Εκτός της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου η προσκείμενη στην Μόσχα Εκκλησία Ουκρανίας

Εκτός της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου η προσκείμενη στην Μόσχα Εκκλησία Ουκρανίας

Η ουκρανική κυβέρνηση διώχνει τη μη αυτοκέφαλη ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας από το παγκοσμίως γνωστό μοναστήρι Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, εξαιτίας παραβιάσεων των συμβατικών υποχρεώσεών της, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή.

Η σύμβαση του ουκρανικού δημοσίου με την Ορθόδοξη Εκκλησία, που υπάγεται στο πατριαρχείο της Μόσχας, η οποία είχε συναφθεί το 2013, θα τερματιστεί την 29η Μαρτίου, αναφέρει επιστολή του κρατικού φορέα διαχείρισης του χώρου, όπου λειτουργεί επίσης μουσείο από τα χρόνια του 1920.

Τον Νοέμβριο, η ουκρανική υπηρεσία αντικατασκοπείας έκανε έρευνες στο μοναστήρι, που είναι επίσης ο τόπος κατοικίας του προκαθημένου της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας, που χαρακτήρισε ύποπτο για σχέσεις με τη Ρωσία.

Η εκδίωξη  αφορά τον χώρο του κατώτερου τμήματος του μοναστηριού, όπου βρίσκονται οι είσοδοι στα φυσικά και λαξευμένα σπήλαια.

Το Πατριαρχείο Μόσχας αντέδρασε έντονα στην είδηση πως η εν Ουκρανία Εκκλησία διώχνεται από το μοναστήρι, απόφαση στην οποία είδε την «κορύφωση της ανομίας» στην Ουκρανία.

Η «ανομία» αυτή πλήττει «εκατομμύρια πιστούς Ουκρανούς για χρόνια», κατήγγειλε εκπρόσωπος του πατριαρχείου στη Μόσχα. “Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται εντεινόμενη πίεση”, συνέχισε, κάνοντας λόγο για «βίαιες καταλήψεις, εμπρησμούς και συλήσεις εκκλησιών, επιθέσεις εναντίον ιερωμένων» και «διάφορες απειλές». Ολόκληρος ο κόσμος θα θυμάται αυτές τις «ανηλεείς» ενέργειες «για πάντα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας.

Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου βρίσκεται στον νότιο τομέα του κέντρου της ουκρανικής πρωτεύουσας. Οικοδομήθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα και θεωρείται το αρχαιότερο μοναστήρι στην Ουκρανία. Από το 1990 έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Ουκρανία είναι σημαντική για το Πατριαρχείο Μόσχας , καθώς  εκεί βρίσκονται ορισμένα από τα κυριότερα μοναστήρια της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*********************************************************

Αύριο ,  Κυριακή (Β’ των Νηστειών) και εορτή  του Καθεδρικού Ναού όλων των Αιδεσιμότατων Πατέρων Κιέβου-Πεκέρσκ, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, θα τελέσει την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Άνω Λαύρας.

Στη λειτουργία  θα υπάρχει μια κιβωτός με αποτμήματα λειψάνων των αιδεσιμότατων πατέρων του Κιέβου-Pechersk.

 

Share this post