Εκοιμήθη εν Κυρίω ο π. Πολύβιος Πέτρου

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο π. Πολύβιος Πέτρου

Η ιερά Μητρόπολις Μόρφου ανακοίνωσε ότι σήμερα, Τετάρτη, 03. 05. 2023, κατά τις απογευματινές ώρες, εκοιμήθη εν Κυρίω ο σεβάσμιος και πολιός Πρωτοπρεσβύτερος π. Πολύβιος Πέτρου σε ηλικία 91 ετών.

Ο μακαριστός π. Πολύβιος καταγόταν από το χωριό Πλατανιστάσα της Πιτσιλιάς και νυμφεύθηκε με την Κυριακή από το χωριό Αγκαστίνα Μεσαορίας, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Πέτρο, τη Μαρία, τον Κωνσταντίνο και την Ηλιάνα (μετέπειτα μοναχή Ιουστίνη). Ένεκα της ευλάβειας και καθαρότητας του βίου του, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Κυρηνείας Κυπριανό και υπηρέτησε στη συνέχεια σε πλείστες ενορίες της Κύπρου μέχρι το 1974, με τελευταίο το χωριό Λάπηθος. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, μεταβαίνει πρόσφυγας με την οικογένειά του στην Ελλάδα, όπου και πάλιν διακονεί σε αρκετά μέρη, για να καταλήξει στη φιλόχριστη πόλη της Θεσσαλονίκης. Εκεί παρέμεινε για αρκετά έτη, πρωτοστατώντας στην ανέγερση του ιερού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ηλιουπόλεως της Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και επιτελώντας μεγάλο ποιμαντικό έργο, αναδεικνύμενος σε εξέχοντα πνευματικό.


Πόθος όμως του μεταστάντος, καθώς και της πρεσβυτέρας του, ήταν η επιστροφή στη γη που τον γέννησε. Έτσι, μετά τη συνταξιοδότησή του από την Εκκλησία της Ελλάδος (έτος 2006), η καθ’ ημάς Ιερά Μητρόπολις Μόρφου είχε την ευλογία να εντάξει τον μακαριστό π. Πολύβιο στις τάξεις της. Είχε στο μεταξύ προηγηθεί η ανασύσταση της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Ορούντης το 2001 και με δική του στήριξη. ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος τον τοποθέτησε τότε ως πρώτο εφημέριο της εν λόγω Μονής, όπου προϊσταμένη και κατόπιν ηγουμένη ήταν η θυγατέρα του και ήδη μακαριστή γερόντισσα Ιουστίνη μοναχή. ο π. Πολύβιος διακόνησε για πολλά έτη στη μονή αυτή και ως πνευματικός πάμπολλων πιστών. Παράλληλα, κάθε έτος, μετέβαινε και στη Θεσσαλονίκη, όπου επί δύο περίπου μήνες εξομολογούσε τα εκεί πολυπληθή πνευματικά του τέκνα.

Κατά τον τελευταίο μήνα ο μεταστάς νοσηλευόταν με πνευμονία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Το λείψανον του μακαριστού π. Πολυβίου θα εκτεθεί σε προσκύνημα των πιστών από αύριο Πέμπτη, 04. 05. 2023, στις 12 μεσημβρία κ. εξής, στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου της ομώνυμης Μονής στην Ορούντα. το εσπέρας δε της αυτής ημέρας θα τελεσθεί αγρυπνία κατά την εις ιερείς τάξιν του Μεγάλου Ευχολογίου, η οποία θα αρχίσει στις 7. 30 μ. μ.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μεταστάντος θα τελεσθεί στην αυτή Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντης την Παρασκευή, 05. 05. 2023, στις 11 π. μ.

“Του αειμνήστου π. Πολυβίου η μνήμη είη αιωνία. Αμήν!”, καταλήγει η ανακοίνωση της Μητροπόλεως Μόρφου.

Share this post