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης) ούτε «σχέδιο εξόδου» θυμάτων τράφικινγκ (για σκοπούς εργασιακής εκμετάλλευσης). Στο όνομα της σωτηρίας των ‘χαλασμένων’ γυναικών προωθούν την ηθική υγιεινή της πατριαρχικής οικογένειας, ενώ κανείς/καμιά δεν ενδιαφέρθηκε να ακουστούν οι φωνές των γυναικών των οποίων τη ζωή επιλέγουν να ποινικοποιήσουν. Μιλούν για εμάς, αγωνίζονται για εμάς, νομοθετούν για εμάς δίχως εμάς και τις αδελφές μας.

Δεν μας είπαν τελικά, είναι τις γυναίκες-θύματα που θέλουν να σώσουν, ή την «καθώς πρέπει κοινωνία» από αυτές τις γυναίκες; Με τον ίδιο τρόπο δεν μας είπαν όταν μιλώντας «για τις γυναίκες» προς σωτηρία τους, ποιας άλλης ζωής τον λόγο εξορκίζουν.

Μας προκαλούν αηδία τα νεοφιλελεύθερα συνθήματά σας, η πλαισίωση του κυρίαρχου λόγου μέσα σε πλαίσια δημοσιονομικής «συμμόρφωσης» με ντιρεκτίβες των Βρυξελλών. Ενώ οι ίδιοι που έχουν καθορίσει τα όρια της φτώχιας και φροντίζουν όλο και περισσότεροι να ζουν στα όρια ή ακόμα πιο κάτω μιλούν για ισότητα και ισονομία. Οι ίδιοι που καταπατούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα υποκριτικά μας μιλούν για ποσοστώσεις και για γυναίκες σε θέσεις εξουσίας.

Δεν μας ενδιαφέρει το φύλο της εξουσίας. Δεν έχουμε αυταπάτες. Δεν περιμένουμε την ανατροπή από φιλόδοξες συστημικές συμβιβασμένες. Αυτό που εσείς όλοι λέτε βελτιώσεις εμείς το λέμε βόλεμα σε καριέρες μέσω της διαχείριση της φτώχιας. Τόσο όσο για να μην κινδυνεύει η δική σας πλαδαρότητα. Εμείς δεν θα διαχειριστούμε την φτώχια που τα αφεντικά σας δημιουργούν. Εμείς αντιπαλεύουμε την ευαλώτητα που δημιουργεί η φτώχεια. Σηκώνουμε τη γροθιά και σας φωνάζουμε κατάμουτρα πως δεν διαπραγματευόμαστε μαζί σας το μέγεθος της επισφάλειας αλλά την ίδια την επισφάλεια που προκαλούν οι πολιτικές όλων όσων την προκαλείτε με τη δράση σας.

Δεν νοείται να ακούμε για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά μας δικαιώματα από του ίδιους κράχτες που όλα αυτά τα χρόνια μας τα περιορίζουν. Δεν νοείται να ακούμε για «ισότητα» και «ίση συμμετοχή» από τους συμμετέχοντες στους και διατηρούντες τους κύκλους εξουσίας της ανδρικής ομοκοινωνικότητας. Δεν νοείται να ακούμε για τα δικαιώματα της γυναίκας από αυτούς/ές που δεν αντέχουν όταν λένε «η γυναίκα» να εκτοπιστεί η ασφαλής της γενικότητα από τη μετανάστρια, την προσφύγισσα, τη σεξεργάτρια, τη λεσβία, την τρανς.

Εμείς θα μιλάμε για μας και τις αδερφές μας. Εμείς θα αγωνιζόμαστε μαζί με τις αδελφές μας”.

 

 

 

 

Share this post