Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’

Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’

Σήμερα Δευτέρα,  7 Νοεμβρίου, η ώρα 06:40 π.μ, εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος Β΄, ο οποίος ποίμανε την Εκκλησία Κύπρου για 16 χρόνια. 

“Ο Μακαριώτατος εκοιμήθη ήσυχα, αφού αντιμετώπισε με θάρρος, υπομονή και Χριστιανική καρτερία τη δοκιμασία της ασθένειας του”, αναφέρει Ιατρικό ανακοινωθέν , το οποίο υπογράφουν οι θεράποντες ιατροί του Ιωσήφ Κάσιος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ,Πέτρος Αγαθαγγέλου και Μιχάλης Πρωτοπαπάς. Στο ανακοινωθέν προστίθεται :

“Εκείνο που βιώσαμε όσοι ήμαστε κοντά του τις δύσκολες ώρες της ασθένειας του, ήταν η ταπεινότητα, η ευγένεια της ψυχής του και η βαθύτατή του πίστη καθώς και η αγωνία του για το ποίμνιο του.

Ο Μακαριώτατος υπήρξε εξέχουσα και σπουδαία μορφή της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο ίδιος καταλείπει έργο το οποίο χαρακτηρίζει η διορατικότητα, η τόλμη η ανάδειξη και ο σεβασμός και η αποκατάσταση της Εκκλησιαστικής ιστορικής παράδοσης μαζί με καινοτόμες αλλαγές, με ζητούμενο πάντοτε τη σύμπνοια  και την ενότητα της Εκκλησίας.

Εκείνο που θα μας συνοδεύει και θα μας ακολουθεί πάντα είναι η ευθύτητα, η καλοσύνη, η ευγένεια και το χαμόγελο του”.

 Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη , Βαρθολομαίο , στο Φανάρι. (Μάρτιος 2020)

Ο κυρός Χρυσόστομος λειτούργησε για τελευταία φορά τον περασμένο Ιούνιο  με τον Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων, Απόστολο, (εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη , Βαρθολομαίου, κατά την εορτή του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα. 

Στην ομιλία του στο συλλείτουργο ο κυρός Χρυσόστομος είχε εκφρἀσει την ετοιμότητα του να αναλάβει πρωτοβουλία στο μέτρο  των δυνάμεων του και με την σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για να εορταστούν πανηγυρικά το 2025 τα 1700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο, η οποία  συνήλθε το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Μ. Ασίας.  

Το απόγευμα αναμένεται  να συνέλθει η Ιερά Σύνοδος υπό τον Τοποτηρητή , Μητροπολίτη Πάφου, Γεώργιο, για να αποφασίσει τα της Εξοδίου Ακολουθίας. Για την εκδημία του κυρού Χρυσοστόμου Β’ ενημερώθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, και οι Προκαθήμενοι των κατά  τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

 

Share this post