Ελλάδα-Αλβανία στην Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες
Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα επιλύσουν τις διαφορές τους για τις θαλάσσιες ζώνες στο Ιόνιο Ελλάδα και Αλβανία μετά από την χθεσινή τους συμφωνία . Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να προσπεραστεί το εμπόδιο του συνταγματικού δικαστηρίου της Αλβανίας, που έχει ακυρώσει τη συμφωνία Αθήνας – Τιράνων του 2009. Με την προσφυγή στη Χάγη επιτυγχάνεται ο στόχος, καθώς για να παρακαμφθεί η δικαστική απόφαση που εμποδίζει μια διακρατική συμφωνία είναι απαραίτητη η απόφαση διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου.
«Η επιδίωξη της Αλβανίας σε αυτή την ιδιαίτερη ιστορική στιγμή είναι να συγκρατηθεί και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς στην κόκκινη γραμμή που έχει επιβάλει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας. Η κόκκινη γραμμή είναι ότι η Αλβανία και η Ελλάδα έχουν ήδη διευθετήσει τα θαλάσσια σύνορα ανάμεσά τους, με το Πρωτόκολλο του Φιρένζε του 1913», δηλώνει στο euronews o καθηγητής Εξωτερικής Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο των Τιράνων, Ένρι Χίντε.
«Οι δύο πλευρές υπογράφουν ένα συνυποσχετικό, που ονομάζεται compromisum στην γλώσσα του δικαστηρίου, στο οποίο ορίζουν το αντικείμενο της διαφοράς, δηλαδή αυτό πάνω στο οποίο θα αποφασίσει το Διεθνές Δικαστήριο και την περιοχή στην οποία θα γίνει η οριοθέτηση. Από ότι μπορούμε να φανταστούμε επειδή είχαμε υπογράψει ήδη μια συμφωνία με την Αλβανία. Θα είναι ένα ενιαίο θαλάσσιο όριο το οποίο περιλαμβάνει και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», εξηγεί μιλώντας στο euronews ο καθηγητής Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ‘Αγγελος Συρίγος.
Η εξέλιξη είναι και ένα μήνυμα στην Άγκυρα για το μοντέλο επίλυσης διαφορών που προκρίνει η ελληνική πλευρά.
«Νομίζω ότι θα ήταν το τρίτο μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα στην Τουρκία. Το πρώτο ήταν η υπογραφή της συμφωνίας με την Ιταλία, το δεύτερο ήταν η συμφωνία με την Αίγυπτο, το τρίτο είναι τώρα η συμφωνία με την Αλβανία για υπογραφή συνυποσχετικού. Επιπλέον δε επειδή στην περιοχή υπάρχουν πολλά νησιά, τα οποία είναι σε κοντινή απόσταση από τις ακτές. Εκτιμώ το δικαστήριο στην απόφασή του, θα έχει κατά νου ότι μπορεί να φτάσει στα χέρια του η υπόθεση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου», εκτιμά ο κ. Συρίγος.
Η διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να διαρκέσει 3 με 5 χρόνια.
ΠΗΓΗ: gr.euronews