Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί δολοφονήθηκαν στην Χομς της Συρίας.
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Ταρτούς της Συρίας
Δύο Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί στο Wadi al-Nasara (Κοιλάδα των Χριστιανών) δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια μιας , όπως αποκλήθηκε, «διάρρηξης».
Ο Samaan Satme και η Helena Khashouf από το χωριό al-Jamasliyye στην επαρχία Χομς της Συρίας δολοφονήθηκαν βάναυσα στο σπίτι τους.
Ο Παύλος Αντωνόπουλος γράφει στο greekcitytimes.com ότι αν και η δολοφονία αναφέρθηκε αρχικά ως διάρρηξη που πήγε στραβά, αργότερα προέκυψε ότι ο Samaan αποκεφαλίστηκε και η Helena πυροβολήθηκε, υποδεικνύοντας ότι υπήρχαν και άλλα κίνητρα.
Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, οι «τυχαίες δολοφονίες» στη Χομς και την ακτή συνεχίζονται, συχνά ταιριάζοντας με το μοτίβο των επιτιθέμενων να μπαίνουν σε ένα σπίτι για να δολοφονήσουν τα θύματα.
Την ίδια στιγμή, κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με μια Λιβανέζα χριστιανή γυναίκα στη Συρία να λέει ότι ο αδελφός της που ζει στη Λατάκια με τη μητέρα της δέχθηκε επίθεση από γείτονες κατά την άφιξη των ανταρτών, λέγοντάς του: «Είστε χριστιανοί, φύγετε από το σπίτι, δεν σας θέλουμε εδώ!»
Οι τζιχαντιστικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, ξεκίνησαν μια επίθεση στη βόρεια Συρία στις 27 Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος του μήνα είχαν καταλάβει το Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη και εμπορική πρωτεύουσα της Συρίας. Καθώς οι αντάρτες κινούνταν νότια, καταλαμβάνοντας τη Χάμα και τη Χομς, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ βρισκόταν στη Μόσχα και όχι στη Δαμασκό, η οποία τελικά καταλήφθηκε στις 8 Δεκεμβρίου.
Ποιος φοβάται το νέο καθεστώς στη Συρία και εγκαταλείπει τη χώρα – Ανησυχία για μια νέα μεταναστευτική κρίση.
Καθώς χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες ετοιμάζονται να επιστρέψουν, χωρίς διώξεις από το καθεστώς Άσαντ, ένας μεγάλος αριθμός Σιιτών και Αλεβιτών εγκαταλείπουν τη χώρα. Οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θέτουν τις αιτήσεις ασύλου σε αναμονή, φοβούμενες νέα κύματα προσφύγων.
Οι πιο μετριοπαθείς Αλεβίτες, Σιίτες και ενδεχομένως Χριστιανοί στη Συρία αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον καθώς οι τζιχαντιστές έρχονται στην εξουσία. Δεν βρίσκουν ευπρόσδεκτη υποδοχή στην Τουρκία, ενώ ο Λίβανος, ένα πιθανό καταφύγιο, κατακλύζεται από συγκρούσεις. Η αναταραχή της περιοχής είναι περαιτέρω τεταμένη από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς. Στην Ελλάδα, οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, σημειώνοντας ελαφρά αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ιδίως στην Κρήτη.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για κάθε σενάριο και ότι οι εγκαταστάσεις της χώρας δεν έχουν φτάσει στα όριά τους.
«Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, αναμένουμε το πολύ περίπου 50.000 αφίξεις, κυρίως από τις τουρκικές και βορειοαφρικανικές ακτές. Αυτό είναι πολύ μικρότερο από τα 1,3 εκατομμύρια το 2016», διευκρίνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Οι αυξημένοι συναγερμοί αντικατοπτρίζουν την απαραίτητη επαγρύπνηση, αλλά δεν είναι συγκρίσιμοι με προηγούμενες κρίσεις. Σίγουρα, οι αριθμοί έχουν αυξηθεί, αλλά παραμένουν διαχειρίσιμοι», πρόσθεσε.
Τόνισε ότι η πλειοψηφία προέρχεται από την Ασία και την Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και των υποσαχάριων περιοχών, με στόχο να φτάσουν στη Βόρεια Ευρώπη, συχνά μέσω της Ελλάδας.
Η τρέχουσα χωρητικότητα των εγκαταστάσεων της ηπειρωτικής χώρας είναι περίπου 60%, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων προσφύγων εάν χρειαστεί.
Αβέβαιη κατάσταση στη Συρία- Επιπτώσεις στη μετανάστευση
Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί προς το παρόν, αλλά η κατάσταση είναι απρόβλεπτη. Το αύριο θα μπορούσε να φέρει ένα διαφορετικό καθεστώς, με νέες διώξεις. Η σταθερότητα στη Συρία παραμένει άπιαστη, με συνεχιζόμενες αψιμαχίες και χωρίς επίσημους διπλωματικούς διαύλους. Σταματάμε τις αποφάσεις σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου μέχρι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση, σύμφωνα με την ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική».Επί του παρόντος, περίπου το ένα τρίτο όσων βρίσκονται σε ελληνικές δομές είναι Σύριοι εν αναμονή αποφάσεων ασύλου. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι χωρίς το καθεστώς Άσαντ, οι ισχυρισμοί περί διώξεων χρειάζονται επαναξιολόγηση.
Πηγή:greekcitytimes.com
Εξάλλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εντατικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ έβαλαν στο στόχαστρο τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην παραθαλάσσια περιοχή Ταρτούς της Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα» σε διάφορες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ειδικά μονάδων αντιαεροπορικής άμυνας και «αποθηκών πυραύλων εδάφους-εδάφους», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση αυτή με έδρα τη Βρετανία, που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.
Η πηγή αυτή έκανε λόγο για τους «σφοδρότερους βομβαρδισμούς από το 2012» στην παράκτια περιοχή της Ταρτούς, όπου βρίσκεται ιδίως στρατηγικής σημασίας ναυτική βάση της Ρωσίας.