EMA: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca

EMA: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca

Συνεχίζεται από αύριο στην Κύπρο ο εμβολιασμός με AstraZeneca 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αποφάνθηκε ότι εμβόλιο  AstraZeneca  κατά του κορονοϊού  είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. 

Η επικεφαλής του EMA, Έμερ Κουκ ανακοίνωσε  ότι η επιτροπή ασφαλείας του Οργανισμού, έχει αποφασίσει «αυτό το εμβόλιο της AstraZeneca ένα ασφαλές και αποτελεσματικό» και τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Πρόσθεσε  ότι το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρόμβων αίματος.

Μετά την εξέλιξη αυτή το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι από αύριο , 19 Μαρτίου 2021, επαναρχίζουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για εμβολιασμό καλούνται να προσέλθουν στο Κέντρο Εμβολιασμού όπου διευθέτησαν το ραντεβού τους, την ώρα που έχουν διευθετήσει το ραντεβού.

Σε σχέση με τα ραντεβού που είχαν αναβληθεί την περίοδο 16-18 Μαρτίου, το Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο επαναπρογραμματισμού τους στη διάσκεψη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, η Αν. Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας δρ Όλγα Καλακούτα, η Αν. Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών κα Έλενα Παναγιωτοπούλου, ο Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας για θέματα εμβολίων κ. Χρίστος Πέτρου και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου κ. Μάριος Κουλούμας θα παραθέσουν συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις σχετικά με το Εθνικό Πλάνου Εμβολιασμού, την Παρασκευή, 19 Μαρτίου, στις 11:30 π.μ., στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής.

Τα σημερινά κρούσματα

 

Επίσης, αναφέρει ότι δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 241.

Από τους 212 ασθενείς COVID-19 που νοσηλεύονται, οι 43 είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 45,598 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) και 385 (ποσοστό θετικότητας: 0,84%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 41,111.

Θάνατοι από τη νόσο COVID-19

Δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με COVID-19. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 παραμένει 241, εκ των οποίων: 160 άντρες (66%), και 81 γυναίκες (34%).

 

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 79 έτη.

 

Νοσηλευόμενοι

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 212 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 43 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Από τους 43 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 16 είναι διασωληνωμένοι, οι εφτά νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 20 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

 

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη: Στο ΓΝ Αμμοχώστου νοσηλεύονται 70 ασθενείς, 59 στο ΓΝ Λευκωσίας, 64 στο ΓΝ Λεμεσού, 15 στο ΓΝ Λάρνακας και 4 στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία.

 

Θετικά περιστατικά COVID-19 (PCR test και rapid test αντιγόνου)

Από τις 45,598 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν οι 3,243 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 42,355 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 385 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

 

134 κρούσματα από 856 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των στενών επαφών (πρωτογενείς επαφές) κρουσμάτων.

3 κρούσματα από 532 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

61 κρούσματα από 1,484 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

8 κρούσματα από 288 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.

13 κρούσματα από 571 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια και σε φαρμακεία.

166 κρούσματα από 41,784 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.

Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

 

83 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

 

 

Share this post