Έκτακτο Συνέδριο ΕΔΕΚ : Μ. Σιζόπουλος μαινόμενος κατά διαφωνούντων

Έκτακτο Συνέδριο ΕΔΕΚ : Μ. Σιζόπουλος μαινόμενος κατά διαφωνούντων

“Επί προεδρίας Ομήρου το κόμμα μπήκε φυλακή”.- Απουσίασαν από το συνέδριο ο γραμματέας της Κ.Ε. και οι βουλευτές  Κωστής Ευσταθίου και Ηλίας Μυριάνθους. –  Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία και την Αναδιοργάνωση της ΕΔΕΚ: “Εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια ο Σιζόπουλος”. –  Καλείται σε παραίτηση ο γραμματέας ή η Κεντρική Επιτροπή να προχωρήσει σε άμεση αντικατάστασή του.

Για υπονόμεση της ΕΔΕΚ κατηγόρησε ο πρόεδρος του κόμματος , Μαρίνος Σιζόπουλος, από το βήμα Εκτάκτου Παγκυπρίου Συνεδρίου όσους διαφωνούν μαζί του. Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν για τον προκάτοχο του Γιαννάκη Ομήρου, για τον οποίο είπε:  «δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι επί δικής του Προεδρίας της ΕΔΕΚ αμαυρώθηκε η καθαρότητα του κόμματος και κατέληξε και στη φυλακή».  Σε ότι αφορά τους Δημήτρη Παπαδάκη και Γιώργο Βαρνάβα και άλλα μέλη , ο Μαρίνος Σιζόπουλος, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ ότι σύρουν τα κόμμα στα δικαστήρια. 

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι οι διαφωνούντες με τη διεξαγωγή του συνεδρίου «δεν έχουν πολιτικές θέσεις ούτε και να αντιπροτείνουν κάτι σε σχέση με την πορεία του κόμματος, αλλά ο βασικός τους στόχος είναι πώς να υπονομεύσουν στην προοπτική του κόμματος».  Όπως είπε κ. Σιζόπουλος «αφού νοιώθουν ότι έχουν δίκαιο, γιατί δεν προσέρχονται σε μια ανοικτή και δημόσια παράθεση των στοιχείων ενώπιον των μελών του κόμματος και γατί φυγομαχούν;»

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του προέδρου της ΕΔΕΚ επικεντώθηκε  στην οικονομική κατάσταση του κόμματος με την επισήμανση ότι βάσει της οικονομικής έκθεσης του Δεκεμβρίου του 2014 «το συνολικό χρέος του κόμματος ανερχόταν περίπου στο 1.200.000».

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «τον Γενάρη του 2020 ξοφλήθηκαν όλα τα χρέη του κόμματος και σήμερα για πρώτη φορά τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια, διαθέτει θετικό οικονομικό ισοζύγιο ύψους 120 χιλ. ευρώ (1.9.2021), ενώ εκκρεμούν για είσπραξη εισοδήματα ύψους πέραν των 100 χιλ. ευρώ». 

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ότι  το κόμμα «πλήρωσε με αίμα και ζωές την προάσπιση της δημοκρατίας, ούτε η Χούντα μας σταμάτησε, ούτε η ΕΟΚΑ Β’ και το πραξικόπημα και δεν θα μας σταματήσουν κάποιοι στα δικαστήρια, διότι ανάμεσα στον Δικαστή και στη Δημοκρατία εμείς επιλέγουμε τη Δημοκρατία που είναι η έκφραση του λαού κι αν νομίζουν κάποιοι ότι θα γονατίσουν την ΕΔΕΚ, είναι γελασμένοι, διότι την ΕΔΕΚ δεν την γονατίζει κανένας».

Δια ανατάσεως της ανάτασης της χειρός το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΕΚ αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:

1.      Σύγκληση Καταστατικού Συνεδρίου τον Φεβρουάριο του 2022. Οι προτάσεις να κατατεθούν στο Προεδρείον του Κόμματος μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2021.
2.      Επικύρωση της συνεργασίας/ενσωμάτωσης της Συμμαχίας Πολιτών στην ΕΔΕΚ. Να εφαρμοστεί η συμφωνία που έγινε μεταξύ των 2 κομμάτων πριν από τις Βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2021. Συγκεκριμένα η Συμμαχία να υποδείξει σε συνεννόηση με την ηγεσία της ΕΔΕΚ:
§  1 μέλος για Γ’ Αντιπρόεδρο
§  2 μέλη για την Ε. Γραμματεία
§  4 μέλη για το Π.Γ.
§  20 μέλη για την Κ.Ε., και
§  μέχρι 3 μέλη για τις Ε.Ε.
Όλα τα μέλη της Συμμαχίας θα είναι υπεράριθμα στο ανωτέρω όργανα μέχρι και το επόμενο Τακτικό Εκλογικό Συνέδριο. Τα ανωτέρω μέλη των συλλογικών οργάνων θα έχουν άμεση συμμετοχή εκτός από την διαδικασία εκλογής του Γραμματέα της Κ.Ε., του Οργανωτικού Γραμματέα και των μελών του Π.Γ. και της Ε. Γραμματείας.
3.      Επαναβεβαίωση της απόφασης του Π.Γ. για να βρίσκεται το Μητρώο Μελών στην κατοχή του Προέδρου, ο οποίος είναι και ο κατά νόμο υπεύθυνος του Κόμματος.
4.      Επαναβεβαίωση της απόφασης του 13ου Τακτικού Συνεδρίου ότι τα μέλη των συλλογικών οργάνων που αντικαθίστανται λόγω απουσιών ή λόγω αποχώρησης να μην έχουν το δικαίωμα να επαναδιεκδικήσουν με εκλογή στα ίδια όργανα την αμέσως επόμενη περίοδο.
5.      Επικυρώνει την εκλογή των μελών των Ε.Ε. και των μελών της Κ.Ε. που εξελέγησαν από τις Επαρχιακές Συνδιασκέψεις. Τα εν λόγω μέλη θα αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα μέλη που είχαν εκλεγεί το 2017. Τα υπόλοιπα μέλη της Κ.Ε. θα αντικατασταθούν όταν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία στο πλαίσιο του 14ου Τακτικού Συνεδρίου. Μέχρι τότε συνεχίζουν να είναι μέλη οι εκλεγέντες στο 13ο Συνέδριο του Μαΐου του 2017.

  1. Λόγω του ότι ο Γραμματέας της Κ.Ε. συστηματικά παραβίασε το καταστατικό του κόμματος και σε κάποιες περιπτώσεις ενήργησε με σκοπιμότητα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των συλλογικών οργάνων και/ή της ηγεσίας αναστέλλεται η ιδιότητά του ως Γραμματέα της Κ.Ε. και μέλος της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων και καλείται να υποβάλει την παραίτησή του εντός των επόμενων 10 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση καλείται η Κ.Ε. να προχωρήσει σε άμεση αντικατάστασή του:
  • Για 4 χρόνια ισχυριζόταν ότι δεν κατέχει το Μητρώο Μελών και διεκδικούσε την παραλαβή του. Σήμερα ισχυρίζεται ότι κατέχει δύο Μητρώα του 2017 και του Ιουνίου του 2021. Πού τα βρήκε;  Με ποιο τρόπο τα εξασφάλισε; Νόμιμο ή παράνομο; Αρνείται συστηματικά να απαντήσει.
  • Παρά τις οδηγίες που έλαβε προχώρησε σε απαντητική επιστολή σε δικηγόρο του Γ. Βαρνάβα αναφέροντας ανακριβή στοιχεία σε σχέση με το Μητρώο για να δώσει λαβή για δικαστικές προσφυγές.
  • Χωρίς ενημέρωση της ηγεσίας ή των συλλογικών οργάνων παρουσιάστηκε στην Αστυνομία για να δώσει 5ωρη κατάθεση σε σχέση με το Μητρώο Μελών.
  • Σύμφωνα με το καταστατικό μετά την απόφαση της 30ης Ιουνίου για τη σύγκληση του Τακτικού Συνεδρίου εντός ενός μηνός έπρεπε να παραδοθεί στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων το Μητρώο Μελών. Κωλυσιεργούσε σκόπιμα και την απόφαση για την παράδοση την ετοίμασε στις 12 Αυγούστου για να παραδοθεί τελικά στις 16 Αυγούστου.
  • Ως μέλος της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων παρέλαβε το Μητρώο Μελών και το υπέγραψε χωρίς επιφυλάξεις, για να αμφισβητήσει στη συνέχεια.
  • Ενώ ήταν γνώστης, εάν όχι και συνεργός, της έκδοσης του πρώτου διατάγματος αναβολής των εκλογών της Ε.Ο. Λευκωσίας το απέκρυψε από τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Δ. για να αποκαλυφθεί στη συνέχεια.
  • Με βάση το καταστατικό του κόμματος όφειλε να είχε ετοιμάσει την έκθεση δράσης για να εγκριθεί από την Κ.Ε. και να αποσταλεί στα μέλη τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Απέστειλε την έκθεση στα γραφεία του κόμματος πριν από μερικές μέρες.

7. Εγκρίνεται οι δύο Πρόεδροι Ε.Ο. που είναι μέλη Δημοτικών Αρχών να δικαιούνται να παραμείνουν στη θέση τους, λόγω του ότι η παράταση της θητείας των Δημοτικών Αρχών κατά 2,5 χρόνια λήφθηκε μετά την εκλογή τους.

 

*Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας του προέδρου της ΕΔΕΚ

“Η ΕΔΕΚ πρέπει να ασκήσει διακυβέρνηση” by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία και την Αναδιοργάνωση της ΕΔΕΚ.

 

Την  ομιλία του Μαρίνου Σιζόπουλου  σχολίασε η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία και την Αναδιοργάνωση της ΕΔΕΚ με την πιο κάτω ανακοίνωση:

“Για άλλη μια φορά εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια ο Σιζόπουλος. ‘Όλα όσα καταλόγισε στους “διαφωνούντες” του τα επιστρέφουμε, με επιείκεια βεβαίως, καθ’ ότι είναι πολύ περισσότερα τα ανομήματα του στην διάρκεια της προεδρίας του στο Κόμμα.

 

Δύο μόνο μικρά σχόλια για συγκεκριμένες “αποφάσεις” του περιβόητου παράνομου “Εκτάκτου Συνεδρίου”.

  1. Ήταν αναμενόμενη η καρατόμηση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Μιχάλη Τερέπεη. Ο άνθρωπος στάθηκε στο ύψος του ως έντιμος ΕΔΕΚίτης. Ούτε στο στρατό έχει παιδιά, ούτε ανάγκη από μισθό έχει, ούτε αναμένει διορισμό σε κάποιον Οργανισμό.

 

  1. Όσο για την απόφαση του “Συνεδρίου” να τηρεί το αρχείο ΜΟΝΟ ο πρόεδρος… τώρα ησυχάσαμε όλοι. Και αυτά που λέει το καταστατικό πού πάνε;

 

Εν πάσῃ περιπτώσει και η ανοχή και η υπομονή έχουν όρια. Αυτό ας έχουν υπ’ όψη τους ο Σιζόπουλος και η παρέα του”.

 

Share this post