Έκτακτη σύνοδος του ΟΗΕ για την πανδημία του κορονοϊού

Έκτακτη σύνοδος του ΟΗΕ για την πανδημία του κορονοϊού

Πανεθνικό lockdown  διαστήματος τεσσάρων εβδομάδων στην Αγγλία

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να οργανώσει στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη μια έκτακτη σύνοδο, που θα διεξαχθεί κυρίως ψηφιακά, με αντικείμενο την πανδημία και με στόχο την ενίσχυση του συντονισμού σε διεθνές επίπεδο.

Η σύνοδος αυτή συζητείτο από τον Ιούνιο έπειτα από πρωτοβουλία του Κινήματος των Αδέσμευτων Χωρών. Θα διεξαχθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, διευκρινίζει το ψήφισμα που ενέκριναν οι 150 από τις 193 χώρες της Γενικής Συνέλευσης. Κανένα μέλος δεν καταψήφισε την πρωτοβουλία, τρία απείχαν από την ψηφοφορία: οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Αρμενία.

Οι ηγέτες μπορούν να στείλουν μια προεγγεγραμμένη δήλωση διάρκειας 5 λεπτών, η οποία θα προβληθεί στην αίθουσα της γενικής Συνέλευσης, έπειτα από μια εισαγωγή του αντιπροσώπου της χώρας τους, που θα βρίσκεται αυτοπροσώπως στην αίθουσα, διευκρινίζει το κείμενο.

Λόγω των 14 ημερών της καραντίνας, που επιβάλλονται στους ξένους επισκέπτες από την πόλη της Νέας Υόρκης, η φυσική παρουσία των επικεφαλής των κρατών μελών είναι ελάχιστα πιθανή και αυτό το μοντέλο μιας συνόδου, εν μέρει ψηφιακής εν μέρει με φυσική παρουσία, υιοθετήθηκε ήδη τον Σεπτέμβριο από τον ΟΗΕ για την ετήσια Γενική Συνέλευσή του.

Κατά τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν την ψηφοφορία, οι ΗΠΑ υπογράμμισαν ότι αντιτίθενται σε έναν σημαντικό ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά τη διάρκεια της Συνόδου, την ώρα που η Ρωσία εξέφραζε τη λύπη της για την υποτίμηση του ΠΟΥ από τις ΗΠΑ.

Η Γερμανία επέκρινε ένα ψήφισμα «πολύ ασαφές» για τους στόχους της Συνόδου και η Βρετανία ζήτησε να υπάρξει θέση για τη κοινωνία των πολιτών, σε αυτήν την έκτακτη Σύνοδο.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε  ότι υπάρχει φως στο τούνελ στην πανδημία της Covid-19, καθώς η Αγγλία εισέρχεται σε πανεθνικό lockdown – διαστήματος τεσσάρων εβδομάδων – σε μια απόπειρα συγκράτησης της εξάπλωσης της πανδημίας και της ανόδου κρουσμάτων και θανάτων εξαιτίας του ιού.

«Η βρετανική κυβέρνηση και οι περιφερειακές αρχές συνεργάζονται για μια κοινή προσέγγιση για την περίοδο των Χριστουγέννων, επειδή όλοι μας θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι οικογένειες μπορούν να ενωθούν, όπου και αν ζουν», ανέφερε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι συμβουλές που έχω λάβει τονίζουν ότι τέσσερις εβδομάδες είναι αρκετές ώστε αυτά τα μέτρα να έχουν πραγματικό αντίκτυπο, ώστε αυτοί οι κανόνες να λήξουν. Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανία μπορεί να επιστρέψει σε κάποια μορφή κανονικότητας πριν τα Χριστούγεννα, αν οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν Χριστούγεννα όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά και θα είμαστε σε θέση να ξανανοίξουμε πριν τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα τεστ και ιχνηλάτησης της Covid-19 που εφάρμοσε η χώρα, τόνισε ότι αυτό δεν είχε το αποτέλεσμα που επιθυμούσε η κυβέρνηση, ωστόσο αυτό βελτιώνεται.

«Κατανοώ την απογοήτευση των ανθρώπων με το τεστ και την ιχνηλάτηση του NHS (σ.σ. το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας) και έχει δεχθεί πολύ κριτική και σαφώς χρειάστηκε ορισμένες φορές πολύς χρόνος οι άνθρωποι να πάρουν τα αποτελέσματα τους, αλλά το πρόγραμμα βελτιώνεται», είπε και συμπλήρωσε:

«Ναι, δεν είχε τόσο μεγάλη επίδραση όσο θα θέλαμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τον εντοπισμό ατόμων που πάσχουν από την ασθένεια, προσδιορίζοντας τις περιοχές όπου οι άνθρωποι έχουν προσβληθεί με την ασθένεια, καταφέραμε να μειώσουμε το (ποσοστό) R (σ.σ. δείκτης αναπαραγωγής των κρουσμάτων του κορονοϊού) με τρόπο που δεν νομίζω ότι θα το πετυχαίναμε διαφορετικά».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post