Εκστρατεία κατασυκοφάντησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας
Πρωτόγνωρα fake news για δήθεν «δολοφονική επίθεση σε ηλικιωμένο πιστό» – τι αποκάλυψε η έρευνα της αστυνομίας
Το Τμήμα της Εθνικής Αστυνομίας στην περιοχή Τσερνιβτσί της Ουκρανίας σχολίασε την πρόσφατη επίθεση εναντίον ενός ηλικιωμένου πιστού που συνδέεται με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία (τη λεγόμενη «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» του Πατριαρχείου της Μόσχας).
Ο άντρας ξυλοκοπήθηκε λόγω εσωτερικής σύγκρουσης και προσωπικών διαφορών, σύμφωνα με την αστυνομία, και όχι λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, όπως ισχυρίζονται ρωσικά και ορισμένα φιλορωσικά μέσα ενημέρωσης.
Λεπτομέρειες αυτού του συμβάντος αποκάλυψαν στο Πνευματικό Μέτωπο της Ουκρανίας πηγές μέσα από την ίδια την αστυνομία, τις οποίες και αναφέρουμε παρακάτω.
Ο Vasyl Khashchiyuk, 63 ετών, επέστρεφε από μια νυχτερινή βάρδια σε ένα ναό της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία στο χωριό Ζαντούμπροβκα. Καθ’ οδόν για το σπίτι του, ο Khashchiyuk πέρασε από ένα τοπικό κατάστημα όπου συνάντησε τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, ο οποίος έπινε με τους φίλους του πάνω στο καπό του αυτοκινήτου του, γιορτάζοντας το γεγονός ότι μόλις είχε πάρει το δίπλωμα οδήγησης.
Οι άνδρες κάλεσαν τον Vasyl Khashchiyuk να συμμετάσχει στην παρέα τους. Εξοργισμένοι με την απάντησή του στην πρόσκλησή τους, η ομάδα των πολύ μεθυσμένων ανδρών επιτέθηκε στο θύμα.
Επομένως, φαίνεται ότι το περιστατικό με τον πιστό της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, τον Vasyl Khashchiyuk, είναι καθαρά αποτέλεσμα μιας διαμάχης του δρόμου, που δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία και τα πιστεύω του θύματος.
Αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από την αστυνομία της περιοχής Τσερνιβτσί. «Ο άντρας είπε ότι ξέσπασε μια λεκτική διαμάχη ανάμεσα σε αυτόν και μεθυσμένους ντόπιους άνω των 18 ετών λόγω παρεξήγησης. Κατά τη διάρκεια της πάλης που ακολούθησε τραυματίστηκε», δήλωσε το Τμήμα της Εθνικής Αστυνομίας του Τσερνιβτσί.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία κυκλοφόρησε μια εντελώς ψεύτικη ιστορία, ρίχνοντας νερό στο μύλο της ρωσικής προπαγάνδας, με στόχο να υποκινήσει συναισθήματα διαμαρτυρίας μεταξύ των πιστών της πριν από τις μαζικές συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου. Έπρεπε να βρουν έναν ευάλωτο στόχο, κάποιο «ιερό θύμα», και βρήκαν έναν -στο χωριό Ζαντούμπροβκα- όπου οι ενορίτες, μετά τη μετάβασή τους στη νεοσύστατη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αναγκάζονται κατά τα τελευταία δύο χρόνια να προσεύχονται στο δρόμο.
Αρχιεπίσκοπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αλέξανδρος Μπαχόφ
Τώρα, οι συνήθεις προβοκάτορες και ραδιούργοι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας βρήκαν μία ακόμη πρόφαση για να εφαρμόσουν το «σενάριο του Μαυροβουνίου» και να συμμετάσχουν σε αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις.
Νωρίτερα, ένας Ουκρανός ειδικός αναλυτής, ο Ολεξάντρ Κοβαλένκο, ανέφερε ότι «η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία, η οποία καλλιεργεί τώρα ένα αφήγημα σχετικά με τη «δίωξη» των δικών της πιστών, σύντομα θα αρχίσει να αυξάνει τις εντάσεις μεταξύ των πιο φανατικών ενοριτών της μέσω κλιμακούμενων προβοκατόρικων ενεργειών. Και οι πρώτες δοκιμαστικές προσπάθειες έχουν ήδη γίνει». Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι ήταν ο κύριος Voznesensky, ένας διαβόητος υποστηρικτής της Ρωσίας που παρενέβη στη σύγκρουση, που τίναξε στον αέρα την καλυμμένη ανάμιξη της Ρωσίας στην υπόθεση.
Ας κάνουμε όμως μια σύντομη ιστορική αναδρομή για την εκκλησιαστική κατάσταση στο χωριό Ζαντούμπροβκα, η οποία θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τα γεγονότα.
Στις 27 Ιανουαρίου 2019, η πλειοψηφία των πιστών της Ζαντούμπροβκα, που συνολικά έχει 158 ενορίτες, ψήφισε υπέρ της μεταβίβασης της ενορίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Παρόντες ήταν η αστυνομία και ο κρατικός γραμματέας, που παρακολούθησαν την ψηφοφορία και εγγυήθηκαν την εγκυρότητα της διαδικασίας σύμφωνα με το νόμο. Ψήφισαν μόνο οι εγγεγραμμένοι νόμιμοι κάτοικοι του χωριού. Έκτοτε, η επιθετική και εριστική μειοψηφία που επέλεξε να παραμείνει στο Πατριαρχείο της Μόσχας στρατολογεί κακοποιά στοιχεία και «μπράβους» (“titushki”) από άλλες περιοχές για να πυροδοτήσει συγκρούσεις και να κατασκευάσει ψεύτικες ιστορίες περί δήθεν «διώξεων» των πιστών της Ρωσικής Εκκλησίας από το Ουκρανικό Κράτος και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα fake news της ρωσικής προπαγάνδας διαδίδονται και αναμεταδίδονται, χωρίς να υπάρχει έλεγχος και διασταύρωση των γεγονότων, ακόμη και εκτός της Ουκρανίας, με στόχο τη διεθνή κατασυκοφάντηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αλλά και του ίδιου του Ουκρανικού Κράτους, στους πολίτες άλλων κρατών, ανάμεσα σε αυτά και στον ελληνικό χώρο , που δεν μπορούν να έχουν άμεση και αντικειμενική γνώση των εξελίξεων στο πολιτικό και εκκλησιαστικό πεδίο της Ουκρανίας.
Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας