Ελληνικό ΥΠΕΞ: Οι τουρκικές παραβιάσεις δεν νομιμοποιούνται

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Οι τουρκικές παραβιάσεις δεν νομιμοποιούνται

«Οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό ″ρουτίνας″», διαμηνύει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που χαρακτήρισε «πρακτική ρουτίνας” των τουρκικών ενόπλων την παρενόχληση του ελικοπτέρου του Ελληνα Υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, την περασμένη Δευτέρα.
Όπως τονίζει ο κ. Γεννηματάς, οι παραβιάσεις αυτές «παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και υπονομεύουν την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής».

 

                 Anadolu Agency
Νωρίτερα ο Μ.Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως «πρόκειται για μια πρακτική ρουτίνας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεών μας και του υπουργείου άμυνάς μας» ενώ αμφισβήτησε για ακόμη φορά την κυριαρχία νησίδων στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι η ένταση στο Αιγαίο μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με διάλογο και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Γνωρίζετε ότι στο Αιγαίο υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα.Υπαρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος του FIR και των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας. Από την άλλη υπάρχουν νησίδες που η κυριαρχία τους δεν είναι σαφής. Θυμάστε την κρίση των Ιμίων» είπε μεταξύ άλλων.

Share this post