Εκοιμήθη ο π. Γαβριήλ Τσάφος

Εκοιμήθη ο π. Γαβριήλ Τσάφος

Υπήρξε έκφραση της Μικρασιατικής ευσεβείας

Άφησε σήμερα τα εγκόσμια , μετά από χρόνια προβλήματα υγείας, ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Γαβριήλ Τσάφος. Το 2013 , όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τίμησε τον π. Γαβριήλ, μας είχε δηλώσει :
«Τον πατέρα Γαβριήλ τον γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια. Γνωρίζω πώς σκέπτεται και τί πιστεύει, πώς ενεργεί. Είναι η προσωποποίηση και η έκφραση της Μικρασιατικής ευσεβείας, την οποία μεταφύτευσε στην Αθήνα, στα πνευματικά του τέκνα , στη Μονή που δημιούργησε».
Στην δήλωση, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Ενώσεως Σμυρναίων «Μικρασιατική ΗΧΩ», ο κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε: Τον εκτιμώ (σ.σ: τον π. Γαβριήλ) βαθύτατα, έχω επικοινωνήσει με πολλά πνευματικά του παιδιά, εγγάμους και αγάμους, και όλα είναι εμποτισμένα με το πνεύμα το αγνό, το άδολο, το χωρίς υποκρισίες, που είναι η λαϊκή ευσέβεια των απλών ανθρώπων της Μικράς Ασίας, την οποία διδάσκει στα πνευματικά του παιδιά. Για όλα αυτά και για την εκτίμηση, την οποία έχω προς τον π. Γαβριήλ, ζήτησα την άδεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και έγινε η χειροθεσία του από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Ορεστιάδος κ. Δαμασκηνό σε Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου».

 


O π. Γαβριήλ (κατά κόσμο Γεώργιος) Τσάφος γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια προσφυγογειτονιά της Αθήνας, στο Πολύγωνο, καθώς και οι δύο γονείς του, ο Βασίλειος και η Ελένη Τσάφου, το γένος Κρασσά, ήρθαν πρόσφυγες από τα μαρτυρικά Βουρλά το 1922. Ο πατέρας του πέθανε νωρίς και έτσι ο νεαρός Γεώργιος ρίχτηκε από μικρός στη βιοπάλη για να ζήσουν ο ίδιος, η μητέρα του και τρεις αδελφές του. Τελείωσε το Νυκτερινό Γυμνάσιο της Κυψέλης, το Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο της Ριζαρείου Σχολής και τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1969 από το μητροπολίτη Θήρας κυρό Γαβριήλ Καλοκαιρινό και πρεσβύτερος το 1974 από τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως (νυν Θεσσαλονίκης) ΄Ανθιμο Ρούσσα. Για περίπου 40 χρόνια υπηρέτησε ως εφημέριος στον ναό Αγίου Ανδρέα της οδού Λευκωσίας, στα Πατήσια, όπου το 1588 μαρτύρησε η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία.
Όπως έλεγε ο ίδιος, όταν, ως φοιτητής της Ριζαρείου, λαϊκός κατηχητής, μπήκε για πρώτη φορά το 1967 στο κατανυκτικό βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέου, που είχε αγιογραφήσει ο Φώτης Κόντογλου, ζήτησε από τον Χριστό να τελειώσει την ζωή του ως ιερέας στον ναό αυτό.
Το 1996 ίδρυσε κοντά στον Άγιο Ανδρέα το Ιερό Ησυχαστήριο «Παναγία των Βρυούλων» , του οποίου μετόχι υπάρχει στο Μήλεσι Ωρωπού. Το 2008 τον Άγιο Ανδρέα και την Μονή επισκέφτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Το σκήνωμα του μακαριστού π. Γαβριήλ έχει τεθεί προς προσκύνηση στο Καθολικό του Ιερού Μετοχίου του Ιερού Ησυχαστηρίου «Παναγία των Βρυούλων», στο Μήλεσι του Ωρωπού.
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στο Ιερό Ησυχαστήριο αύριο στις 11:00 π.μ.
Ας είναι ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ!
ΣΗΜ: Φωτογραφίες Ιερού Ησυχαστηρίου «Παναγία των Βρυούλων».

Share this post