Εκοιμήθη ο Γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός

Εκοιμήθη ο Γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός

Από το 1973 ήταν στο Άγιο Όρος   και έχαιρε μεγάλης φήμης και εκτός Ελλάδος για την μοναστηριακή μαγειρική του. Ένα από τα αποφθέγματά του ήταν “Η τροφή της ψυχής είναι η προσευχή και η μελέτη των γραφών”.

“Έφυγε για τον επουράνιο Αμπελώνα του Κυρίου” ,όπως έγραψε εύστοχα ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ηλιάκης, ο μοναχός Επιφάνιος Μυλοποταμινός,  γνωστός ως ο “αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους”.

Ο γέροντας Επιφάνιος εκοιμήθη σήμερα τα ξημερώματα, σε ηλικία 64 ετών,  μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.  Γεννήθηκε στο Παγγαίο Καβάλας το 1956. Τελειώνοντας το Λύκειο, το 1973, πήγε στο Άγιον Όρος, στη Μονή Αγίου Παύλου.  Aπό παλαιότερους αγιοπαυλίτες μοναχούς είχε την τύχη να διδαχθεί βυζαντινή μουσική, έγινε καλός ψάλτης και ταυτόχρονα επιδόθηκε στο διακόνημα του μαγείρου.

Στην κουζίνα κάθισε οκτώ χρόνια, πράγμα που γενικά δεν συνηθίζεται – τα διακονήματα αλλάζουν κάθε χρόνο, ώστε οι μοναχοί να αποκτούν σφαιρική εμπειρία των εργασιών σε ένα κοινόβιο. Του άρεσε η μαγειρική και, όπως είχε πει  “απ’ ό,τι φαίνεται, άρεσε και σε αυτούς που έτρωγαν”. Έκτοτε, και άλλη δουλειά να είχε, σε γιορτές και πανηγύρια τον  φώναζαν  σε όλες τις Μονές να μαγειρέψει. 

Το 1990 αποφάσισε να συνεχίσει τον μοναστικό του βίο στο Iερό Kάθισμα του Aγίου Eυσταθίου (Mυλοπόταμος), μετόχι της Ιεράς Mονής Mεγίστης Λαύρας, που η ιστορία του ξεκινά από τον 10ο αιώνα.  Αναστήλωσε το ιστορικό κελί και ταυτόχρονα  , με απόλυτο σεβασμό στη μακραίωνη παράδοση, φύτεψε αμπελώνα κι έχτισε οινοποιείο.   Η απόδοση του οινοποιείου έφτασε τα 70.000-80.000 μπουκάλια τον χρόνο.

Το 2008 εξέδωσε το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους» (εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες) που έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες. Υπήρξε μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και ταξίδευε συχνά στο εξωτερικό, σε συνέδρια, εκθέσεις και διαγωνισμούς τροφίμων και ποτών. Το 2016 στο παγκόσμιο συνέδριο αρχιμαγείρων «Worldchefs Congress & Expo», που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσίασε τη μαγειρική του Αγίου Όρους σε 1.600 σεφ από όλον τον κόσμο. 

Φέτος, στην αρχή της χρονιάς πήρε μέρος με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος στην γαστρονομική παγκόσμια συνάντηση “ΙΚΑ/CULINARY OLYMPICS 2020” που πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια και προσελκύει πάνω από 2.000 Chefs από όλον τον κόσμο.

Ο Μητροπολίτης  του Οικουμενικού Πατριαρχείου , Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος, έγραψε για τον μακαριστό Επιφάνιο:

Από την σεμνή πανήγυρι του ιστορικού Μυλοποτάμου Άθω,επί τη εορτή του Αγίου Ευσταθίου,του έτους 2018,προσκλήσει του από ετών καλού μου φίλου Αγιορείτου μοναχού Επιφανίου,πού μας λείπει από σήμερα 11 Δεκεμβρίου 2020.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Τη θλίψη της για την απώλεια του γέροντα Επιφάνιου Μυλοποταμινού εξέφρασε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της στο Twitter.

Όπως επισημαίνει: «Ασκητικός και δημιουργικός ο βίος του αγαπητού γέροντα Επιφάνιου Μυλοποταμινού και τυχεροί όσοι γευθήκαμε τη μαγειρική του. Ανέδειξε με ταπεινότητα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την παραδοσιακή κουζίνα και τον τρόπο ζωής του Αγίου Όρους. Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλειά του».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας υπενθύμισε με αφορμή τον θάνατο του εμβληματικού αγιορείτη μοναχού, το κύκνειο άσμα του όσον αφορά τη μαγειρική, αφού ήταν αυτός που επιμελήθηκε το γεύμα προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου κατά την παραμονή της στην πόλη το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων.

«Λίγες ημέρες πριν, στα τέλη Οκτωβρίου συνάντησα τον Γέροντα Επιφάνιο στη Θεσσαλονίκη. Ήταν αυτός που επιμελήθηκε το γεύμα προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς καθώς η αγάπη του για τη μαγειρική ανέδειξε με τρόπο ξεχωριστό την αγιορείτικη κουζίνα.

Απλός, αυθεντικός, εργατικός, πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό αλλά πάντα με ταπεινότητα, ανέδειξε όψεις της ασκητικής ζωής και παράδοσης, άγνωστες στο ευρύ κοινό. Η δική του επιμονή και εργασία προσέδωσε στον οίνο του Αγίου Όρους ιδιαίτερη υφή και μεγάλη φήμη.

Με θλίψη πληροφορήθηκα σήμερα το θάνατό του. Ήταν αναμφίβολα ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του», αναφέρει ο κ. Ζέρβας.

 

Share this post