Έλληνας υπήκοος νεκρός στην Κύπρο από κορονοϊό

Έλληνας υπήκοος νεκρός στην Κύπρο από κορονοϊό

*Νεκρή και μία Κυπρία- Συνολικά οι νεκροί ανήλθαν στους πέντε

*Ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 162

Ένας  47χρονος Έλληνας υπήκοος ,που ζει στην Κύπρο, έχασε την ζωή του από τον κορονοϊό. Όπως ανακοίνωσε ο δρ.  Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, ο άτυχος άνδρας δεν είχε στο ιστορικό του επιβαρυντικούς παράγοντες .
Επίσης , σήμερα έχασε την ζωή της μια  γυναίκα, 76 ετών,  Κύπρια υπήκοος, με υποκείμενα νοσήματα. Μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, , είπε ο δρ. Λοΐζου,

οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο έγιναν πέντε, 4 άντρες και μία γυναίκα, με μέσο όρο ηλικίας τα 63.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 18 άτομα σε θάλαμο και δύο στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού νοσηλεύονται σε θάλαμο τρία άτομα, ένα σε κάθε νοσοκομείο. Εφτά άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, ένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών αυτών είναι κρίσιμη, αλλά μέχρι στιγμής σταθερή. Επίσης, ένα άτομο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Λεμεσού, χωρίς να είναι διασωληνωμένο.

Ο δρ. Λοΐζου στην δήλωση του ανέφερε : “Με την αύξηση των σοβαρών περιστατικών περνά στην πρώτη γραμμή, η ανάγκη παροχής της καλύτερης δυνατής θεραπείας. Όπως αντιλαμβάνεστε, η νόσος, λόγω της ιδιαιτερότητας της κλινικής εικόνας και της σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας,  που προκαλεί αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα. Πολλές θεραπείες εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλά φάρμακα δοκιμάζονται.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι και ο Κύπριος ασθενής έχει τις ίδιες θεραπευτικές επιλογές όπως οι ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Ήδη οι περισσότερες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές έχουν δοθεί σε ασθενείς με βάση τις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή Ειδικών που έχει συγκροτήσει ο Υπουργός Υγείας ετοιμάζει κατευθυντήριες οδηγίες αντιμετώπισης των ασθενών, που θα είναι έτοιμες πολύ σύντομα.
Οι σημερινές απώλειες μάς θυμίζουν αυτό που έχουμε πει από την αρχή. Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση. Έναν αόρατο εχθρό. Η προσπάθεια για να νικήσουμε, να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές πρέπει να είναι καθολική. Αφορά όλους μας. Ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του”.

Εξάλλου, ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, ανέφερε :
Με βάση τα σημερινά δεδομένα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και το Μικροβιολογικό Εργαστήρι του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 16.
Συγκεκριμένα:
*1 άτομο επέστρεψε από Ευρωπαϊκή χώρα, άρα θεωρείται εισαγόμενη λοίμωξη,
*9 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, εκ των οποίων το ένα είναι από το cluster της Πάφου,
*1 άτομο από τις Βρετανικές Βάσεις,
*2 μέλη πληρώματος πλοίων, και
*3 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
Ο  συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 162, (περιλαμβανομένων και των τεσσάρων που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).
Τα 85 από τα 162 προέρχονται από επαφές, άρα είναι λοιμώξεις από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι αρκετά από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό έχουν αποθεραπευτεί.
“Οι απώλειες των δύο ζωών δυστυχώς, δείχνουν την σοβαρότητα της κατάστασης. Να μου επιτρέψετέ να επαναλάβω σε όλους τις σαφείς οδηγίες να μείνουμε όλοι στα σπίτια μας και να μείνουμε ήσυχοι ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Να δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας μας για να είναι έτοιμο όταν το χρειαστούμε”, επεσήμανε ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης .

Αναστασιάδης- Ρίβλιν

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ισραήλ,  Ρόιβεν Ρίβλιν, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στις δύο χώρες, σε σχέση με τα θέματα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο , Κυριάκο Κούσιο, κατά τη συνομιλία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανταποκρίθηκε θετικά σε αίτημα του προέδρου Ρίβλιν για αποστολή από την Κύπρο ποσότητας χλωροκίνης στο Ισραήλ, κάτι για το οποίο ο πρόεδρος του Ισραήλ εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση και ευχαριστίες.
Ο πρόεδρος Ρίβλιν ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα για αποστολή από το Ισραήλ στην Κύπρο αριθμού αναπνευστήρων και αναμένεται ότι σύντομα θα καταστεί δυνατόν να αποσταλούν συνολικά 50 αναπνευστήρες.

Η Βουλή ενέκρινε τα οικονομικά μέτραΨηφίστηκε σε νόμο, με 20 ψήφους υπέρ και 1 εναντίον (Χρίστος Χρίστου), από την Ολομέλεια της Βουλής, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €369 εκ. που κατέθεσε η Κυβέρνηση με τη δέσμη των νομοσχεδίων για αντιμετώπιση και ανάσχεση της πανδημίας από τον κορνοϊό, που με βάση τα σημερινά δεδομένα θα επιφέρει επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου στο 2,0% του ΑΕΠ.

 


Η Ολομέλεια της Βουλής συνήλθε για μερικά λεπτά το απόγευμα , σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, και ψήφισε τον Προϋπολογισμό σε νόμο, σε ενιαία ψηφοφορία με άλλα δέκα νομοσχέδια, με τη διαδικασία του κατ΄επείγοντος. Στον νόμο αναφέρεται ότι λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται από την εξάπλωση του κορονοϊού, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων τα οποία ανέρχονται γύρω στα €813 εκ. ή 3,8% του ΑΕΠ και έχουν ως σκοπό την στήριξη των ευάλωτων ομάδων, των επιχειρήσεων, των αυτοτελώς εργαζομένων, των εργοδοτούμενων, των φοιτητών και γενικότερα της οικονομίας.
Άλλα €15 εκ. προβλέπονται για το Επίδομα Παραμονής Φοιτητών στο εξωτερικό ύψους €750 που αφορά στην κάλυψη εξόδων φοιτητών που φοιτούν στο εξωτερικό
Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός αφορά δαπάνες του Προγράμματος Στήριξης της οικονομίας δηλαδή για στήριξη των ευάλωτων ομάδων, των επιχειρήσεων, των αυτοεργοδοτούμενων και γενικότερα της οικονομίας. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει €20 εκ. για τη χορήγηση «Ειδικής Άδειας» σε γονείς που εργάζονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για τη φροντίδα παιδιών ηλικίας μέχρι 15 ετών (μέχρι και την Τρίτη τάξη Γυμνασίου) λόγω αναστολής της λειτουργίας σχολείων, δημόσιων και ιδιωτικών, βρεφοκομικών και παιδοκομικών σταθμών. Η άδεια μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι και 4 εβδομάδες στο παρόν στάδιο και δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν οι αργίες.
Η άδεια σε γονείς για τη φροντίδα παιδιών θα παραχωρείται, σε συνεννόηση με τον εργοδότη, εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση, και αφού η φύση της εργασίας τους δεν επιτρέπει την τηλεργασία ή την εργασία από το σπίτι ή την εργασία με ευέλικτο ωράριο και εάν δεν υπάρχει εσωτερική βοήθεια. Ποσό €182 εκ. θα δαπανηθεί για το Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής Εργασιών Επιχειρήσεων και για Ειδικό Σχέδιο Μερικής Αναστολής Εργασιών. Στο Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής Εργασιών εμπίπτουν οι επιχειρήσεις, στις οικονομικές δραστηριότητες που τελούν σε υποχρεωτική αναστολή εργασιών και έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ειδικό ανεργιακό επίδομα μέχρι και το 90% των εργοδοτουμένων τους. Το ανεργιακό επίδομα θα ανέρχεται μέχρι το 60% των ασφαλιστέων αποδοχών κάθε εργαζόμενου και θα διέπεται από τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις του ανεργιακού επιδόματος, όπως αυτό ορίζεται στον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο.
Διευκρινίζεται ότι το 10% του προσωπικού της επιχείρησης δεν δύναται να περιληφθεί στο Σχέδιο και αφορά Γενικούς Διευθυντές, Διευθυντές Μετόχους, υψηλόβαθμα Διευθυντικά Στελέχη επιχειρήσεων καθώς και σε όσους είναι αναγκαίοι για την εκτέλεση διοικητικών λειτουργιών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της κάθε επιχείρησης. Αν η επιχείρηση εργοδοτεί μόνο μέχρι 9 εργαζομένους, τότε θα τηρείται η προϋπόθεση που αναφέρεται στην πιο πάνω παράγραφο για τους Διευθυντές Μετόχους, κ.λπ., αλλά αντί ο όρος του 90%, θα παραχωρείται το ειδικό ανεργιακό επίδομα σε όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους. Στο Ειδικό Σχέδιο Μερικής Αναστολής Εργασιών εμπίπτουν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν τερματίσει υποχρεωτικά τις δραστηριότητές τους, αλλά έχουν υποστεί μείωση του κύκλου εργασιών τους πέραν του 25% συνεπεία της πανδημίας, έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στο σχέδιο.
Το ειδικό ανεργιακό επίδομα θα δύναται να παραχωρείται μέχρι και στο 75% των εργοδοτουμένων της επιχείρησης,  αν η επιχείρηση εργοδοτεί μέχρι 50 εργαζομένους, και μέχρι και στο 60% των εργοδοτουμένων, για επιχειρήσεις που εργοδοτούν πέραν των 50 εργαζομένων. Το ειδικό ανεργιακό επίδομα θα διέπεται από τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις του ανεργιακού επιδόματος, όπως ορίζεται στον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο. Ο συνολικός αριθμός των επωφελούμενων για τα Σχέδια Πλήρους και Μερικής Αναστολής υπολογίζεται στις 220.000 περίπου μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για την περίοδο από 16 Μαρτίου 2020 μέχρι και τις 12 Απριλίου 2020.
Για του Αυτοτελώς Εργαζόμενους που έχουν επηρεαστεί από την κατάσταση προβλέπεται κονδύλι 20 εκ. ευρώ. Στον νόμο αναφέρεται ότι περίπου 40.000 αυτοτελώς εργαζόμενοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν το Ειδικό Σχέδιο Αναστολής Εργασιών που έχει καταρτιστεί για την περίοδο από 16 Μαρτίου 2020 μέχρι 12 Απριλίου 2020 και αφορά στην καταβολή ειδικού ανεργιακού επιδόματος που θα ισούται με το 60% των ασφαλιστέων αποδοχών τους, με ανώτατο όριο τα €1.000 και νοουμένου ότι τηρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις που ισχύουν για τους μισθωτούς. Στον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό προβλέπονται 15 εκ. ευρώ για κάθε 20.000 εργαζόμενους που θα λάβουν το επίδομα ειδικής άδειας ασθενείας.
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και εμπίπτουν στον κατάλογο που έχει δημοσιευτεί από το Υπουργείο Υγείας, οι οποίοι πρέπει να απουσιάσουν από την εργασία τους για σκοπούς προστασίας και μη επιδείνωση της υγείας τους και έχει προϋπόθεση την προσκόμιση πιστοποιητικού από τον προσωπικό ιατρό τους. Δικαιούχοι καθίστανται και όσοι εμπίπτουν στις περιπτώσεις υποχρεωτικής απουσίας από την εργασία τους με οδηγίες ή εντολή των Αρχών (Κατηγορία 1 [υποχρεωτικός περιορισμός υπό ιατρική παρακολούθηση (καραντίνα)] και Κατηγορία 2 [αυτοπεριορισμός υπό τηλεφωνική παρακολούθηση]), νοουμένου ότι οι υπό περιορισμό εργαζόμενοι κατέχουν πιστοποιητικό που εκδίδεται από το Υπουργείο Υγείας και πρόσωπα πέραν της ηλικίας του 63ου έτους μέχρι την ηλικία του 65ο έτους, οι οποίοι δεν λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη και συνεχίζουν να εργάζονται και οι οποίοι εμπίπτουν είτε στις Κατηγορίες 1 και 2 του Υπουργείου Υγείας νοουμένου ότι κατέχουν πιστοποιητικό που εκδίδεται από το Υπουργείο Υγείας.
Καλύπτονται, επίσης, άτομα της ίδιας ηλικίας που εμπίπτουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου που παρουσιάζονται στον κατάλογο του Υπουργείου Υγείας και πρέπει να απουσιάσουν από την εργασία τους για σκοπούς προστασίας και μη επιδείνωση της υγείας τους, νοουμένου ότι κατέχουν πιστοποιητικό από τον Προσωπικό Ιατρό τους. Το μέτρο αυτό αφορά και σε αυτοτελώς εργαζόμενα πρόσωπα, νοουμένου ότι πληρούν τις πιο πάνω προϋποθέσεις. Επισημαίνεται ότι για σκοπούς στήριξής τους, το επίδομα Ειδικής Άδειας θα καταβάλλεται όπως και στους μισθωτούς, από την τέταρτη μέρα. Ποσό 100 εκ. ευρώ προβλέπεται για τα μέτρα προστασίας της υγείας για καταπολέμηση της πανδημίας σε περίπτωση που χρειαστεί, τα οποία θα καλύπτουν, μεταξύ άλλων,
(i) Απασχόληση πρόσθετου ιατρικού, νοσηλευτικού και υποστηρικτικού προσωπικού και για αποτελεσματικότερη και αμεσότερη ανταπόκριση στο έργο που καλούνται να διεκπεραιώσουν.
(ii) Ενίσχυση σε εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή.
(iii) Ενίσχυση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή.
(iv) Ενίσχυση του Κέντρου Ασθενοφόρων.
(v) Ενίσχυση της Υπηρεσίας 1420.
(vi) Φιλοξενία σε χώρους “καραντίνας”.
(ν) Μέτρα για ενημέρωση του κοινού για προστασία από COVID 19.
(vi) Άλλα έκτακτα μέτρα.

Άλλα €15 εκ. προβλέπονται για το Επίδομα Παραμονής Φοιτητών στο εξωτερικό ύψους €750 που αφορά στην κάλυψη εξόδων φοιτητών που φοιτούν στο εξωτερικό και δεν θα επιστρέψουν στην Κύπρο την περίοδο των διακοπών του Πάσχα και 6 εκ. ευρώ για το σχέδιο επαναπατρισμού Κυπρίων που βρίσκονται στο εξωτερικό για ειδικούς λόγους.

Επίσης,  προβλέπονται €11 εκ. για την ανάκαμψη του τουρισμού για υλοποίηση δράσεων στήριξης του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο, μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2020, σε συνεργασία με Αεροπορικές Εταιρείες και Οργανωτές Ταξιδίων και δράσεις ενίσχυσης της προσέλκυσης τουριστών κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2020– Μαρτίου 2021.

 

Share this post