Έκθεση στην Πόλη με έργα εν ώρα σχόλης του π. Λουκά Ξενοφωντινού για το Άγιο Όρος

Έκθεση στην Πόλη με έργα εν ώρα σχόλης του π. Λουκά Ξενοφωντινού για το Άγιο Όρος

Έκθεση ζωγραφικής Ι.Μ. Ξενοφώντος Αγίου Όρους
Το Σισμανόγειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη φιλοξένησε έκθεση έργων τέχνης  με κεντρικό στοιχείο το Άγιον Όρος, τους μοναχούς που εγκαταβιούν σε αυτό καθώς και με το φυσικό περιβάλλον, στο οποίο κυριαρχούν τα αιωνόβια ιστορικά κτιριακά συγκροτήματα των Ιερών Μονών και κελίων. Όλα τα έργα, που φιλοτεχνήθηκαν συνιστούν μια προσπάθεια χρωματικής ευαισθητοποίησης και νοηματοδότησης της ομορφιάς του Αγίου Όρους και φιλοτεχνήθηκαν από τον διακεκριμένο αγιογράφος , Ιερομόναχος π. Λουκάς Ξενοφωντινός από την Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους. 
Πρόκειται για την δεύτερη έκθεση του π. Λουκά στο Σισμανόγλειο.Την πρώτη φορά είχαν εκτεθεί βυζαντινές εικόνες. Σε αυτήν την έκθεση τα έργα χωρίζονται  σε δύο ενότητες. Η αφορά  το Άγιον Όρος, με τους μοναχούς και τα έργα τους, καθώς και με το φυσικό περιβάλλον και τα παμπάλαια ιστορικά κτιριακά συγκροτήματα των Ιερών Μονών και κελίων. Η δεύτερη ενότητα ασχολείται με το γενικότερο φυσικό περιβάλλον ως μια προσπάθεια επιστροφής σε έναν τρόπο ζωής, που δεν προσβάλει την φύση τον άνθρωπο και τον Θεό. Όλα τα έργα φιλοτεχνήθηκαν εν ώρα σχόλης του π. Λουκά. 
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον  Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Παραίστησαν Ιεράρχες, κληρικοί, Μοναχοί και Μοναχές και πολλοί προσκεκλημένοι. Ο Πατριάρχης συνεχάρη τον π. Λουκά για την ευαισθησία και την εξαιρετική καλλιτεχνική αποτύπωση των Ιερών Μονών, των Μοναχών και των φυσικών τοπίων του Αγίου Όρους στα έργα του.
 Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας, Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο π. Λουκάς
Ο μαθηματικός, που έγινε ιερομόναχος και αγιογράφος

 Ο Ιερομόναχος Λουκάς Ξενοφωντινός είναι ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους αγιογράφους. Γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε µαθηµατικός. Κληρονόµησε την καλλιτεχνική φλέβα, όπως έχει πει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, από τους γονείς του, παρότι ο πατέρας του ήταν µηχανικός και η µητέρα του µοδίστρα. Τους άρεσε να ζωγραφίζουν, ενώ η µητέρα του, όπως έχει πει, «είχε φοβερό ταλέντο στο κέντηµα. ∆εν αντέγραφε, δηµιουργούσε δικά της σχέδια και κάθε φορά που τα έβλεπα µε εντυπωσίαζαν». Αν και κράτησε τα πρώτα πινέλα ζωγραφικής στην ηλικία των 10 ετών, καθοριστικό ρόλο για την πορεία του στους χώρους της µοναχικής πολιτείας του Αγίου Όρους έπαιξε η επιλογή του αδελφού του -π. Σεραφείµ- να γίνει µοναχός στη Μονή Ξενοφώντος. Οι παλαιές τοιχογραφίες του Πανσελήνου και του Θεοφάνους (14ος-16ος αιώνας) έγιναν το σχολείο του και τον βοήθησαν να εντρυφήσει στα µυστικά της τέχνης της αγιογραφίας, αλλά του έδωσαν και την ώθηση να ανοίξει τα φτερά του και να δηµιουργήσει τη δική του… σχολή. Και βέβαια όχι τυχαία, αφού το Αγιον Ορος είναι ένας θησαυρός όχι µόνο πνευµατικών, αλλά πολιτισµικών και εικαστικών αξιών.

Μονή Τιµίου Προδρόµου Ακριτοχωρίου Σιδηροκάστρου (ΦΩΤΟ: ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ)

Μέχρι σήµερα ο π. Λουκάς και η Ξενοφωντινή αδελφότητα έχουν ιστορήσει το νέο καθολικό της Μονής Ξενοφώντος, την αγιογράφηση του κυρίως ναού της γυναικείας Μονής του Τιµίου Προδρόµου Ακριτοχωρίου Σιδηροκάστρου, την τράπεζα της Μονής Ιβήρων, την αγιογράφηση του καθολικού της Σιµωνόπετρας, την τράπεζα της Μονής Παντοκράτορος. Η φήµη του π. Λουκά και του αγιογραφικού του εργαστηρίου εκτείνεται και εκτός Ελλάδος, καθώς έχει αγιογραφήσει το Ναό των Αγίων Αποστόλων στο Λονδίνο, ενώ κατά την έκθεση παλαιών εικόνων του Αγίου Όρους στο Παρίσι παρέδωσε µαθήµατα αγιογραφίας στο Petit Palace. Επίσης , έχει αγιογραφήσει τις τοιχογραφίες και τις φορητές εικόνες του Ιερού Ναού του Αγ. Νικολάου στο Μανχάταν, στο «Σηµείο Μηδέν».

Άγιος Νικόλαος Μανχάταν. (ΦΩΤΟ: Αρχιεπισκοπή Αμερικής)

Φορητές εικόνες αγιογραφεί και έχει αποστείλει σε όλο τον κόσµο. Μία από αυτές είναι και η εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας της Ιεράς Μονής Ιβήρων, για την οποία δέχθηκε αίτηµα από την Εκκλησία της Ρωσίας να αγιογραφηθεί ξανά, καθώς η εικόνα βρισκόταν στην είσοδο του Κρεµλίνου.

*Περισσότερα για το αγιογραφικό  έργο του π. Λουκά Ξενοφωντινού διαβάστε στο κείμενο του Αν. Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας & Τέχνης (ΑΠΘ) ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ   ΣΕΜΟΓΛΟΥ

Ο αγιογράφος π. Λουκάς Ξενοφωντινός by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

Share this post