Ελλάδα : «Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης»

Ελλάδα : «Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης»

«Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης» είναι το γενικό θέμα του συνεδρίου που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών στις 12,13 και 14 Μαΐου 2024, τιμώντας την επέτειο των πενήντα ετών από την  Μεταπολίτευση /της  Μεταπολίτευσης. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία που γιορτάζει φέτος την επέτειο των 150 ετών από την έναρξη της λειτουργίας του. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η Μεταπολίτευση εξετάζεται ως η στιγμή της μετάβασης από τη δικτατορία στην κοινοβουλευτική  δημοκρατία αλλά και ως κατάσταση, ως  περίοδος που αρχίζει το 1974 και διαρκεί έως σήμερα παρά τις σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, στις οποίες όμως δεν περιλαμβάνεται μια τομή ιστορικά εφάμιλλη του καταγωγικού γεγονότος του 1974. Αυτήν την ιδιότητα δεν τη διέθετε ούτε η οικονομική κρίση η οπο  ία  παρά τη σημαντική επίδρασή της στη διαστρωμάτωση και τις συμπεριφορές της ελληνικής κοινωνίας και στο κομματικό σύστημα, εντέλει επιβεβαίωσε τις θεμελιώδεις επιλογές της Μεταπολίτευσης.

Σήμερα, Κυριακή 12 Μαΐου, μετά από μια εναρκτήρια έκπληξη που δεν αποκαλύπτουν οι οργανωτές, θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί υπό τον τίτλο «Η Μεταπολίτευση ως στιγμή και ως κατάσταση: η καμπύλη της αυτοσυνειδησίας της ελληνικής κοινωνίας» έρευνα που διεξάγει η Metron Analysis σε συνεργασία με τον Κύκλο Ιδεών για τον τρόπο με τον οποίο η κοινή γνώμη προσλαμβάνει τη Μεταπολίτευση και τοποθετείται απέναντι στο «κεκτημένο» της με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Την έρευνα παρουσιάζουν ο Στράτος Φαναράς & ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης. Συζητούν:
Παύλος Τσίμας, Γιώργος Κουβαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος
Τον σχολιασμό της έρευνας ακολουθεί μια σειρά μαρτυριών για τη Μεταπολίτευση, από τους: Γιώργο Βερνίκο, Πέτρο Ευθυμίου, Μανουέλλα Παυλίδου, Τέλη Σαμαντά και Γιάννη Σεργόπουλο. Συντονίζει η δημοσιογράφος, Τζίνα Μοσχολιού. Είσοδος ελεύθερη.

Για το πρόγραμμα, δείτε εδώ: https://www.ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html

Το συνέδριο μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω YouTube : https://www.youtube.com/watch?v=0QUPI4CgLe0 [live πρώτης μέρας]

Η δεύτερη ημέρα, Δευτέρα 13 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στην ιστορική, θεσμική, διεθνοπολιτική και κοινωνιολογική προσέγγιση της Μεταπολίτευσης. Η πρώτη θεματική αφορά  τις τομές  και τις συνέχειες της Μεταπολιτευτικής περιόδου. Θα επιχειρηθεί να  αξιολογηθούν  τα διεθνή  και εγχώρια ορόσημα που τέμνουν την πεντηκονταετία. Η δεύτερη θεματική ταυτίζεται με το ερώτημα αν εξακολουθεί να ισχύει το θεσμικό θεμέλιο της Μεταπολίτευσης που δεν εξαντλείται στα γεγονότα του 1974 και στη θέσπιση του Συντάγματος του 1975 αλλά περιλαμβάνει και πολλές άλλες πτυχές που φτάνουν μέχρι και το δημοψήφισμα του 2015. Η τρίτη θεματική ανήκει στο «καταγωγικό τραύμα»  της Μεταπολίτευσης που είναι προφανώς η στρατιωτική ήττα στην Κύπρο  και καλείται να απαντήσει στο ερώτημα πώς αυτό επηρεάζει μέχρι σήμερα την εθνική στρατηγική. Η τέταρτη θεματική αφορά την αναζήτηση του «πολιτικού γονιδιώματος» της  Μεταπολίτευσης, τις  μνήμες, τα σύνδρομα, τους μύθους, τα στερεότυπα, τις αλληλεπιδράσεις που χαρακτηρίζουν την περίοδο και συνεπώς την ελληνική κοινωνία και την εθνική ταυτότητα. Η δεύτερη ημέρα κλείνει με μια συζήτηση για το ελληνικό τραγούδι ως «σώμα» στο οποίο αποτυπώνεται η πεντηκονταετία της Μεταπολίτευσης.

 Η πρώτη θεματική της τρίτης ημέρας, Τρίτη 14 Μαΐου, ανήκει  στη συνολική επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας που έζησε μια πρώτη Μεταπολίτευση το 1974 και μια δεύτερη «Μεταπολίτευση» με την οικονομική κρίση. Αμέσως μετά η γενιά Z διατυπώνει την άποψη της για τη Μεταπολίτευση. Ακολουθούν τρεις πολιτιστικές θεματικές. Η πρώτη έχει ως αντικείμενο τις αφηγήσεις, η δεύτερη την αισθητική και η τρίτη τη σκηνή και τις αναπαραστάσεις της Μεταπολίτευσης. Αφού μεσολαβήσει μια σημαντική παρέμβαση, θα διεξαχθεί ο καταληκτήριος  διάλογος  για τα  μεγάλα δίπολα της πεντηκονταετίας ως οιωνούς  για το μέλλον. Το συνέδριο θα κλείσει όμως μουσικά με τη «μπαλάντα της Μεταπολίτευσης» μια σύνθεση που αναζητά τον ήχο της Μεταπολίτευσης.

Share this post