Εκοιμήθη ο π. Ανανίας Κουστένης, ο «παππάς των Εξαρχείων» – Τι έλεγε για τους αναρχικούς

Εκοιμήθη ο π. Ανανίας Κουστένης, ο «παππάς των Εξαρχείων» – Τι έλεγε για τους αναρχικούς

Ξημερώνοντας σήμερα Κυριακή των Μυροφόρων, εκοιμήθη μέσα στην αναστάσιμη χαρά  και μετά από οδυνηρή, πολυήμερη δοκιμασία λόγω κορονοιού, στο Αττικό Νοσοκομείο Αθηνών, ο Γέροντας πολλών ανθρώπων, Αρχιμανδρίτης  π. ΑΝΑΝΙΑΣ ΚΟΥΣΤΕΝΗΣ (1945-2021).

Είχε τη χαρά να προλάβει την επέτειο της Παλιγγενεσίας, αυτός ο θαυμαστής μνήμης, υμνητής του Εικοσιένα και της πολύπαθης Τουρκοκρατίας, ο μαθητεύσας παρά τους πόδας του αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου.

Την κατά κόσμον θλίψη όλων  για τη σωματική του απουσία του  γλυκαίνει η βεβαιότητα της συνέχειας της ζωής του εν Χριστώ ανεστημένω!

Ο μακαριστός ήταν  ένας από τους πλέον αγαπητούς κληρικούς της Εκκλησίας  Ελλάδος. Ιερουργούσε  συχνά στο παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου στα Εξάρχεια, επί της οδού Ισαύρων. Ήταν ιδιαιτέρως προσφιλής και σεβαστός  στην περιοχή. Σε  τηλεοπτική του συνέντευξη έλεγε για τους αναρχικούς της περιοχής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βασίλη Βασιλικού: «Πολύ καλά νιώθω στα Εξάρχεια. Η Ορθοδοξία είναι αναρχία. Αναρχικός είναι εκείνος, ο οποίος δεν είναι ούτε δούλος, ούτε τύραννος του άλλου. Θέλει μαγκιά να είσαι αναρχικός.»

Με ανακοίνωση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ” μετά θλίψεως αναγγέλλει την εκδημία του μακαριστού Αρχιμανδρίτου κυρού Ανανία Κουστένη, Εφημερίου του Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Νεκταρίου οδού Ισαύρων Εξαρχείων Αθηνών. Ο μακαριστός, Αρκάς στην καταγωγή, γεννήθηκε στη Δημητσάνα το έτος 1945 και σπούδασε στην Φιλοσοφική και την Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διακρίθηκε για την ανεξάντλητη πνευματική του δραστηριότητα, τον παραμυθητικό λόγο του, την αρχοντική λεβεντιά του, το πηγαίο του χαρακτήρος του. Η προσωπικότητά του καθίστατο αιτία θαλπωρής και παραμυθίας, ελπίδας και χάριτος, οι δε απαράμιλλες ομιλίες του υπήρξαν πηγή έμπνευσης και ενθουσιασμού, καρπός αφειδώλευτης αγάπης, κατάθεση ψυχής ανθρώπου που καθημερινώς επεδίωκε την ένωση με τον Θεό.

Το σκήνωμα του μακαριστού Γέροντος έχει τεθεί προς προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Πετραλώνων, όπου την Δευτέρα, 17η Μαΐου και ώρα 1.00 μ.μ. θα ψαλλεί η Εξόδιος Ακολουθία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο οποίος θα μεταφέρει και τις ευχές του Μακαριωτάτου Ποιμενάρχου μας. Η δε ταφή θα πραγματοποιηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του σε στενό οικογενειακό κύκλο”.

Πριν τεθεί το σκήνωμα του σε προσκύνηση τέλεσε τρισάγιο  ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος.

Ο μακαριστός π. Ανανίας είχε πλούσιο συγγραφικό και κηρυκτικό έργο. Ασχολήθηκε συστηματικά με τη μετάφραση του έργου του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού,  ενώ μνημειώδες παραμένει το έργο της μετάφρασης και του σχολιασμού της Χρονογραφίας του Θεοφάνη.Η μετάφραση του Θεοφάνους δεν είναι απλώς η απόδοση της “Χρονογραφίας” στην Νέα Ελληνική. Είναι κατάθεση ψυχής, είναι ταξίδι στον Βυζαντινό κόσμο, είναι προσφορά στην πνευματική μας κληρονομιά! Επίσης, μεταξύ άλλων έγραψε για τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη και τον “άγιο των Ελληνικών Γραμμάτων” , Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Για την προσφορά του στα θεολογικά γράμματα  είχε τιμηθεί κατά τη διάρκεια της 6ης Έκθεσης Χριστιανικού Βιβλίου, τον Νοέμβριο του 2017.   

*Στην μνήμη του π. Ανανία παραθέτουμε  απόσπασμα από  την εκπομπή (2010) “ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ” (Πρόσκληση φιλοξενίας σε καιρούς αφιλίας), με παρουσιαστή τον  μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο Γεωργακόπουλος. Θέμα της εκπομπής ήταν :  «Η Αγάπη Του Θεού». 


 

 

Share this post