Ελπιδοφόρος: Στις 11 Σεπτεμβρίου 2021 τα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου

Ελπιδοφόρος: Στις 11 Σεπτεμβρίου 2021 τα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος υπογράμμισε στην ομιλία του στην συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου  ότι τρεις βασικές προτεραιότητές του είναι η νεολαία, το Ελληνικό Κολλέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού και η αποπεράτωση του Αγίου Νικολάου στο Μανχάτταν.
Ειδικά για τον Άγιο Νικόλαο είπε “πρέπει να ξαναρχίσουμε τις εργασίες ανοικοδόμησης του ναού αμέσως και να ανοίξουμε τις πόρτες του την 11η Σεπτεμβρίου 2021 προς τιμήν εκείνων που χάθηκαν την αποφράδα εκείνη μέρα αλλά και ως έναρξη του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, το 2022.

“Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας για την κατάσταση της Εκκλησίας μας. Η σιωπή για τόσο κρίσιμα θέματα δεν είναι ούτε σεβαστή ούτε χρήσιμη”, επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.
“Ολοι γνωρίζουμε τα σημερινά προβλήματα και όλοι έχουμε επίγνωση των όσων συνέβησαν κατά το παρελθόν”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος και για το λόγο αυτό ζήτησε από όλους να εκφέρουν τις απόψεις τους και να ομιλούν την αλήθεια εν αγάπη. “Βρίσκεστε όλοι εδώ γιατί είστε ηγέτες και οι ηγέτες πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους. Δεν περιμένω τίποτα λιγότερο από σας, γιατί έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά”, πρόσθεσε.
Στην αρχή της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως μπορεί πλέον να υποσχεθεί στον καθένα πως “η αγαπημένη μας Αρχιεπισκοπή έχει επανέλθει σε κανονική πορεία και οδεύει προς τη σταθερότητα, την πρόοδο και την ανάπτυξη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι οδυνηρές συνέπειες του παρελθόντος είναι πίσω μας”.

“Υπάρχουν προκλήσεις παντού γύρω μας. Ο Χριστιανισμός παραμένει υπό διωγμό, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να χάνουν την εμπιστοσύνη και την πίστη τους στη θρησκεία και η Αρχιεπισκοπή μας έχει υποφέρει από έλλειψη διαφάνειας, έλλειψη χρημάτων και έλλειψη εμπιστοσύνης. Αντιμετωπίζουμε κατάματα τις προκλήσεις αυτές, αλλά χρειάζεται μακροχρόνια λύση και όχι παροδική διόρθωση”, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, λέγοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καλέσει αρκετά από τα μέλη να εργαστούν μαζί για τη δημιουργία ενός σχεδίου που θα εξασφαλίζει τη ζωτικότητα της Αρχιεπισκοπής και της Ελληνορθόδοξης πίστης στην Αμερική σήμερα.

Βραβεύτηκε ο Κιέβου Επιφάνιος

Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, ο πρώτος προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ήταν ο φετινός αποδέκτης του Αθηναγόρειου Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απένειμε το Τάγμα του Αποστόλου Ανδρέα/ Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  

“Δεν τιμούμε απόψε μόνο τον Μακαριώτατο αλλά και τα 45 εκατομμύρια πιστών στην Ουκρανία και τους αγώνες τους για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση που οδήγησαν στην χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία”, επισήμανε ο διοικητής των Αρχόντων, δρ Αντώνιος Λυμπεράκης και εξέφρασε την ευαρέσκεια του Τάγματος για την αναγνώριση του Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφανίου από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο δρ Λυμπεράκης υπογράμμισε ιδιαίτερα την αποστολή των Αρχόντων -ως υπερασπιστών της πίστεως (Defenders of Faith) για την προάσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ανακοίνωσε τη δημιουργία του αποθεματικού ταμείου “St. Andrew Ecumenical Patriarchal Fund Inc”, του πρώτου αποκλειστικά για τις δράσεις/ διακονίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον κόσμο, “ένα όνειρο χρόνων”, όπως είπε, “που γίνεται επιτέλους πραγματικότητα με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου”.
Ο Επιφάνιος
“Αποδέχομαι ευγνωμόνως αυτήν την τιμητική διάκριση, όχι ως προσωπική επιβράβευση, αλλά ως ένα σημάδι ευόδωσης των προσπαθειών εκατοντάδων χιλιάδων -ακόμα και εκατομμυρίων- Ουκρανών Ορθόδοξων πιστών στην πατρίδα και τη διασπορά. Και αυτή η Εκκλησία είναι ο καρπός μακροχρόνιων προσπαθειών, προσευχών και αγώνων πολλών γενεών των ευσεβών προγόνων μας, εκατοντάδων ιεραρχών, χιλιάδων ιερέων και των εκατομμυρίων πιστών της”, επισήμανε στην αρχή της αντιφώνησής του ο Μητροπολίτης Επιφάνιος και συνέχισε περιγράφοντας πόσο υπέφεραν ο ουκρανικός λαός και η Εκκλησία κατά τον περασμένο αιώνα από τους άθεους.

“Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι εδώ απόψε νιώθετε όπως και εγώ όταν σκέφτομαι αυτό το μαρτύριο, αυτά τα θύματα και αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την Εκκλησία και για την πατρίδα τους”, σημείωσε ο Ουκρανός προκαθήμενος και χαρακτήρισε ως ανεκτίμητης αξίας πράξη αληθινής αγάπης τον Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο για την χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που επέδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον ίδιο στις 6 Ιανουαρίου.
“Εχοντας συνειδητοποιήσει πόσο κουράγιο χρειαζόταν και πόσο θα υπέφερε στο μέλλον από αντιπάλους και λάτρεις του ψεύδους, ο Παναγιώτατος άντλησε τη δύναμη που χρειαζόταν από την αγάπη και την αλήθεια”, τόνισε ο κ. Επιφάνιος και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ αναφέρθηκε και στην προσωπικότητα του Πατριάρχη Αθηναγόρα λέγοντας πως εμπνεόμενος από το παράδειγμά του θα αντιμετωπίσει και ο ίδιος τις όχι λίγες προκλήσεις που περιμένουν την Εκκλησία του.

Ευχαριστίες εξέφρασε και προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο για όσα έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει “για το καλό της Ορθοδοξίας και της τοπικής Εκκλησίας στην Ουκρανία” και κλείνοντας την αντιφώνησή του αναφέρθηκε στο δικό του όνειρο: “να αναγνωριστεί η Εκκλησία του από όλες τις τοπικές Εκκλησίες, να συγκληθεί στην Κωνσταντινούπολη η Πανορθόδοξη Σύνοδος, όπως την οραματίστηκε ο Πατριάρχης Αθηναγόρας και να συνεχιστεί αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της εκκλησιαστικής ζωής η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Κρήτης”.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος 
“Το Κίεβο είναι η μητέρα της Μόσχας και όχι το αντίστροφο”, τόνισε – μεταξύ άλλων – ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδόφορος και απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Επιφάνιο επισήμανε πως “φέρετε το βάρος και την ευθύνη να οικοδομήσετε το μέλλον της Εκκλησίας αυτής και του ευσεβούς λαού της, ο οποίος ακόμα αγωνίζεται για την ελευθερία του από τις εξωτερικές πιέσεις που επηρεάζουν και αρκετούς άλλους Ουκρανούς που παραμένουν υπό το Πατριαρχείο της Μόσχας. Θα είναι ένα μακρύ ταξίδι. Θα χρειαστεί σοφία, υπομονή και την αφοσίωση που έχετε δείξει μέχρι σήμερα. Να γνωρίζετε όμως ότι θα έχετε τη συνεχή υποστήριξή μας εδώ στις ΗΠΑ και οπουδήποτε διακονεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε όλο τον κόσμο”.

ΠΗΓΗ : greeknewsonline.- Φωτογραφίες: Δ. Πανάγος

Share this post