Ελλάδα -Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για ΑΟΖ

Ελλάδα -Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για ΑΟΖ

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, μετά τη συνάντησή τους στο Κάιρο, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας μετέβη στο Κάιρο, ενώ είχε προηγηθεί ολονύχτιο παζάρι και το πρωί απέμεναν ελάχιστες εκκρεμότητες.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο πλευρές διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στα μέσα Ιουνίου στο Κάιρο προκειμένου να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Σκοπός της ελληνικής πλευράς να ακυρωθεί στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο, διότι  η μόνη “σφήνα” που μπορεί να υπάρξει και να αμφισβητήσει εμπράκτως και με ισχυρό τρόπο το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι μια οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η οποία ακυρώνει πρακτικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Αισιοδοξία, αλλά και “μετρημένα” λόγια από πλευράς ελληνικής διπλωματίας

Το ταξίδι που πραγματοποιεί στο Κάιρο ο κ. Δένδιας για συνομιλίες με τον ομόλογό του της Αιγύπτου δεν είχε ανακοινωθεί ως προγραμματισμένο – γεγονός που παραπέμπει σε επιτάχυνση των εξελίξεων στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπου κυριαρχεί η διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση θαλασσίων δικαιοδοσιών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Η διαπραγμάτευσης ήταν λεπτή και  αντικειμενικά κατέστη περισσότερο περίπλοκη, μετά τις διαμαρτυρίες του Καϊρου προς την Άγκυρα ότι η πρόσφατη τουρκική ναυτική οδηγία για έρευνες του σκάφους “Ορούτς Ρέις” αφορά και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα – ισχυρισμός που προϋποθέτει μια νοερή οριοθέτηση,  η οποία θα προσυπέγραφε πλήρως την εκδοχή της Τουρκίας περί (μη) επήρειας του Καστελόριζου στη διαμόρφωση των δικαιοδοσιών.

Αιγυπτιακά ΜΜΕ

Ελλάδα και Αίγυπτος θα υπογράψουν συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών εντός ωρών, ανέφερε σήμερα  η αιγυπτιακή ιστοσελίδα Sada el Balad. Επικαλούμενη επίσης ελληνικές διπλωματικές πηγές, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη στην Αίγυπτο για επίσημη επίσκεψη σχετικά με μια συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να καταργήσει τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Σαράζ και του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το Κάιρο και η Αθήνα συμφώνησαν πριν από αρκετούς μήνες να επιταχύνουν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Εν τω μεταξύ, τονίζεται στο δημοσίευμα, η Αθήνα προσπαθεί να κινητοποιήσει τη διεθνή υποστήριξη προκειμένου να βάλει “φρένο” στις φιλοδοξίες της Άγκυρας στην περιοχή, ειδικά μετά τον αμφιλεγόμενο χάρτη του τουρκολιβυκού “μνημονίου” (το οποίο η Ελλάδα θεωρεί νομικά άκυρο) και την ανακοίνωση για διεξαγωγή δραστηριοτήτων για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πέρυσι, σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση Σαράζ στη Λιβύη για εξόρυξη ελληνικού πετρελαίου, χωρίς να αναγνωρίζει την ύπαρξη κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτές οι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αιγύπτου είναι πράγματι μεγάλης σημασίας για τη διασφάλιση της ευημερίας και συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών στην πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο περιοχή, καταλήγει η ιστοσελίδα.

Share this post