Ελλάδα: Επιστολή των Μουσουλμάνων στον ΟΗΕ
Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στη δυτική Θράκη (DEP) των Μουσουλμάνων της Θράκης απέστειλε ενημερωτική επιστολή στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για μειονοτικά ζητήματα, αναφερόμενο στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα -και ιδιαίτερα η «τουρκική μειονότητα» που ζει στη Δυτική Θράκη- και στις τελευταίες σχετικές εξελίξεις.
Η επιστολή αναφέρει πως περισσότερα από 100 μειονοτικά δημοτικά σχολεία έκλεισαν τα τελευταία 20 χρόνια και υπογραμμίζει ότι δεν επιτρέπεται η ίδρυση νηπιαγωγείων που θα παρέχουν δίγλωσση εκπαίδευση στη μειονότητα, σε τουρκικά και ελληνικά.
Επίσης τονίζεται ότι η «τουρκική μειονότητα» της δυτικής Θράκης είχε το δικαίωμα να εκλέγει τους δικούς της θρησκευτικούς ηγέτες, σύμφωνα με τους διεθνείς και εθνικούς κανονισμούς, αλλά η Ελλάδα, κατά παράβαση των διατάξεων διεθνών και διμερών συμφωνιών, στέρησε από τη μειονότητα το δικαίωμα να εκλέγει τους θρησκευτικούς ηγέτες της με την υιοθέτηση του Νόμου 1920/1991. «Εκτοτε υπάρχει μια διττή συνθήκη, μουφτήδων που διορίζονται από το κράτος στη “δυτική Θράκη” και μουφτήδων που εκλέγονται από την “τουρκική μειονότητα” στην περιοχή. Οι εκλεγμένοι μουφτήδες, οι οποίοι είναι αποδεκτοί και σεβαστοί από τη “μειονότητα”, αποκαλούνται συχνά “ψευδο-μουφτήδες”, ταπεινώνονται και υβρίζονται από τα τοπικά ΜΜΕ και τις αρχές της “δυτικής Θράκης”» αναφέρεται στην επιστολή.
Επισημαίνονται επίσης τα εξής: «Ενώσεις μας με ζωή μισού αιώνα, εξαιτίας της λέξης “Τούρκος” στην ονομασία τους, έχουν κλείσει. Ετσι, η “τουρκική μειονότητα” υπόκειται σε μεγάλες διακρίσεις κατά την άσκηση του δικαιώματός της να συνέρχεται και να συνεταιρίζεται ελεύθερα. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την αποκατάσταση του νομικού καθεστώτος των “τουρκικών ενώσεων” δεν έχουν εφαρμοστεί από το 2008».
Υπενθυμίζεται δε ότι η πρόεδρος του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας Çiğdem Asafoğlu έγινε στόχος των κεντρικών ελληνικών ΜΜΕ όταν εξέφρασε ανοιχτά την τουρκική ταυτότητά της σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε μετά τη νίκη της στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, ενώ υπογραμμίζεται ότι εξέχουσες προσωπικότητες της μειονότητας αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές.
«Δυστυχώς, από τις 29 Ιανουαρίου 1988 (σ.σ.: θεωρούμενη ως “Ημέρα Ανεξαρτησίας των Τούρκων της Δ. Θράκης”) δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος σχετικά με τις αδικίες στο πλαίσιο των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, αδικίες στις οποίες επέστησαν την προσοχή οι μειονοτικοί. Το να μιλάμε για τα ίδια θέματα την παραμονή της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης και Αλληλεγγύης μάς κάνει να ανησυχούμε για το μέλλον» αναφέρεται επίσης στην επιστολή.