Εκλογή Αρχιεπισκόπου Κύπρου: ένα ζήτημα πολλών διαστάσεων.

Εκλογή Αρχιεπισκόπου Κύπρου: ένα ζήτημα πολλών διαστάσεων.

Άρθρο του  Δρ. Αναστασίου Βαβούσκου*

Με αφετηρία τη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η Εκκλησία της Κύπρου προκάλεσε το πανορθόδοξο αλλά και το διεθνές πολιτικό  και γεωπολιτικό ενδιαφέρον, λόγω δύο θεμάτων, τα οποία αν και δεν είναι συναφή μεταξύ των, συνδέονται διότι το ένα ακολούθησε χρονικώς το άλλο. Και αναφέρομαι στο «Ουκρανικό ζήτημα» και στο ζήτημα της διαδοχής του ήδη πλέον μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄.

H Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου κατά τις συνεδρίες της 23ης και 25ης Νοεμβρίου 2020 «συζήτησε διεξοδικώς το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό ζήτημα, καθώς και το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί με την μνημόνευση του Επιφανίου ως Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και αποφάσισε όπως, μη εναντιωθεί στην ως άνω απόφαση του Μακαριωτάτου». Από τους παρόντες Αρχιερείς, μειοψήφισαν οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Μόρφου, Κύκκου και Ταμασού, καθώς και οι Επίσκοποι Αμαθούντος, Λήδρας και Νεαπόλεως. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το όλο θέμα λύθηκε, και ούτως η Εκκλησία της Κύπρου κατατάχθηκε μεταξύ των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, οι οποίες ορθώς από κανονικής απόψεως αναγνώρισαν την νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Η εικόνα, λοιπόν, που διαφαίνεται, είναι η εξής: ευάριθμοι Ιεράρχες – που υπάγονται στην κανονική δικαιοδοσία μίας Εκκλησίας (εν προκειμένω της Κύπρου) και μετέχουν στην Ιερά Σύνοδο αυτής και υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις δεσμευτικές γι’ αυτούς αποφάσεις της – να εφαρμόζουν και να υπερασπίζονται αποφάσεις Ιεράς Συνόδου μίας άλλης Ορθόδοξης Εκκλησίας (του Πατριαρχείου Μόσχας) και μάλιστα με αντίθετο περιεχόμενο. Η στάση όμως αυτή επιφέρει διάσπαση της ενότητας της Εκκλησίας τους, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση της Εκκλησίας της Κύπρου, μετατρέποντας ταυτοχρόνως τους εν λόγω Αρχιερείς – εκόντες άκοντες – σε έναν «πολιορκητικό κριό», δια του οποίου επιτυγχάνεται μία καταρχήν «οιονεί εισπήδηση» του Πατριαρχείου Μόσχας στην κανονική δικαιοδοσία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου.

Η δε επίσκεψη δύο εκ των ευαρίθμων αυτών Αρχιερέων στο Φανάρι, θεωρώ, ότι ουδόλως ανέτρεψε την διαπιστωθείσα αυτή κατάσταση, καθόσον κατά την προσωπική μου εκτίμηση, δεν επήλθε μεταβολή των απόψεων τους περί της κανονικότητας της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.

* Παρατίθεται το πλήρες κείμενο του άρθρου

Περί της εκλογής Αρχιεπισκόπου Κύπρου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Αναστάσιος Βαβούσκος είναι διδάκτορας του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δικηγόρος και Άρχων Ασηκρήτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας./  Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Share this post