Έλληνες επιστήμονες στη σεισμόπληκτη περιοχή Τουρκίας – Συρίας για να αποκαλύψουν τους παράγοντες της τεράστιας καταστροφής

Έλληνες επιστήμονες στη σεισμόπληκτη περιοχή Τουρκίας – Συρίας για να αποκαλύψουν τους παράγοντες της τεράστιας καταστροφής

Μία νέα επιστημονική αποστολή στη σεισμόπληκτη περιοχή Τουρκίας – Συρίας επιχειρούν ο  καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο αναπλ. καθηγητής Εμμανουήλ Βασιλάκης και ο Δρ Σπυρίδων Μαυρούλης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μία προσπάθεια να αποκαλύψουν τους παράγοντες της τεράστιας καταστροφής.

Επίσης, νότια της Μαλάτιας, στην πόλη Gölbaşı, στην απόληξη του μεγάλου ρήγματος των 300 χλμ., ένας συνδυασμός συν-σεισμικών διαρρήξεων προκάλεσε έντονη παραμόρφωση στην επιφάνεια του εδάφους, καταβύθιση σε ένα τμήμα της πόλης και εντονότατη ρευστοποίηση των γεωλογικών σχηματισμών θεμελίωσης των κατασκευών.

Αποτέλεσμα του συνδυασμού των ανωτέρω ήταν οι μεγάλες και ιδιότυπες καταστροφές στα κτίρια, με αυτά να καταρρέουν, να αποκλίνουν από την κατακόρυφο και να δημιουργούν νέες ζημιές, ενώ το σιδηροδρομικό δίκτυο παρουσίασε εντονότατες παραμορφώσεις.

Όπως τονίζεται από τους ερευνητές, οι οποίοι θα συνεχίσουν την έρευνα στην περιοχή Τουρκίας – Συρίας για όλη την  εβδομάδα, ο αντισεισμικός σχεδιασμός με βάση τις νέες εξελίξεις, επιβάλει σε επίπεδο πρόληψης ειδικές μικροζωνικές μελέτες, οι οποίες θα βασίζονται στα τελευταία δεδομένα.

Share this post