Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος.

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος.

Είχε ρίζες από την Τραπεζούντα του Πόντου. -Το τραγούδι του το 2010 στην Παναγία Σουμελά.

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα αιφνιδίως ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος.

Ο ιεράρχης, βρίσκονταν το Σαββατοκύριακο στη Νάουσα, προσκεκλημένος του οικείου μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, προκειμένου να παραστεί στις λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας και για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής, όπου παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Το βράδυ της Κυριακής ο μακαριστός μητροπολίτης Δράμας επισκέφθηκε τη Βέροια όπου ένιωσε αδιαθεσία και αρχικά διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ εν συνεχεία μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου και άφησε την τελευταία του πνοή συνέπειας εμφράγματος του μυοκαρδίου που υπέστη.

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τοποτηρητής της χηρεύουσας μητρόπολης Δράμας ορίστηκε ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας, γεννήθηκε στη Βέροια το 1963 και είχε Ποντιακή καταγωγή. 

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του σπούδασε από την Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας όπου και αποφοίτησε.

Έπειτα εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών του το 1988, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές λαμβάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα το 1995. Ήταν διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου από το 2002.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1983 και πρεσβύτερος το 1988 υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Βεροίας Παύλου.

Διετέλεσε εφημέριος του Ιερού Ναού Οσίου Αντωνίου, πολιούχου της Βέροιας, και στην συνέχεια το 1991, εξελέγη ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομώνυμου ιδρύματος.

Συνέγραψε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες και διαλέξεις. Είχε λάβει μέρος σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πέντε ημέρες μετά την κοίμηση του Μητροπολίτη Δράμας Διονυσίου, στις 5 Οκτωβρίου 2005, εξελέγη Μητροπολίτης Δράμας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 9 του ίδιου μήνα.

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συγκλονισμένος από τον αιφνίδιο θάνατο του αειμνήστου Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου, τέλεσε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, σήμερα, Δευτέρα, 2 Mαΐου 2022, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιερέως του Θρόνου, περιστοιχούμενος από αρχιερείς του Φαναρίου, κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής και παρευρεθέντες πιστούς, ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους οικείους του μεταστάντος στη Δράμα.
Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος
                        ΦΩΤΟ: Νίκος Παπαχρήστου
Στην εξόδιο Ακολουθία του αειμνήστου Ιεράρχου, τον Παναγιώτατο θα εκπροσωπήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων.

Ο μακαριστός  ήταν μεταξύ εκείνων, που πήραν μέρος στην πρώτη  πατριαρχική Θεία Λειτουργία, στις 15 Αυγούστου 2010, στο ιερότερο μνημείο των απανταχού Ποντίων, στην Παναγία Σουμελά.

SOUMELA 17.8.10-2

Ο μακαριστός Παύλος στην Θ. Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά ( ΦΩΤΟ: +Ν. Μαγγίνας)
Μετά τη Θεία Λειτουργία ο μακαριστός Δράμας Παύλος, ο οποίος είχε την καταγωγή του από την Τραπεζούντα, μίλησε με συγκίνηση για την ιστορική  Θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. Ευχαριστώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη του προσέφερε ως δώρο ένα κειμήλιο που κάποτε άνηκε στην προγιαγιά του.
( ΦΩΤΟ: +Ν. Μαγγίνας)
Μια «Φοτά», δηλαδή μια μεταξωτή ποδιά που υφάνθηκε σε αργαλειό της Τραπεζούντας στις αρχές του 20ου αιώνα και αποτελούσε εξάρτημα της επίσημης παραδοσιακής αμφίεσης των γυναικών του Πόντου.
Την ποδιά αυτή, η πρόγιαγιά του Ελένη Σιαμανίδου, με καταγωγή από την Κρώμνη, την μετέφερε στην Ελλάδα μετά τον ξεριζωμό. Ένα αντικείμενο που συμπλήρωνε τις αναμνήσεις από την ζωή στον Πόντο. H πρόγιαγιά ήταν ανιψιά του Ματθαίου Κωφίδη, βουλευτού Τραπεζούντος στην Οθωμανική Βουλή.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέλαβε το πολύτιμο αυτό δώρο, που έφερε επάνω του κεντημένη αφιέρωση στο πρόσωπό του, με ιδιαίτερο σεβασμό, «οι ενθάδε την κοινήν προσδοκώντες Ανάστασιν, τω Οικουμενικώ Πατριάρχη Βαρθολομαίω, ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Σουμελά Πόντου, 15- 8- 2010».
«Θα το αποθησαυρίσουμε στο σκευοφυλάκιο του Πατριαρχείου», είπε εμφανώς συγκινημένος ο Πατριάρχης . Ο μακαριστός Μητροπολίτης είχε αποδώσει τότε   ένα τραγούδι για την Παναγία Σουμελά υπό τη συνοδεία της ποντιακής λύρας. 

 

Το 2016  ο μακαριστός Παύλος  εγκαινίασε  στην Δράμα  τον νέο ναό του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.  

 

Share this post