Ελπιδοφόρος: Θα συμβάλλω για λύση του Κυπριακού και για την ειρήνη

Ελπιδοφόρος: Θα συμβάλλω για λύση του Κυπριακού και για την ειρήνη

 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αντιλαμβάνεται τη σημασία του συγκεκριμένου εθνικού θέματος

 

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής , Ελπιδοφόρος, ο οποίος ενθρονίζεται σήμερα (18: 00 ώρα Ελλάδος-Κύπρου -11:00 ώρα Ν. Υόρκης) διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί εντατικά για τη λύση του Κυπριακού με στόχο την προώθηση της ειρήνης. «Θα δουλέψω σκληρά για να λυθεί επιτέλους το ακανθώδες ζήτημα για να υπάρξει ξανά ειρήνη στην περιοχή, γιατί είμαστε ένας λαός ο οποίος ανθίζει και προοδεύει σε καιρό ειρήνης”, επεσήμανε  σε συνέντευξη τύπου στην Ν. Υόρκη την παραμονή της ενθρόνισης του.
Επίσης, τόνισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αντιλαμβάνεται τη σημασία του συγκεκριμένου εθνικού θέματος και πρόσθεσε: «Είμαστε γενναίοι στον πόλεμο αλλά δεν είμαστε πολεμοχαρείς. Δεν θέλουμε τον πόλεμο πόσο μάλλον εμείς οι κληρικοί. Είναι χριστιανικό καθήκον μας και παράδοσης της ιστορίας μας ως Έλληνες να επιδιώκουμε την ειρήνη και την πρόοδο. Θα παρεμβαίνω όπου χρειάζεται…ώστε να προοδεύουμε προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της συμφιλίωσης».
Επίσης, δήλωσε ότι  η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου για την ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι «Θέμα τιμής», θέτοντας την ολοκλήρωση των εργασιών ως την πρώτη προτεραιότητα που πρέπει να διευθετηθεί μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του. Επισήμανε πως το “Σημείο Μηδέν” είναι «ιερό έδαφος» για τον αμερικανικό λαό και ως εκ τούτου η παράταση αυτής της εκκρεμότητας εκθέτει την εκκλησία και την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Όπως μάλιστα επισήμανε έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με επιφανείς ομογενείς και δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση του συγκεκριμένου θέματος. «Η ανοικοδόμηση του ναού στο σημείο αυτό είναι χρέος που έχει η ελληνική ομογένεια και απέναντι στον αμερικανικό λαό αλλά και στην μάχη ενάντια στην θρησκευτική μισαλλοδοξία και τρομοκρατία, σημείωσε.

Αναφορικά με τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο κ. Ελπιδοφόρος έκανε έκκληση για ρεαλισμό, λέγοντας πως είναι μια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το πέρασμα πολλών χρόνων και ως εκ τούτου χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες. «Υπάρχουν πράγματα που είναι ουτοπία και άλλα που μπορούμε να πετύχουμε. Για την αύξηση της ελληνικής γλώσσας θα πάρει τόσο χρόνο όσο χρειάστηκε να φτάσουμε εδώ. Είναι μακροπρόθεσμο. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε την ελληνική γλώσσα σε ένα κράτος που δεν ομιλείται και όπου το γενικότερο περιβάλλον επιβάλει την πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας για να πάει κάποιος μπροστά». Συναφώς ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έκανε λόγο για την ανάγκη υιοθέτησης μια διαφορετικής προσέγγισης που θα ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα και θα καθιστά την ελληνική γλώσσα περισσότερο ελκυστική. «Δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο σε αυτό το θέμα… Πρέπει να κάνουμε την ελληνική γλώσσα όχι υποχρέωση, όχι κάτι που θα είναι αναγκαστικό, αλλά κάτι που θα είναι ελκυστικό Αυτή ήταν και η δύναμη του ελληνισμού, της ελληνικής κουλτούρας», είπε.
Επαναλειτουργία Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
Ο κ. Ελπιδοφόρος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση των θρησκευτικών ελευθερίων, αλλά και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Δήλωσε ότι πρέπει να «εργαστούμε με τον «σωστό τρόπο» και ότι λαμβάνει θετικά μηνύματα από την τουρκική κυβέρνηση για αυτή την προοπτική.

*ΕΔΩ το βίντεο από την συνέντευξη

https://web.facebook.com/goarch/videos/372108566773525/?t=0

 

Κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο «Κένεντι» της Νέας Υόρκης ο κ. Ελπιδοφόρος υποσχέθηκε ότι θα αναλώσει τη ζωή του και όλες του τις δυνάμεις για τους υψηλούς στόχους αυτής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής – της ευγενούς Επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως την αποκάλεσε.
Δεκάδες κληρικοί και λαϊκοί και νέοι με παραδοσιακές ενδυμασίες περίμεναν τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στο αεροδρόμιο και τον υποδέχθηκαν με θερμές εκδηλώσεις αγάπης.

Παρόντα ήταν και όλα τα μέλη της Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου και οι βοηθοί επίσκοποι, ενώ ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος τον συνόδευσε τιμητικά στην πτήση από την Κωνσταντινούπολη
Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής καλωσόρισαν απευθύνοντας σύντομους χαιρετισμούς, ο αρχαιότερος των συνοδικών ιεραρχών, Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος και οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος.
*Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του γενικού προξένου της Ελλάδας, δρ. Κωνσταντίνου Κούτρα, έχει ως εξής:
«Ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας στην Νέα Υόρκη,
Καλωσορίζω, με την σειρά μου, τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.
Αναφωνώ μαζί σας ΑΞΙΟΣ.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την εκλογή σας, Σεβασμιώτατε.
Σας εύχομαι υγεία, δύναμη και μακροημέρευση επ’ αγαθώ της Μητέρας Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Κλήρου και του Λαού της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Τα φυσικά και πνευματικά χαρίσματά σας, Σεβασμιώτατε,
η υψηλή θεολογική σας κατάρτιση, η ευρυτάτη παιδεία σας, η ανατροφή σας από τα νάματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου μαζί με την θεία φώτιση και την ευχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη που σας συνοδεύει, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλουν καταλυτικά στην επιτυχή εκπλήρωση της δύσκολης αποστολής σας ως νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Στο παρελθόν γνωρίζαμε τον δραστήριο Μητροπολίτη Προύσης, τον εργατικό Ιεράρχη, τον φωτισμένο Ηγούμενο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Σήμερα υποδεχόμαστε, όχι μόνο τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, αλλά, στο πρόσωπό του, και τον Δάσκαλο, τον Ακαδημαϊκό και συγγραφέα.

 


Δίνω ιδιαίτερη έμφαση σε αυτήν την ιδιότητα, όχι, βεβαίως, γιατί επισκιάζω την ιερατική, αλλά επειδή αναγνωρίζω πως η ακαδημαϊκή οδός είναι ένα άριστο γυμνάσιο για τις γνώσεις και τις δεξιότητες που καλείται ο πνευματικός ηγέτης να εφαρμόσει στην πράξη.
Ο «Δάσκαλος» έχει καταφέρει κάτι τόσο απλό και συνάμα τόσο πολύπλοκο:
«Έχει μάθει να ακούει και να ακούγεται».
Σεβασμιώτατε,
Με την βοήθεια του Θεού, την αδελφική αγάπη και τον πατρικό σεβασμό, αλλά και την αμέριστη υποστήριξη των Αγιοτάτων Αρχιερέων Μητροπολιτών και του Κλήρου τους, απ’ άκρο σε άκρο των ΗΠΑ, την αγάπη και τον σεβασμό και την στήριξη του ΛΑΟΥ-αυτής της υπέροχης, της μοναδικής Ελληνικής Ομογένειας, η οποία ενωμένη σαν μία γροθιά δίνει και θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα για τα εθνικά δίκαια και την ελληνορθόδοξη πίστη, με όλα αυτά, λοιπόν, στις αποσκευές σας ως Αρχιεπίσκοπος, είμαι βέβαιος ότι διανοίγεται ένας νέος, λαμπρός δρόμος για το θεάρεστο έργο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική.
Σεβασμιώτατε,
Όπως δηλώσατε και ο ίδιος, αφικνείσθε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως «ο αρχιεπίσκοπος όλων των Ελλήνων της Αμερικής και όλων των Ορθοδόξων».
Η ομογένεια, ο ελληνισμός και η ορθοδοξία είναι κύκλοι ομόκεντροι. Χρειάζονται όμως την ομόνοια προκειμένου να βρουν και το σημείο της μεταξύ τους επαφής.
Έχετε υπάρξει διαπρύσιος κήρυκας της ομοφροσύνης και σε συνδυασμό με την κεκτημένη εμπειρία σας, είμαι βέβαιος ότι το έργο σας δεν θα αρκεστεί να είναι μόνο ελπιδοφόρο αλλά και πολύπλευρα καρποφόρο, αντιμετωπίζοντας άμεσα και με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις που θα βρεθούν από μεθαύριο στον δρόμο σας.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις και τον προσήκοντα σεβασμό, εκφράζω και πάλι τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια και εύχομαι ταύτα να πολλαπλασιαστούν σε κάθε σας εγχείρημα».

*Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είχε ιδιωτικό δείπνο με τον προκάτοχό του, Αρχιεπίσκοπο Γέροντα πρώην Αμερικής Δημήτριο.


Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν (337 East 74th Street, NYC), αναφέρει με δελτίο τύπου η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, και την Αμερικανική Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Υγείας Alex Azar, ο οποίος είναι Άραβας Ορθόδοξος. Την Ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός εξωτερικών Γεώργιος Κατρούγκαλος και την Κυπριακή ο διαπραγματευτής και Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Η.Ε., πρέσβης , Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Τον νέο Αρχιεπίσκοπο θα ενθρονίσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο οποίος θα του παραδώσει και την ποιμαντορική ράβδο εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Την Εκκλησία της Ελλάδος θα εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ και ην Εκκλησία Κύπρου ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, Βασίλειος.
Η τελετή θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σε ζωντανή μετάδοση μέσω δορυφόρου• και μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής www.goarch.org.Την Εκκλησία της Ελλάδος θα εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ και ην Εκκλησία Κύπρου ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, Βασίλειος.

 

Share this post