Ελβετία-σύνοδος κορυφής : Σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας για να μπει τέλος στον πόλεμο

Ελβετία-σύνοδος κορυφής : Σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας για να μπει τέλος στον πόλεμο

Οικουμενικός Πατριάρχης: Διάλογος πέρα ​​από όλα τα σύνορα των εθνών και σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. -Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Zelenskyy

Περίπου 80 χώρες συμφώνησαν σήμερα στην Ελβετία ότι ο «διάλογος ανάμεσα σε όλα τα μέρη» και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί για να μπει τέλος στον πόλεμο που άρχισε πριν από περισσότερο από δύο χρόνια με τη ρωσική εισβολή.

Η τεράστια πλειονότητα των περισσότερων από 90 χωρών, που εκπροσωπήθηκαν στη σύνοδο κορυφής του Μπούργκενστοκ, υποστήριξε την τελική διακήρυξη, στην οποία διατυπώνεται επίσης έκκληση για την επιστροφή χιλιάδων παιδιών της Ουκρανίας που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία και για μια πλήρη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.

Όμως ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα δεν εκπροσωπήθηκαν και το ανακοινωθέν δεν υποστηρίχθηκε από χώρες όπως η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία του τελικού ανακοινωθέντος:

– Ένας ρωσικός πόλεμος –

Η Ρωσία θεωρείται υπεύθυνη ότι άρχισε αυτό τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας το Φεβρουάριο 2022 και το τελικό έγγραφο της συνόδου κορυφής αναφέρεται στις καταστροφικές συνέπειες της σύγκρουσης και καλεί για τη «συνολική» διευθέτησή της.

«Ο πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, συνεχίζει να προκαλεί βάσανα στους ανθρώπους και καταστροφές σε μεγάλη κλίμακα, ενώ δημιουργεί επίσης κινδύνους και κρίσεις με παγκόσμιο αντίκτυπο», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

– Εδαφική ακεραιότητα –

Οι υπογράφουσες χώρες δηλώνουν ότι «επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους στις αρχές της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας, μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά τους».

Η Ρωσία ελέγχει αυτή τη στιγμή σχεδόν 20% του ουκρανικού εδάφους, περιλαμβανομένης της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014.

– Παιδιά και αιχμάλωτοι –

Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης έκκληση για πλήρη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και για την επιστροφή στην Ουκρανία χιλιάδων παιδιών που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία και τα εδάφη που αυτή ελέγχει.

Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι έχει απαγάγει σχεδόν 20.000 παιδιά από την αρχή της εισβολής της. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι τα μετέφερε για να τα προστατεύσει.

«Όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να απελευθερωθούν μέσω μιας πλήρους ανταλλαγής», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν.

«Όλα τα παιδιά της Ουκρανίας, που απελάθηκαν και μεταφέρθηκαν παρανόμως, και όλοι οι άλλοι ουκρανοί άμαχοι, που συνελήφθησαν παρανόμως, πρέπει να σταλούν πίσω στην Ουκρανία», προστίθεται.

– Πυρηνική ασφάλεια –

Η σύνοδος κορυφής ζητεί να τεθεί υπό τον «πλήρη και κυρίαρχο» έλεγχο της Ουκρανίας ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός μείζονος πυρηνικού ατυχήματος αφότου οι ρώσοι στρατιωτικοί κατέλαβαν αυτό το σταθμό στην αρχή του πολέμου.

«Οι ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί και εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, πρέπει να λειτουργούν με τρόπο ασφαλή υπό τον πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν.

Οι υπογράφουσες χώρες εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στα πυρηνικά όπλα.

«Κάθε απειλή προσφυγής και κάθε προσφυγή στα πυρηνικά όπλα μέσα στο πλαίσιο του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον της Ουκρανίας είναι απαράδεκτες», αναφέρεται στο κείμενο.

– Επισιτιστική ασφάλεια –

«Η επισιτιστική ασφάλεια δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χρησιμοποιείται σαν όπλο. Τα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα πρέπει να παραδίδονται ελεύθερα και με ασφάλεια στις ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους κύριους εξαγωγούς σιτηρών στον κόσμο, όμως η ρωσική εισβολή έχει εμποδίσει τις εξαγωγές της μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία έχει γίνει πολεμική ζώνη.

«Έχουν ουσιώδη σημασία η ελεύθερη εμπορική ναυσιπλοΐα, πλήρης και ασφαλής, όπως και η πρόσβαση στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ», αναφέρεται.

«Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία μέσα στα λιμάνια και κατά τον πλου τους, καθώς και εναντίον πολιτικών λιμανιών και των υποδομών τους, είναι απαράδεκτες», προστίθεται επίσης στη διακήρυξη.

– Να περιληφθεί η Ρωσία –

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης πως μελλοντικές διαπραγματεύσεις για ένα ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνουν τη Ρωσία.

«Έχουμε την πεποίθηση ότι, για να φθάσουμε στην ειρήνη, χρειάζονται η συμμετοχή και ο διάλογος όλων των μερών», αναφέρουν οι υπογράφουσες χώρες.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής «αποφάσισαν να αναλάβουν στο μέλλον συγκεκριμένα διαβήματα στους προαναφερθέντες τομείς, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των μερών».

Πηγή-ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βαρθολομαίος: Το να μένει κανείς σιωπηλός μπροστά στον πόλεμο είναι ντροπή

“Ο πόλεμος είναι πάντα καταστροφικός. Το να μένεις σιωπηλός μπροστά στη σκληρότητα του πολέμου είναι ντροπή! Είναι καθήκον και αποστολή μας να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε την ειρήνη. «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί» (Ματ. 5:9)”, με τα λόγια αυτά άρχισε την παρέμβαση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε: “Εξοχότατε, Αξιότιμοι συμμετέχοντες, Αγαπητοί αδελφοί και αδέρφια, Ως εκ τούτου, είναι ταυτόχρονα τιμή και υποχρέωση να παρευρεθώ σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία που ξεκίνησε από την Εξοχότητά της Πρόεδρο Viola Amherd της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σε συνεργασία με τον εξοχότατο Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy. Η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής ήταν η έμφαση και η δύναμη του διαλόγου. Διάλογος πέρα ​​από όλα τα σύνορα των εθνών και σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Πέρα από τα κρατικά και πολιτικά συμφέροντα, καθώς και σε συνεργασία με εταιρικές ανησυχίες και θέματα ασφάλειας, αυτό περιλαμβάνει πολιτιστικές αλλά κυρίως θρησκευτικές και πνευματικές διαστάσεις. Γι’ αυτό ακριβώς, στις 5 Ιανουαρίου 2019, ανταποκρινόμενο στις ποιμαντικές ανάγκες των ορθοδόξων πιστών στην Ουκρανία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ίδρυσε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ως αυτοκέφαλη ή αυτοδιοικούμενη εκκλησιαστική οντότητα, ανεξάρτητη από το Πατριαρχείο Μόσχα. Και το κάναμε – ενάντια σε όλες τις πιθανότητες και με κάθε κόστος – γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Ουκρανία αξίζουν μια δική τους εκκλησιαστική φωνή. Στεκόμαστε εδώ, όλοι μας, για να υποστηρίξουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη σε μια κυρίαρχη Ουκρανία. Ο Θεός να αναπαύσει όλους όσους έχασαν τραγικά τη ζωή τους και να δώσει δύναμη σε όλους όσους υπερασπίζονται την ειρήνη. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!”. 

Χριστοδουλίδης-Zelenskyy

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε κατ ‘ιδίαν συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογο του. Στην παρέμβαση του στην Σύνοδο ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

@PapadopoulosVic

 Εστίασε στο κρίσιμο ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας και στην ετοιμότητα της Κύπρου «να παράσχει μέσω του στόλου της, την απαιτούμενη βοήθεια, ώστε να ενισχύσει τις προσπάθειεςς για απρόσκοπτη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών».

«Άλλωστε», πρόσθεσε ο κύπριος πρόεδρος , «η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα μαρτυρεί όχι μόνο την ισχυρή μας θέληση αλλά και την ικανότητα της χώρας μας να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και να συνεισφέρει με όλα τα μέσα που διαθέτει στην αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου».

Ο ΠτΔ επανέλαβε την προσήλωση και στήριξη της Κύπρου στην κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αφού η Κύπρος γνωρίζει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα τι σημαίνει εισβολή και κατοχή. Ο πρόεδρος Zelenskyy
εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στάση της Κυπριακής Δημοκρατιάς.

Share this post