Έκθεση για τις ενταξιακές της Τουρκίας

Έκθεση για τις ενταξιακές της Τουρκίας

«Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ίσως η πιο επικριτική, που έχει εκδοθεί από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2005», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας την έκθεση προόδου της Τουρκίας, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η έκθεση καταγράφει περαιτέρω διολίσθηση της χώρας από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, ειδικότερα σε ότι αφορά στους τομείς του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, της ελευθερίας της έκφρασης και της οικονομίας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Προστίθεται παράλληλα πως «παρά τις δημόσιες διακηρύξεις και δεσμεύσεις της ηγεσίας της χώρας σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία, η μη εκπλήρωση ειλημμένων υποχρεώσεων απομακρύνει την Τουρκία περαιτέρω από την ΕΕ και καθιστά το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων αδύνατο. Σε αυτό το πλαίσιο, ως ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η αναφορά της Ε. Επιτροπής ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν προβλέπεται συνέχεια στις εργασίες για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Τούρκος υφυπουργός εξωτερικών, Φαρούκ Καϊμακτσί, την έκθεση προόδου της ΕΕ για την Τουρκία, ενώ υποστήριξε ότι “ήταν λάθος η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ”.

Ο Τούρκος υφυπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι “ασφαλώς και θα σημειωθούν οι ισορροπημένες και λογικές επικρίσεις που περιέχονται στην έκθεση αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές οι άδικες και δυσανάλογες επικρίσεις”. “Θα συζητήσουμε τις λεπτομερείς αξιολογήσεις μας με την επιτροπή. Αυτή η έκθεση αντικατοπτρίζει τις κρίσεις που υπάρχουν στην ίδια την ΕΕ. Η ΕΕ δυστυχώς με την μη αντικειμενική προσέγγισή της δεν μπορεί να ορίσει την παρούσα κατάσταση στην Τουρκία. Ο λαϊκισμός έχει εισχωρήσει στους θεσμούς της”, πρόσθεσε.

Eξάλλου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε στις Βρυξέλλες συναντήσεις με τον Ντ. Τουσκ και την Άγκελα Μέρκελ Και οι δύο επανέλαβαν τη σαφή αντίθεση τους στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και εκδήλωσαν συμπαράσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία. Συζητήθηκαν, επίσης , τα περαιτέρω βήματα και ο συντονισμός ενόψει της συζήτησης του θέματος στην επόμενη Τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο.

Share this post