Έκθεση φωτογραφιών της παραλίας της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου

Έκθεση φωτογραφιών της παραλίας της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου

Εξήντα φωτογραφίες δείχνουν το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, όπως είναι σήμερα, και αποτελούν το υλικό έκθεσης, η οποία θα είναι ανοικτή στην Δημοσιογραφική Εστία, στην Λευκωσία, μέχρι τις 13:00 του Σαββάτου, 5 Οκτωβρίου. Οι φωτογραφίες της έκθεσης είναι της φωτορεπόρτερ , Κάτιας Χριστοδούλου, και των ερασιτεχνών , Χάρη Χατζηϊορδάνη, και Ηλία Παντελίδη. 
Η έκθεση έχει τίτλο «Famagusta -Turkey’s crime against humanity» και οργανώνεται από τον μη κυβερνητικό οργανισμό ‘‘ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ’’, ο οποίος είναι ένας δικοινοτικός οργανισμός που στοχεύει στη δημιουργία πολυθεματικού μουσείου για διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του κατεχόμενου διαμερίσματος της Καρπασίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε σύντομο χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης, είπε ότι «ο στόχος να ζωντανέψουν οι φωτογραφίες είναι κοινός, και ως ελάχιστη ανταμοιβή σε εσάς τους τρεις (Κάτια Χριστοδούλου, Χάρη Χατζηϊορδάνη, και Ηλία Παντελίδη), που είχατε αυτή τη δύσκολη αποστολή, να υποσχεθούμε ότι όλοι θα εργαστούμε, ώστε να ξαναγίνει μια έκθεση με τις ίδιες φωτογραφίες, αλλά να είναι γεμάτες ζωή από τους νόμιμους κατοίκους αυτής της πόλης».
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «το θέμα είναι καταθλιπτικό και ό,τι κι αν γράψουμε, ό,τι και να πούμε δεν μπορεί να μεταφέρει τα αισθήματα που δημιουργούνται, όταν κάποιος βλέπει αυτές τις φωτογραφίες».
Τα εγκαίνια της έκθεσης άρχισαν με ένα τραγούδι για την Αμμόχωστο , που ερμήνευσε η μέτζο σοπράνο, Καίτη Οικονομίδου.
Η αρχαιολόγος – ιστορικός τέχνης, Άννα Μαραγκού, έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην πόλη της Αμμοχώστου, λέγοντας ότι «η πόλη δεν ήταν μόνο ξενοδοχεία, ήταν τα σπίτια μας» και τόνισε: «Κτίσαμε μια πόλη πάνω στη θάλασσα, ήταν πρότυπο».

Την πρωτοβουλία και διοργάνωση της φωτογράφισης, που έγινε τέλη Αυγούστου, και την προετοιμασία της έκθεσης είχε ο Ηλίας Παντελίδης, από την Γιαλούσα της Καρπασίας.

Share this post