Έκτακτο ΣΕΥ κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης συγκάλεσε ο Μπορέλ
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, αποφάσισε να συγκαλέσει την Τρίτη, 18 Μάϊου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.
Συγκεκριμένα, με μήνυμά του στο twitter, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναφέρει: «Λόγω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και του απαράδεκτου αριθμού αμάχων, συγκαλώ έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Θα συντονίσουμε και θα συζητήσουμε πώς μπορεί η ΕΕ να συμβάλει καλύτερα στον τερματισμό της τρέχουσας βίας».
Είκοσι έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στον παλαιστινιακό θύλακα σε 183.
Το παλαιστινιακό υπουργείο κατήγγειλε ότι τα σημερινά πλήγματα είχαν στόχο δύο σπίτια, ενώ ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι μελετά τις πληροφορίες.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, 47 παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών, ενώ το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας πρόσθεσε ότι 1.200 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από τη Δευτέρα όταν ξεκίνησε ο νέος κύκλος βίας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα.
Εξάλλου ,νωρίτερα σήμερα ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε πλήγμα εναντίον της οικίας του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα τςη Γάζας, του Γιαχία Σίνουαρ, όμως δεν διευκρίνισε αν αυτός βρισκόταν μέσα στο σπίτι.
Ο στρατός “επιτέθηκε στην οικία του Γιαχία Σίνουαρ και του αδελφού του, ενός τρομοκράτη”, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στο Twitter, όπου δημοσίευσε και βίντεο στο οποίο φαίνεται ένα κατεστραμμένο σπίτι μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης. Αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στην περιοχή επιβεβαίωσαν ότι το σπίτι του Σίνουαρ βομβαρδίστηκε.
Τον Μάρτιο είχε επανεκλεγεί στην προεδρία του πολιτικού γραφείου της Χαμάς για τη Λωρίδα της Γάζας, ενός θύλακα όπου ζουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι και κυβερνάται από το ισλαμιστικό κίνημα.
Ο Γιαχία Σίνουαρ, που κρατούνταν στο Ισραήλ επί περισσότερα από 20 χρόνια και απελευθερώθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, εξελέγη για πρώτη φορά στη θέση αυτή τον Φεβρουάριο του 2017.
Περίπου 3000 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ από τη Δευτέρα
Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με τον υψηλότερο ρυθμό εκτόξευσης ρουκετών προς το έδαφός του, στη νέα σύρραξη με τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας, την οποία ελέγχει η Χαμάς, ανέφερε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.
πό τη 10η Μαΐου, οι ένοπλες οργανώσεις της Γάζας έχουν εκτοξεύσει περίπου 3000 ρουκέτες προς το Ισραήλ, καταρρίπτοντας τον ρυθμό ρίψεων κατά την κλιμάκωση του 2019 και του πολέμου του 2006 εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δήλωσε ο στρατηγός Όρι Γκόρντιν, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης με δημοσιογράφους.
Κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης με τον Ισλαμικό Τζιχάντ τον Νοέμβριο του 2019, 570 ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί προς το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χεζμπολάχ το καλοκαίρι του 2006, 4.500 ρουκέτες είχαν εκτοξευτεί από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ σε διάστημα 19 ημερών.
Όμως, από την περασμένη Δευτέρα, οι ένοπλες οργανώσεις του παλαιστινιακού θύλακα, αρχίζοντας από τη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ, έχουν εκτοξεύσει περίπου 3000 ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος, επισήμανε ο στρατηγός Γκόρντιν
Ερωτηθείς σχετικά με το αν πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό εκτόξευσης ρουκετών προς το Ισραήλ, ο Γκόρντιν απάντησε: «Όχι μόνο συμφωνώ, όμως αυτό ακριβώς παρουσίασα».
Απεσταλμένοι των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και της Αιγύπτου συνεχίζουν τις προσπάθειες να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη προόδου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει δημόσια αργότερα σήμερα για να συζητήσει τη χειρότερη ανάφλεξη της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μετά το 2014.
Τόσο το Ισραήλ, όσο και η Χαμάς επιμένουν ότι θα συνεχίσουν να βάλλουν, μία ημέρα μετά την καταστροφή πολυκατοικίας στην πόλη της Γάζας όπου είχαν τα γραφεία τους διεθνή μέσα ενημέρωσης, κυρίως το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα και το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.
Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι το κτίριο Τζάλα ήταν θεμιτός στρατιωτικός στόχος, διότι σε αυτό είχε γραφεία η υπηρεσία πληροφοριών της Χαμάς, ενώ πρόσθεσε ότι προειδοποίησε τους αμάχους να βγουν από το κτίριο πριν επιτεθεί.
Το AP καταδίκασε την επιδρομή και απαίτησε το Ισραήλ να παρουσιάσει στοιχεία που να τεκμηριώνουν το σκεπτικό του. «Δεν είχαμε ποτέ την παραμικρή ένδειξη ότι η Χαμάς είχε γραφεία στο κτίριο ή ήταν ενεργή στο κτίριο», τόνισε ο αμερικανικός ειδησεογραφικός οργανισμός.
Η Χαμάς, κάνοντας λόγο περί αντιποίνων για την καταστροφή του κτιρίου, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε νέες ομοβροντίες ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ και πόλεων στο νότιο Ισραήλ.
Μιλώντας σε πλήθος οπαδών της Χαμάς στη Ντόχα του Κατάρ, ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε αργά χθες ότι η αιτία των εχθροπραξιών είναι η Ιερουσαλήμ.
«Οι σιωνιστές νόμιζαν (…) πως θα κατάφερναν να κατεδαφίσουν το τέμενος Αλ Άκσα, νόμιζαν ότι μπορούσαν να εκτοπίσουν τον λαό μας από τη Σέιχ Τζάρα», είπε ο κ. Χανίγια.
«Λέω στον Νετανιάχου: Μην παίζεις με τη φωτιά», συνέχισε. «Ο τίτλος αυτής της μάχης σήμερα, ο τίτλος αυτής της Ιντιφάντας (σ.σ. ‘εξέγερσης’ στα αραβικά) είναι Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ», επέμεινε
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Φατού Μπενσουντά, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της «παρακολουθούν πολύ στενά» τα γεγονότα, καθώς ήδη διενεργείται έρευνα για εγκλήματα πολέμου σε προηγούμενες φάσεις της σύγκρουσης.
Ο κ. Νετανιάχου κατηγορεί τη Χαμάς ότι «διαπράττει διπλό έγκλημα πολέμου», από τη μια εκτοξεύοντας ρουκέτες εναντίον αμάχων και από την άλλη χρησιμοποιώντας παλαιστίνιους άμαχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, υπενθύμισε «σε όλα τα μέρη ότι η στοχοποίηση πολιτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων μέσων ενημέρωσης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία», σημείωσε εκπρόσωπός του χθες βράδυ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.
Στο Ισραήλ, η σύγκρουση πυροδότησε ταραχές σε πολλές πόλεις με μεικτό, ισραηλιτικό και αραβικό πληθυσμό, συναγωγές υπέστησαν επιθέσεις, ξέσπασαν συγκρούσεις στους δρόμους, σημειώθηκαν επιθέσεις ισραηλινών ακροδεξιών. Ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν μίλησε αυτή την εβδομάδα περί κινδύνου «εμφυλίου πολέμου».
Η ένταση έχει κλιμακωθεί και στη Δυτική Όχθη, όπου τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πυρά ισραηλινών στρατιωτών. Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο Μπένι Γκαντς, απείλησε χθες ότι αν τα επεισόδια συνεχιστούν, τα μέτρα στήριξης της παλαιστινιακής οικονομίας και κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού «θα ακυρωθούν».