Έκθεση φωτογραφίας στην Ίμβρο «Άγιον Όρος. Βίος της ερήμου».

Έκθεση φωτογραφίας στην Ίμβρο «Άγιον Όρος. Βίος της ερήμου».

ΙΜΒΡΟΣ. Στο Πολιτιστικό Κέντρο των Αγίων Θεοδώρων στην Ιμβρο, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, εγκαινιάζεται αύριο, Πέμπτη 18 Αυγούστου,  η έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κουκή* με τίτλο «Άγιον Όρος. Βίος της ερήμου», από την Ιερά Μητρόπολη Ιμβρου και Τενέδου σε συνεργασία με την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Ιμβριακής Ενωσης Μακεδονίας – Θράκης.   Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Στην έκθεση παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό από το οδοιπορικό του Νίκου Κουκή στην Μικρά Αγία Αννα, τόπο άσκησης μεγάλων μορφών του αγιορείτικου αναχωρητισμού, που πραγματοποίησε το 1994, με αφορμή την πανήγυρη της καλύβης του Τιμίου Προδρόμου.

Στα δεξιά της φωτογραφίας ο μακαριστός μοναχός Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης

Ο φωτογραφικός φακός αποτυπώνει φευγαλέα στιγμιότυπα από τον λατρευτικό και τον καθημερινό βίο των μοναχών, από την προετοιμασία του αγιορείτικου πανηγυριού, από την πορεία των προσκυνητών προς τον προορισμό τους.

 

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, Αναστάσιος Ντούρος, είναι ενταγμένη στο επετειακό εορταστικό πρόγραμμα της Μητρόπολης Ιμβρου και Τενέδου με αφορμή τη συμπλήρωση 250 ετών από την γέννηση του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού του Ιμβρίου (22 Δεκεμβρίου 1722).

 

Ο Νίκος Κουκής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Σπούδασε φλάουτο στο Κρατικό Ωδείο της πόλης. Εργάζεται ως μουσικός στην Κρατική Ορχήστρα και παράλληλα διδάσκει στο Ωδείο Άνω Πόλης.

Με την καλλιτεχνική φωτογραφία ασχολείται από το 1978.Έχει πραγματοποιήσει πλήθος φωτογραφικών εργασιών οι οποίες παρουσιάστηκαν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις καθώς και  σε εκδόσεις, λευκώματα φωτογραφικού περιεχομένου.

Φωτογραφίες του Νίκου Κουκή υπάρχουν στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και σε ιδιωτικές συλλογές.

 

 

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΑΝΟΣ

Ο Βαρθολομαίος (1772-1851), γνωστός με την προσωνυμία «Κουτλουμουσιανός», γεννήθηκε στην Ίμβρο, όπου έλαβε τη στοιχειώδη παιδεία, και το 1793 εκάρη μοναχός στη μονή Κουτλουμουσίου, η οποία εξελίχθηκε για τον φιλομαθή νέο μοναχό σε δεύτερη σχολή. Ολόκληρη η ζωή του διακρίνεται για τις άοκνες προσπάθειές του να ανασυστήσει ελληνικές σχολές και την ακόρεστη επιθυμία του να μετακενώσει τις γνώσεις του στους μαθητές του. Από το 1803, όταν επέστρεψε από το Άγιοn Όρος στη γενέτειρά του για να ιδρύσει γραμματοδιδασκαλείο, ώς τα τέλη της ζωής του το 1851, ο Βαρθολομαίος έθεσε ως στόχο του την ίδρυση και λειτουργία σχολών, σε συνδυασμό με το υψηλό εκπαιδευτικό και συγγραφικό του έργο. Κορυφαίες στιγμές υπήρξαν η πρόσκληση να διδάξει στην πατριαρχική θεολογική σχολή του Φαναρίου και την εμπορική σχολή της Χάλκης, ενώ μετά την επιστροφή του στο Άγιο Όρος δίδαξε για λίγο και στην Αθωνιάδα.

*Οι φωτογραφίες του Νίκου Κουκή είναι μέρος αυτών που θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Άγιον Όρος. Βίος της ερήμου»

******************************************************************

                                                        Η άφιξη του Πατριάρχη στην Ίμβρο
Ο  Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος , λίγο μετά την άφιξή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη νήσο Ίμβρο, προσκύνησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πρωτεύουσα του νησιού.
Νωρίτερα τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν στον λιμένα της νήσου οι Σεβ. Μητροπολίτες Μοσχονησίων κ. Κύριλλος, Μύρων κ. Χρυσόστομος και ο επιχώριος Ιμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, κληρικοί της νήσου, αλλά και από το εξωτερικό, καθώς και πλήθος Ιμβρίων, και ιδιαιτέρως πολλά μικρά Ιμβριωτόπουλα που προσεφεραν στον Πατριάρχη μικρά μπουκέτα με αγριολούλουδα της ιδιαίτερης πατρίδας του.

https://fb.watch/eZ0-vGZr8L/

Share this post