Εκρήξεις στα κατεχόμενα, χωρίς απώλεια ανθρωπίνων ζωών

Εκρήξεις στα κατεχόμενα, χωρίς απώλεια ανθρωπίνων ζωών

Νύχτα τρόμου πέρασαν οι τουρίστες που διαμένουν στο ξενοδοχείο «Ακαπούλκο» στην κατεχόμενη Κερύνεια, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν  αργά  χθες το βράδυ.  Οι τουρίστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο, αφού τα θραύσματα από τις εκρήξεις έφθασαν μέχρι και τα δωμάτιά τους.
Όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες που δημοσίευσε η “Yeniduzen”, οι τουρίστες πέρασαν το βράδυ στην παραλία, ξαπλωμένοι σε κρεβατάκια.

 

Οι εκρήξεις ήταν διαδοχικές σε αποθήκες πυρομαχικών στην κατεχόμενη Κερύνεια. Τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφορές σε πληροφορίες για νεκρούς στρατιώτες, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί ,ο οποίος μετέβη στο σημείο έκαμε λόγο μόνο για τραυματίες.
Η πρώτη έκρηξη έγινε γύρω στη μία και τριάντα μετά τα μεσάνυχτα στον Άγιο Επίκτητο κοντά στο ξενοδοχείο Ακαπούλκο προκαλώντας πανικό. Ακολούθησε πυρκαγιά σε δασική έκταση, ενώ μικρές εκρήξεις σημειώνονταν μέχρι το πρωί.
Η περιοχή έχει αποκλειστεί σε μεγάλη απόσταση καθώς και η πρόσβαση προς την Κερύνεια από τους ορεινούς δρόμους που περνάνε από το διοικητήριο του λόχου πυρομαχικών. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 7 το πρωί.
Το ξενοδοχείο Ακαπούλκο και άλλα κτίρια στην περιοχή έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, καθώς από τις εκρήξεις έσπασαν τζάμια και εκσφενδονίστηκαν θραύσματα.
Οι πολίτες καλούνται να μην αγγίζουν θραύσματα τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε μεγάλη ακτίνα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε “ευτυχές το ότι δεν υπήρξαν απώλειες ζωών”. Βρίσκεται, είπε, σε διαβουλεύσεις με την Τουρκία από την οποία θα ζητηθεί βοήθεια, αν χρειαστεί.


Στα κατεχόμενα σημειώθηκε επίσης λόγω των εκρήξεων διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και κάτοικοι της περιοχής απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Ερευνητική επιτροπή για τα αίτια της έκρηξης στο διοικητήριο του λόχου πυρομαχικών του κατοχικού στρατού στον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας, έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της, αναφέρεται σε ανακοίνωση της διοίκησης των τ/κ «ειρηνευτικών δυνάμεων» και της διοίκησης των «δυνάμεων ασφαλείας», που ακολούθησε της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΑΜ.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι δυνάμεις των «ειρηνευτικών δυνάμεων», των «δυνάμεων ασφαλείας», της «πυροσβεστικής» και της «πολιτικής άμυνας», βρέθηκαν αμέσως επιτόπου, λαμβάνοντας από τις 2 τα ξημερώματα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ από την θάλασσα στην περιοχή βρέθηκαν και σκάφη της «ακτοφυλακής».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εκρήξεις σταμάτησαν γύρω στις 5 τα ξημερώματα. Η ασφάλεια στην περιοχή έχει αποκατασταθεί, δεν υπάρχουν απώλειες, σημειώνεται.

 Ο κ. Ακιντζί επισκέφθηκε επίσης το ξενοδοχείο Ακαπούλο και μίλησε με ενοίκους τους οποίους – όπως αναφέρεται – προσπάθησε να καθηυσχάσει.

Σε γραπτή του δήλωση ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ μιλά για εκρήξεις σε στρατιωτική περιοχή που βρίσκεται στην Κλεπίνη (δίπλα από τον Άγιο Επίκτητο) και πως δημιουργήθηκε διαχειριστικό κέντρο κρίσης από στρατιωτικούς, την «πολιτική άμυνα» και το «τμήμα δασών».

Θα γίνουν οι απαραίτητες έρευνες για τα αίτια, ανέφερε ο κ. Τατάρ, λέγοντας ότι η μεγαλύτερη παρηγοριά είναι ότι δεν υπήρξαν απώλειες ζωής και σοβαροί τραυματισμοί.
Σύμφωνα με τ/κ ιστοσελίδες, η φωτιά που ξέσπασε μετά την πρώτη έκρηξη στην στρατιωτική περιοχή ήταν ορατή και από τα παράλια της Αντάλειας και της Αλάνιας, και ανήρτησαν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 7 το πρωί, δύο ώρες μετά που σταμάτησαν οι εκρήξεις, ωστόδσο επιτόπου εξακολουθούν να βρίσκονται δυνάμεις της «πυροσβεστικής». 

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, εκ πρώτης όψεως φαίνεται να ξέσπασε πυρκαγιά της οποίας ακολούθησαν εκρήξεις. Το κύμα τους έφθανε ακόμα και τα 250 μέτρα από το έδαφος.

Ως αποτέλεσμα, διατάχθηκε, πέραν από το ξενοδοχείο, η εκκένωση και του κατεχόμενου χωριού Κλεπίνη, ενώ από το πρωί οι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

 

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, εκ πρώτης όψεως φαίνεται να ξέσπασε πυρκαγιά της οποίας ακολούθησαν εκρήξεις. Το κύμα τους έφθανε ακόμα και τα 250 μέτρα από το έδαφος.

Ως αποτέλεσμα, διατάχθηκε, πέραν από το ξενοδοχείο, η εκκένωση και του κατεχόμενου χωριού Κλεπίνη, ενώ από το πρωί οι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Share this post