Ελλάδα: Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Ελλάδα: Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Τι ποσοστό θέλει η ΝΔ για την αυτοδυναμία με ενισχυμένη αναλογική

Οι εκλογές 2023 της 21 Μαΐου αποτελούν παρελθόν, μιας και εξαιτίας της απλής αναλογικής η αυτοδυναμία δεν επετεύχθη παρά το 40,79% της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι οδηγούμαστε ολοταχώς για τις δεύτερες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου, αυτή τη φορά με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.

Εάν οι εκλογές της 21ης Μαΐου είχαν διεξαχθεί με ενισχυμένη αναλογική, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με το ποσοστό που συγκέντρωσε στις κάλπες, θα είχε κερδίσει πανίσχυρη αυτοδυναμία με τον αριθμό των γαλάζιων βουλευτών να φτάνει τους 171 σε σύνολο 300 στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 60 βουλευτές (από 71 που συγκέντρωσε στις 21 Μαΐου), το ΠΑΣΟΚ 34 (από 41), το ΚΚΕ 22 (από 26) ενώ τέλος η Ελληνική Λύση θα είχε 13 βουλευτές (από 16).

Στις 21 Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία έλαβε ποσοστό 40,79%, με τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής, να συγκεντρώνουν συνολικά σχεδόν το 16%.

 Τι ποσοστό θέλει η ΝΔ για την αυτοδυναμία με ενισχυμένη αναλογική

Σε περίπτωση που στην προσεχή εκλογική διαδικασία του Ιουνίου τα κόμματα εκτός Βουλής συγκεντρώσουν συνολικά ποσοστό 10%, το πρώτο κόμμα χρειάζεται μόλις το 37,5% των ψήφων για να κατακτήσει την αυτοδυναμία, δηλαδή τους 151 βουλευτές. Ειδικότερα, για κάθε μονάδα που αυξάνεται το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων μειώνεται κατά 0,3%-0,4% το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να φτάσει την αυτοδυναμία.

Στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώσει και πάλι ποσοστό πάνω από 40%, τότε θα πάρει ως μπόνους και τις 50 έδρες, ωστόσο ο τελικός αριθμός των εδρών της θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ ήταν κόντα στο όριο του 3% την 21η Μαΐου και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και άλλα κόμματα- εκτός από τα 5 που μπήκαν αυτή τη φορά στη Βουλή- να καταφέρουν να εκπροσωπηθούν. Όπως,  και άλλα που τα κατάφεραν αυτή τη φορά, την επομένη να μην ξεπεράσουν το 3%.

Η έρευνα της η Κάπα Research.

Θετικά είναι τα συναισθήματα που δημιούργησε στην πλειοψηφία των πολιτών το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα, που πραγματοποίησε στις 22-23 Μαΐου, η Κάπα Research.

Την ίδια στιγμή, όμως, η έρευνα δίνει και μια εικόνα των τάσεων για τις δεύτερες εκλογές καθώς και για το ενδεχόμενο αναδιάταξης των συσχετισμών, ενώ καταγράφει τους λόγους που οδήγησαν στην επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τις προσδοκίες των πολιτών από τη δεύτερη κάλπη.

Ικανοποίηση, ελπίδα και ανακούφιση από το αποτέλεσμα της Κυριακής

Όσον αφορά τον αντίκτυπο που είχε το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, την Κυριακή 21 Μαΐου, η πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 50% της κοινής γνώμης εκφράζεται θετικά, με το 21% να δηλώνει “ικανοποίηση”, το 15% “ελπίδα” και το 14% “ανακούφιση”.

Αντίθετα, το 44% των πολιτών εκφράζει “ανησυχία” (15%), “θυμό/οργή” (15%) και “λύπη” (14%), ενώ ένα ποσοστό 5% δήλωσε “αδιαφορία” και 1% απάντησε “δεν γνωρίζω/δεν απαντώ”.

Ο Αντίκτυπος της 21ης Μαΐου

 

Share this post