Ελλάδα- Σ.Ε: Η πρώτη «ψηφιακή προεδρία»

Ελλάδα- Σ.Ε: Η πρώτη «ψηφιακή προεδρία»

Η Ελλάδα ανέλαβε για έξη μήνες την προεδρία της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Ελλάδα ανέλαβε σήμερα επίσημα την προεδρία της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, διά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με την τελετή παράδοσης – παραλαβής να γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των ειδικών συνθηκών που επιβάλλει ο COVID-19. Μηνύματα απηύθυναν η πρόεδρος της Δημοκρατίας,  Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κεντρικό θέμα της Ελληνικής Προεδρίας είναι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού- Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».
Όπως τόνισε ο κ. ΑΝΥΠΕΞ στην εναρκτήρια ομιλία του: «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας, ως δημόσιο αγαθό, ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι πρώτη προτεραιότητα, δεδομένου ότι τα πάντα είναι δευτερεύοντα ενώπιον της ανθρώπινης ζωής. Όπως είπε και ο Πρωταγόρας “πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος” ».
«Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που η Ευρώπη δοκιμάζεται, στο χέρι μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να βγει από την κρίση πιο δυνατή. Είναι καιρός για αλληλεγγύη. Στην Ελλάδα, έχουμε κάνει επίπεδη την καμπύλη της πανδημίας, πράγμα που ήταν και ο βασικός μας στόχος. Δεν το πετύχαμε όμως μόνοι μας. Χρειάστηκε το κουράγιο και η πειθαρχία του ελληνικού λαού, που τήρησε τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν», επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Πιστεύουμε ότι αυτό το πνεύμα της αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης χρειάζεται να υπερισχύσει ξανά σήμερα. Γιατί οι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν και συλλογικές απαντήσεις», πρόσθεσε.
Στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, θα βρίσκονται ακόμα τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων, η εκπαίδευση και ο Δημοκρατικός Πολιτισμός στη ψηφιακή εποχή, τα παιδιά ως ευάλωτα άτομα (παιδιά ενώπιον του κινδύνου της φτώχειας, θύματα βίας, εμπορίας, αναγκαστικής εργασίας, ασυνόδευτοι πρόσφυγες ανήλικοι) και το δικαίωμα των νέων γενεών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά, αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η Ελληνική Προεδρία θα έχει διάρκεια έξι (6) μηνών, ως τις 18 Νοεμβρίου 2020. Η τελευταία φορά που Ελλάδα  είχε αναλάβει την Προεδρία της Επιτροπής των Υπουργών ήταν το 1998.

 

Την πρόθεσή της να συμβάλει με κάθε πρόσφορο μέσο στο έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης «ενός φάρου δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο» εκφράζει η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μήνυμά της με την ευκαιρία της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας του ευρωπαϊκού οργάνου.
«Σήμερα η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός θεσμού που έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και στην εδραίωση της ειρήνης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην ήπειρό μας. Η Ελληνική Προεδρία θα συμπέσει μάλιστα με την επέτειο του εορτασμού, στις 4 Νοεμβρίου, των 70 χρόνων από την υπογραφή του μεγαλύτερου επιτεύγματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» αναφέρει η κ. Σακελλαροπούλου.
Η ΠτΔ επισημαίνει ότι η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Ελλάδα θα γίνει στις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού και εστιάζει στις προτεραιότητες που έχει θέσει η χώρα . «Η πανδημία, η οποία έχει πλήξει το σύνολο των κρατών-μερών του Συμβουλίου, επηρεάζει και τη λειτουργία της ελληνικής προεδρίας, καθώς και την επιλογή των θεματικών, στις οποίες θα δοθεί έμφαση. Πρόκειται για την πρώτη “Ψηφιακή Προεδρία” (E-Chairmanship), η οποία θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες», σημειώνει.
Σύμφωνα με την κ. Σακελλαροπούλου είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η ελληνική προεδρία θα ασχοληθεί με την ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη κράτους δικαίου.
Επίσης, η ελληνική προεδρία θα αναδείξει τα δικαιώματα των νέων. «Στα δικαιώματα αυτά περιλαμβάνονται, ως προτεραιότητες, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της δημοκρατίας στην ψηφιακή εποχή, η προστασία των παιδιών ως ευάλωτης ομάδας, ιδιαίτερα μέσα στην κρίση, η δυνατότητα απόλαυσης της πολιτιστικής κληρονομιάς αλώβητης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων και ιδίως του δικαιώματος πρόσβασης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην υγεία, υπό το φως του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Οι θεματικές αυτές σκιαγραφούν τις σύγχρονες προκλήσεις που θέτουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα η υγειονομική κρίση, οι ψηφιακές τεχνολογίες και η κλιματική αλλαγή. Οι αρχές και οι αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι το μέσο με το οποίο οι προκλήσεις αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν, χωρίς η Ευρώπη να χάσει αυτό που την κάνει ξεχωριστή» σημειώνει η ΠτΔ . 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός

«Προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο μιας πανδημίας – Αποτελεσματική αντίδραση σε μια υγειονομική κρίση με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Αυτό είναι το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η ελληνική προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως το περιέγραψε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας.

 

 

Share this post