Ελληνοαμερικανός επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας των ΗΠΑ

Ελληνοαμερικανός επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας των ΗΠΑ

*Μάικλ Κράτσιος ο ομογενής με την υψηλότερη θέση στην σημερινή  κυβέρνηση των ΗΠΑ 

Ο ελληνοαμερικάνος Μάικλ Κράτσιος (Michael Kratsios) ανέλαβε επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου . Η έγκριση, που εκκρεμούσε μετά την κατάθεση του κ. Κράτσιου, έγινε την περασμένη Πέμπτη πριν η αρμόδια Επιτροπή του Κογκρέσου , πριν  διακόψει τις εργασίες της για τον Αύγουστο.
Ο κ. Μάικλ Κράτσιος γίνεται έτσι ο ομογενής με την υψηλότερη θέση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή. Κατά την ακρόαση για την επιβεβαίωση του διορισμού του, ο κ. Κράτσιος αναφέρθηκε στην καταγωγή του και στην πορεία της οικογένειάς του από την Ελλάδα στις ΗΠΑ.
«Η μητέρα μου και ο παππούς μου ήρθαν στις ΗΠΑ από τη γενέτειρά τους Ελλάδα σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Μου ενστάλαξαν αυτή τη διαρκή αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο. Και πιστεύω πως ο εναγκαλισμός της τεχνολογικής καινοτομίας, η δημιουργία νέων τεχνολογιών στην Αμερική και η διαμόρφωσή τους με αμερικανικές αξίες, θα μας οδηγήσουν σε ένα πιο ισχυρό μέλλον», είπε.

        Ο Μάικλ Κράτσιος -δεύτερος από δεξιά- με τους γονείς του, Τζον και Μαρία και τον κ. Μάικ Μανάτο. ΦΩΤΟ:                Manatos & Manatos.
Γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1986 από μια οικογένεια ελληνοαμερικάνων στην Κολούμπια της νότιας Καρολίνας.
Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον το 2008 και έλαβε Βραβείο στις Ελληνικές Σπουδές (Hellenic Studies Senior Thesis Prize).
Σύμφωνα με τον «Εθνικό Κήρυκα», η μητέρα του Μαρία, μετανάστευσε στις ΗΠΑ από το νησί της Χίου. Ο παππούς του, πατέρας του πατέρα του, Τζον, μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Καστοριά. Μεγάλωσε μιλώντας ελληνικά στο σπίτι, τα οποία μιλά άπταιστα.
Ο Μάικλ Κράτσιος προτάθηκε από τον Πρόεδρο στις 4 Απριλίου 2019 ως «CTO» των ΗΠΑ και Βοηθός Διευθυντή του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής (Associate Director of the Office of Science and Technology Policy, OSTP).
Ο κ. Κράτσιος, υπηρέτησε ως αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου. Υπήρξε ο βασικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα Τεχνολογίας και εκπρόσωπος σε επίπεδο Υπουργού για τις ΗΠΑ σε διεθνείς συναντήσεις, όπως η G7 και η G20.
Καθοδήγησε μία ομάδα συμβούλων στρατηγικής για την πολιτική και τις προτεραιότητες των ΗΠΑ σε ένα εύρος τεχνολογικών θεμάτων, μεταξύ των οποίων: Τεχνητή Νοημοσύνη, μη επανδρωμένα πτητικά συστήματα, αυτόνομα οχήματα, κβαντική υπολογιστική, τηλεπικοινωνίες, ευρυζωνικότητα εκτός πόλεων, επιχειρηματικότητα, ψηφιακή οικονομία, κυβερνοασφάλεια, προηγμένη κατασκευαστική και εκπαίδευση STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Τον περασμένο Μάϊο ο τέως υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος , Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Μάικλ Κράτσιο, ο οποίος τότε ήταν αναπληρωτή επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου.
Η συνάντηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διεξήχθη στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και επικεντρώθηκε στις προοπτικές συνεργασίας, που διανοίγονται στον τομέα της τεχνολογίας και των νεοφυών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα μετά τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί με την παρουσία πέρσι των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ.

 


Ο Μάικλ Κράτσιος εστίασε στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας με την Ελλάδα στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών. Στην συνάντηση έγινε και μια αποτίμηση της πορείας εφαρμογής των όσων συζητήθηκαν στο πλαίσιο του εναρκτήριου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ουάσινγκτον.

ΠΗΓΗ : HuffPost Greece-ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post