Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ : Οι ΗΠΑ ζητούν ευελιξία και συμβιβασμό στο Κυπριακό.- Τηλεφωνική συνομιλία Χριστοδουλίδη- Μπλίνκεν

Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ : Οι ΗΠΑ ζητούν ευελιξία και συμβιβασμό στο Κυπριακό.- Τηλεφωνική συνομιλία Χριστοδουλίδη- Μπλίνκεν

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και των ΗΠΑ, Νίκος Χριστοδουλίδης και Άντονι Μπλίνκεν είxαν απόψε τηλεφωνική συνομιλία, στην ατζέντα της οποίας βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ με αιχμή την συνεργασία τους στην ασφάλεια, καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή και το Κυπριακό.

Ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ αναφέρει: “|Ήταν η πρώτη συνομιλία των δύο ανδρών από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπλίνκεν, με τον οποίο ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συναντηθεί τον καιρό που ο Αμερικανός επίσημος υπηρετούσε την Kυβέρνηση Ομπάμα. Η συνομιλία ήταν θερμή και διήρκεσε 25 λεπτά, επιβεβαιώνοντας την καλή σχέση Κύπρου – ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μόλις την περασμένη εβδομάδα ανανέωσε την αναφορά του στην Κύπρο, στην ιστοσελίδα του τμήματος πολιτικών και στρατιωτικών υποθέσεων, σημειώνοντας το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ στην πρόταση για τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2022, έχει καταχωρηθεί ποσό μισού εκατομμυρίου δολαρίων για εκπαιδευτικά στρατιωτικά προγράμματα. Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο κ. Μπλίνκεν διαβεβαίωσε τον κ. Χριστοδουλίδη για την επιθυμία των ΗΠΑ να ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας το σημαντικό ρόλο αναγνωρίζουν στην περιοχή και βλέπουν τις ενέργειές της, ειδικά στη διαδικασία 3+1 με την Ελλάδα και το Ισραήλ”.

Σε σχέση με το Κυπριακό, κυπριακές διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΚΥΠΕ,  σημείωναν ότι καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διερευνητική προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ δεν είχαν ακόμη κάποια εμπλοκή, πέραν της επιβεβαίωσης της πάγιας υποστήριξης στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.  Ο κ. Μπλίνκεν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαβεβαίωσε ότι “δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν της διζωνική δικοινοτικής ομοσπονδίας”, ενώ τόνισε πως “δεν μπορούν να ανεχτούν παραβιάσεις και μονομερείς ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα Βαρώσια, κάτι που μετέφεραν στην Τουρκία, σε υψηλό επίπεδο”.
Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει συνομιλία του Νίκου Χριστοδουλίδη και με την Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Λευκωσία έδωσε στην δημοσιότητα την  δήλωση του εκπροσώπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Ned Price, στην οποία αναφέρεται ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν “ευελιξία και συμβιβασμό”

For Immediate Release
Readout
June 1, 2021

The below is attributable to Spokesperson Ned Price:

“Secretary of State Antony J. Blinken spoke today with Republic of Cyprus (ROC) Foreign Minister Nikos Christodoulides.  Secretary Blinken and Foreign Minister Christodoulides reaffirmed their mutual commitment to deepening the strong U.S.-ROC bilateral relationship.  The Secretary and the Foreign Minister agreed on the importance of promoting stability in the Eastern Mediterranean through regional cooperation and peaceful resolution of disagreements.  The Secretary pledged continued U.S. support for Cypriot-led, UN-facilitated efforts to reunify the island as a bizonal, bicommunal federation for the benefit of all Cypriots, as the United States encourages both sides to demonstrate the necessary openness, flexibility, and compromise to find common ground to restart Cyprus settlement talks.  The Secretary expressed support for the 3+1 diplomatic mechanism, which includes the ROC, Greece, Israel, and the United States.   The Secretary stressed the importance of efforts to counter harmful influence from Russia and China in the region”.

«Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν για τη σημασία της προώθησης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της περιφερειακής συνεργασίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφωνιών», αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ο Νεντ Πράις.

Πρόσθεσε πως ο Άντονι Μπλίνκεν δεσμεύτηκε «για την συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στις κυπριακής ηγεσίας προσπάθειες υπό την διευκόλυνση του ΟΗΕ για επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των Κυπρίων, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές να  επιδείξουν την απαραίτητη διαφάνεια, ευελιξία και συμβιβασμό για να βρουν κοινό έδαφος για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση της Κύπρου.

    την απαραίτητη διαφάνεια,  για να εξεύρουν κοινό έδαφος ώστε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για διευθέτηση του κυπριακού».

Παράλληλα, ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε την υποστήριξή του για τον διπλωματικό μηχανισμό 3 + 1, ο οποίος περιλαμβάνει την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της επιβλαβούς επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή”.

Secretary Blinken’s Call with Republic of Cyprus Foreign Minister Christodoulides | U.S. Embassy in Cyprus (usembassy.gov)

Share this post